Katastrofa letadla MH17 "byla způsobena předměty, které do letadla pronikly zvnějšku"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo malajských aerolinií MH17 se rozpadlo ve vzduchu v důsledku strukturálního poškození, způsobeného "velkým počtem vysoce energetických předmětů, které pronikly do letadla zvnějšku," praví se v předběžné zprávě holandských vyšetřovatelů.

Zpráva neobviňuje nikoho, ani neuvádí, že byla vystřelena raketa. Avšak holandská Rada pro bezpečnost konstatuje: "Nejsou žádné náznaky, že by způsobila katastrofu letadla MH17 interní technická závada nebo akce posádky."

Černé skřínky zaznamenaly před zásahem naprosto normální průběh letu. Radiová komunikace s ukrajinskými letovými dispečery potvrzuje, že posádka letadla nevyslala žádné nouzové signály. Z charakteristiky trosek na zemi zřejmě vyplývá, že se letadlo rozpadlo na kusy během letu.

Kyjev a Západ obvinili ze sestřelení letadla raketou země-vzduch dodanou z Moskvy ruské separatisty. Moskva, která popírá zintenzivňující se západní tvrzení o její přímé účasti v pětiměsíčním konfliktu na Ukrajině, obvinila ukrajinské jednotky ze sestřelení malajského letadla.

Pdorobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10386

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014