Rakouský soud poslal do vězení fanatického kazatele

15. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouský soud poslal na dvacet let do vězení Ebu Tejmu, který stál za cestou více než 150 Evropanů na Blízký východ, kde dotyční bojovali na straně extrémistů.


Trestní soud v Grazu se rozhodl vyslat signál, když odsoudil kazatele vystupujícího pod jménem Ebu Tejma ke dvaceti letům odnětí svobody. Potrestal obžalovaného za členství v teroristické organizaci a propagaci teroristických aktivit.

Muž který se narodil v Srbsku se v roce 2014 proslavil údajnou rekrutací dvou rakouských dospívajících dívek, které opustily domovy a cestovaly do Sýrie, aby podpořily "islámský stát". Jedna z nich patrně zahynula, kdežto druhá žije s teroristy.

Znova se proslavil, když na jeho naléhání v únoru 2015 celá pětičlenná rakouská rodina odcestovala, aby se připojila k IS. Tvrdí, že rekrutoval přes 150 zahraničních bojovníků za islamistickou věc.

Podle Protiteroristického projektu je Tejma považován za zakladatele bosenské teroristické buňky ve Vídni. Vyšetřovatelé ho obvinili, že využíval služby YouTube k radikalizaci mladých lidí a přiměl je přidat se k islamistickým extrémistickým hnutím po celém světě. Navíc své příznivce vyzýval k vraždění a genocidě nevěřících.

Pětatřicetiletý Tejma byl zatčen v listopadu 2015 a odmítá obvinění. Jeho rozsudek představuje zatím nejtvrdší trest pro usvědčeného islamistu v Rakousku. T

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016