Human Rights Watch: Německo ohrožuje Evropu tím, že ignoruje ruský útok na lidská práva

4. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Od Putinova návratu do Kremlu r. 2012 praktikuje Rusko nejhorší potlačování lidských práv od ukončení sovětské éry. Němečtí politikové to ignorují, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Toto je ale jádrem veškerých problémů. Během ukrajinské krize se tento útlak v Rusku podstatnou měrou zvýšil. Kreml označuje veřejně lidi, kteří nepodporují roli Ruska na Ukrajině, za "národní zrádce". V Rusku je daleko častěji slyšel státem provozovanou hysterickou propagandu než nezávislou novinářskou práci. Byla zahájena jedovatá kampaň s účelem démonizovat některé významné ruské kulturní osobnosti, které kritizují roli Ruska na Ukrajině.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch a další organizace silně a opakovaně poukazují na pokračující represi. Během posledních několika let omezily nové zákony silně svobodu shromažďovací i svobodu projevu, včetně svobody internetu. Od začátku roku 2013 Rusko registruje některé nejvýznamnější nevládní organizace jako "cizí agenty". Označuje je za špiony a zrádce - částečně proto, že obdrželi financování ze zahraničí.

Avšak němečtí politikové a diplomaté raději naslouchají mocným podnikatelským lobbistům, kteří varují před kritizováním Putina. K nim patří bývalí německý kancléř Gerhard Schröder, konzervativní mluvčí pro zahraniční politiku Philipp Mißfelder i Výbor pro hospodářské vztahy s východní Evropou.

Dnešní německý parlament i němečtí podnikatelé si musejí uvědomit, že tím, že ignorují ruské potlačování lidských práv, pomáhají posilovat autoritářské tendence v Rusku, interně i v zahraničí. Je na čase, aby si Berlín vytvořil robustní, na hodnotách založenou zahraniční politiku, která je základním způsobem orientována na lidská práva. Jinak, i v době, až Putin odejde z úřadu, můžeme očekávat vážné problémy v Rusku i v celé Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014