Polovina veškeré zeleniny, vypěstované v USA, se vyhazuje

13. 7. 2016

čas čtení 1 minuta
Poptávka po "dokonalém" ovoci a "dokonalé" zelenině znamená, že se jí obrovské množství vyhazuje. Poškozuje to životní prostředí a způsobuje to, že lidé hladovějí.

Obrovské množství zeleniny, vypěstované v USA, se nechává na polích shnít, krmí se jím dobytek anebo se z polí rovnou odváží do jam v zemi, kde se zaváží. Je to v důsledku nerealistických kosmetických požadavků na ovoce a zeleninu.

Podle vládních údajů se vyhazuje 60 milionů tun ovoce a zeleniny ročně v hodnotě asi 160 miliard dolarů. Jenže to je jen zelenina, která se vyhazuje v obchodech a kterou vyhazují spotřebitelé. Kromě toho se už přímo na polích či ve skladištích kvůli drobným vadám, které neovlivňují kvalitu ovoce a zeleniny, vyhazuje až 25 procent veškeré úrody.

Globálně se vyhazuje asi třetina veškerých potravin, 1,6 miliardy tun ovoce a zeleniny v hodnotě asi 1 bilion dolarů.

Obamova vláda a OSN přislíbily, že do roku 2030 sníží vyhazování použitelných potravin o polovinu. Odborníci na potraviny uvádějí, že si vlády uvědomují, že nemohou efektivně bojovat proti hladu ani proti globálnímu oteplování, pokud nedojde k snížení plýtvání potravinami.

Na světě hladoví asi 5-10 procent lidí, včetně občanů USA. Proto je velmi důležité nevyhazovat potraviny.

Američtí farmáři uvádějí, že jejich ovoce a zelenina jsou odmítány na základě velmi pochybné argumentace, avšak rozhodli se nepoužít proti supermarketům procedury ministerstva zemědělství, protože se obávají, že by je mocné supermarketové řetězce bojokotovaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
8142

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016