NATO oznámilo, že vytvoří "jednotku rychlého nasazení" proti ruské hrozbě, čítající 4000 vojáků

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Velká Británie má do jednotky přispět 1000 vojáků. Zpočátku má být jednotka rozmístěna v pobaltských zemích, které se obávají po ruské intervenci na Ukrajině obdobné agrese proti nim. Jednotka rychlého nasazení by měla být podle britského premiéra Davida Camerona "použitelná kdekoliv na světě" do dvou až pěti dnů. NATO tímto rozhodnutím reagovalo na kritiku, že je příliš pomalé, neohrabané a irelevantní v současném světě. NATO doufá, že hlavní složky nové jednotky vzniknou do konce roku.

Zároveň byly zahájeny rozhovory o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou v Minsku, na něž však činitelé NATO zatím pohlížejí skepticky.

Británie také poskytne 3500 vojáků pro vojenská cvičení v pobaltských zemích a jinde ve východní Evropě.

NATO však nechce porušit smlouvu z r. 1997 uzavřenou s Ruskem, která zakazuje budování trvalých vojenských základem v pobaltských zemí. Tuto smlouvu obchází pořádáním trvalých vojenských cvičení, které víceméně uspokojují obavy vlád pobaltských zemí.

NATO není ochotno přímo vojensky podpořit Ukrajinu a namísto toho očekává, že Spojené státy a Evropská unie vytvoří na Rusko "tlak" prostřednictvím sankcí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5072

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014