Šokující rozhovor na Parlamentních listech

2. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Parlamentní listy, které častěji publikují různé emocionální výkřiky bez racionální redakční práce a ověřování faktů, vydaly nyní pozoruhodně šokující rozhovor se Štěpánem Kotrbou, v němž autor nekriticky a propagandisticky omlouvá vojenské akce Ruska na území cizího státu, a zcela pozoruhodně dokonce nyní obdivuje protofašistického maďarského premiéra Orbána, který nedávno prohlásil, že demokracie už není zřízení, které je záhodno budovat v Maďarsku. Rozhovor je znepokojující ukázkou posunu některých představitelů myšlení v ČR k protofašistickému extremismu. Kotrbova ostrá xenofobie je v znepokojující míře signalizována už i ostře bulvárním titulkem článku. Je nepochopitelné, že lidé, kteří se dosud označovali za levičáky, se dnes otevřeně chovají xenofobně a sympatizují s autoritářstvím a protofašismem. Určitá část české levice ovšem vždycky flirtovala s pravicí a nyní se to projevuje otevřeně.

Na rozhovoru s Kotrbou není ostře znepokojující jen jeho obdiv vyjadřovaný vůči Orbánovi a nepřímo, opakovaně i vůči Putinovi, ale i nekritické přebírání propagandy ruských médií, která se tváří, jako byse brutálně chovala pouze ukrajinská armáda a proruští separatisté a ruské jednotky, operující nezákonně na ukrajinském území, byli lidumilové.

Je pravda, že ukrajinská armáda je nekompetentní a stejně jako proruští separatisté a ruští vojáci na Ukrajině i ona používá brutálních bojových metod, velkým problémem jsou i dočasně prokyjevské "dobrovolnické" polovojenské bojůvky. Avšak zabíjení civilistů se v této válce dopouštějí a brutálních metod používají obě strany, proruští separatisté nadto ještě vězní, mučí a nechávají mizet civilisty, které považují za nepřátelské.

Je šokující, že toto všechno lze ignorovat a pomíjet zásady nestrannosti. Je šokující, že česká fašizující "levice" dokáže spolknout otevřené vojenské zasahování Ruska na území cizího státu i anexi jeho části. Putin přece vůbec nemá co mluvit do poměrů na Ukrajině a ještě méně má právo tam zasahovat vojensky. Je tomu asi tak, jako kdyby Angela Merkelová provedla vojenskou intervenci do ČR, protože "česká vláda terorizuje romskou menšinu".

Česká společnost trpí už celou řadu let kmenovým rozdělením téměř afrického typu. Svobody Češi využili tak, že se rozdělili na vzájemně znepřátelené doktrinářské ostrůvky "lidí, kteří spolu mluví" a kteří jsou spojeni nebo sympatizují s různými zahraničními zájmy. Soudnost, uměřenost, schopnost vnímat kriticky informace ze všech stran a korigovat vlastní kognitivní zaujatost jako by v ČR neexistovala. A nynější ukrajinská krize vedla v ČR k znepokojujícímu jevu, že mnozí Češi jen posílili své doktrinářské ideologické postoje a zcela ztratili schopnost nezávislého uvažování a soudnost. Naštěstí nemají žádný zahraničněpolitický vliv, ale co to znamená pro budoucnost už tak chabého veřejného diskursu v České republice, to je velmi znepokojující.

Je skutečně pravda, že Česko nemá zájem o demokracii a dalo by přednost autoritářskému, protofašistickému státu? Četné výroky mnoha lidí z české "pravice" i "levice" to, jak se zdá, potvrzují.

Štěpán Kotrba prolomil hranice. Je zřejmě prvním českým komentátorem, který otevřeně a poprvé projevuje sympatie s protofašistou Orbánem. Pozoruhodné a znepokojující.

0
Vytisknout
21953

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014