Polský ministr zahraničí na summitu NATO: "No, víte, Ukrajina není členskou zemí..."

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Moderátor Matt Frei: Hovořil jsem s polským ministrem zahraničí. Jeho země požádala o trvalou základnu NATO jako opatření proti ruské hrozbě.

Radoslaw Sikorski, polský ministr zahraničí: Slyšeli jsme dojemný projev od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který popisoval, jaké to je, když se země stane obětí invaze, a vyjadřující naději v mírový plán, o kterém se jedná v Minsku. Ovšem nikdo moc nedůvěřuje v slova, která přicházejí z ruské strany.

Matt Frei: Ale jestliže jste Ukrajinec a obáváte se o budoucnost své země, anebo Polák, jakou důvěru můžete mít v NATO, že ochrání vaši bezpečnost?

Radoslaw Sikorski: No, víte, Ukrajina není členskou zemí NATO. Polsko je, a proto rozhodnutí zde konečně vytvoří určité struktury v rámci washingtonské smlouvy a zahájí, jak doufáme, proces, který učiní záruky té smlouvy splnitelné v praxi.

Matt Frei: Tak o čem tady konkrétně hovoříme? O nových základnách NATO v Polsku? To prý bylo odmítnuto. O jednotce rychlého nasazení? Dejte nám nějaké konkrétní podrobnosti, jak byste mohli zastavit tuto ruskou agresi.

Radoslaw Sikorski: Jednotka rychlého nasazení je jedna věc. Předběžné rozmístění vojenského materiálu je druhá věc. Častá cvičení. To všechno určitou dobu potrvá, než se to realizuje a mělo by se to stát signálem druhé straně, že území NATO je nedotknutelné.

Matt Frei: Dobře, ale jim se daří v podstatě dělat si, co chtějí, na Ukrajině. Myslíte si, že jednotka rychlého nasazení přesvědčí Vladimíra Putina, aby přestal dělat to, co dosud dělá?

Radoslaw Sikorski: No, víte, NATO zaručuje bezpečnost svých členů a Ukrajina není členem.

Matt Frei: Myslíte si tedy, že Ukrajina, protože je na nesprávné straně plotu, byla zcela hozena přes palubu?

Radoslaw Sikorski: No, to závisí na jediné osobě. Na prezidentu Vladimíru Putinovi. Jestli přijme ztráty, kterých utrpěl na Ukrajině, jak důkaz, že je nemoudré pokračovat, nebo jestli se rozhodne, že cena je nízká a bude to interpretovat jako, že si může dělat, co chce.

Matt Frei: Jako polský ministr zahraničí, jste přesvědčen, že vás NATO za každých okolností ochrání?

Radoslaw Sikorski: My v Polsku, stejně jako myslím i vy v Británii, zastáváme názor, že když se vás někdo pokouší zastrašovat, musíte reagovat sebevědomě a energicky. Agresi vyvolává slabost.

Matt Frei: A je tady toto shromáždění 28 zemí světa v nejmocnější vojenské alianci dostatečně jednotné, ve své strategii i rozhodnosti, aby přesvědčilo Vladimíra Putina, že lidi jako vy to myslíte vážně?

Radoslaw Sikorski: Slova jsou pevná, ale teď potřebujeme činy. Akční plán bude schválen a pak ho vojenské úřady budou muset splnit.

Matt Frei: Takže co to bude, ještě jednou: Jednotka rychlého nasazení? Ano? Hovoříme o nových základnách v Polsku?

Radoslaw Sikorski: Ono to tak trochu záleží na tom, co vlastně myslíte slovem základna. Jestliže tím myslíte skladiště materiálu, které by nám umožnilo splnit roli hostitelského národa pro posily, pak to se bude realizovat.

Matt Frei: Vždycky když spolu znovu hovoříme, věci se o něco zhorší. Tam, kde teď stojíme, jak pravděpodobné je to podle vás, že bychom mohli být na Ukrajině svědky širší války? Plné války mezi Ukrajinou a Ruskem, nebo dokonce války, která by překročila hranice?

Radoslaw Sikorski: To ví jen jediný člověk, a to je prezident Putin. Avšak jeho projev v březnu o anexi Krymu byl varovný, protože ukázal rozsah jeho ambicí po celém bývalém Sovětském svazu.

0
Vytisknout
10711

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014