Toto podporuje zpitomělá česká "levice":

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropská i ruská krajní pravice využívá chaos na válkou zmítaném východě a jihu Ukrajiny jako cvičiště pro další posílení bojeschopnosti. Členové extremistických uskupení s otevřeně fašistickou či neonacistickou, rasistickou a homofobní ideologií bojují na obou stranách fronty - na straně vládních ukrajinských jednotek i doněckých a luhanských rebelů. Postřílejí se neonacisté v absurdní krvavé řeži "za bílou rasu" navzájem? Anebo se po válce spojí dohromady?

Zní to jako pokračování slavného Orwellova románu 1984, tentokrát s názvem 2014. Pravicoví extremisté z Ruska, Ukrajiny i Evropy se aktivně zapojují do války na obou stranách fronty a navzájem se obviňují z fašismu. Místem setkání ultranacionalistů, kteří bojují proti ukrajinské armádě, národní gardě a dobrovolnickým praporům, se stal symbolicky poloostrov Krym, jehož anexe Ruskem vedla počátkem roku k vyhrocení konfliktu mezi západem a východem Ukrajiny a způsobila, že přerostl do mezinárodní konfrontace a vážnou velmocenskou krizi.

V jednom z kdysi luxusních sovětských hotelů pro zahraniční turisty Inturist v Jaltě, na pobřeží Černého moře, se v posledních srpnových dnech uskutečnilo pracovní setkání ruské a evropské krajní pravice -- přesněji té její části, která stojí proti Kyjevu a na straně Moskvy. Na konferenci nazvané "Rusko, Ukrajina, Novorusko" se sešli ultranacionalističtí politici a ideologové z Ruska, povstalečtí vůdci z odbojných oblastí na východě Ukrajiny, Podkarpatské Rusi a dvanácti evropských zemí.

Kompletní článek ZDE

0
10284

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014