David Cameron: Náš svazek je cenný. Nerozbíjejte ho!

10. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Britský premiér David Cameron publikoval v bulvárním, neseriozním, avšak silně čteném deníku Daily Mail, ve středu tento apel na skotské občany:

Je obtížné vyjádřit slovy, co naše Spojené království představuje. Je to skupina malých ostrovů v severním Atlantiku, která po dlouhá staletí měla daleko větší mezinárodní vliv, než jaká je jejich velikost. A toho jsme dosáhli společně.

Když svět chtěl politické zastoupení, dali jsme mu demokracii. Když chtěl pokrok, dali jsme mu skotské osvícenství a průmyslovou revoluci.

Když otroctví svazovalo nevinné lidi, zrušili jsme ho. Když fašismus ohrožoval svobodu, porazili jsme ho. Před sto lety šli naši chlapci společně do války - a šli společně jako soudruzi, spojení svým cílem a nadějí v lepší svět.

Jako jednotlivci i jako národy jsme dokázali pozoruhodné věci. To je ta mimořádná alchymie Spojeného království - když dáte dohromady Skotsko, Anglii, Wales a Severní Irsko, společně překonáváme veškerá očekávání.

A dnes je to stejně pravda, jako to vždycky bylo pravda. Společně zajišťujeme, aby se o nemocné staralo naše státní zdravotnictví, že nikdo nemusí používat úvěrové karty, aby dostal slušnou lékařskou pomoc.

Společně zjišťujeme důstojnost a bezpečnost pro naše staré lidi, prostřednictvím důchodového systému, který si všichni platíme, po celém Spojeném království. Společně Spojené království zosobňuje hodnoty, na které svět pohlíží s ohromením a se závistí.

Jen proto, že naše země dohromady dokáží velké věci, to neznamená, že nemůžeme být ještě lepší. Proto odmítnutí skotské nezávislosti v referendu nebude znamenat hlasování pro nynější status quo. Odmítnutí skotské nezávislosti neznamená, že nedojde k žádným změnám. Bude to znamenat podstatnou další decentralizaci pro Skotsko - Skotsko dostane velké nové pravomoci v oblasti daňové, státních výdajů a sociálního zabezpečení.

Nejde přece o to, aby se Skotsko postavilo proti zbytku Spojeného království. Jde o dvě soupeřící vize skotské budoucnosti.

Tento týden kampaň proti skotské nezávislosti zveřejnila další podrbonosti. O pravomocích pro Skotsko, kolik peněz si bude moci půjčovat, kolik daní bude smět vybírat, jak bude tyto peníze investovat - to všechno schválíme do listopadu, do ledna to bude součástí návrhu nových zákonů. To je balík opatření, která Gordon Brown oznámil v pondělí. Je to balík opatření, který stoprocentně podporuju. Protože víme, že lepší budoucnost pro Skotsko nezáleží jen na tom, že zůstane uvnitř Spojeného království, ale i na tom, aby získalo podstatné nové pravomoci.

Tyto jasné informace potřebujete, až budete činit své rozhodnutí, při vědomí, jak to ovlivní váš život, vaše zaměstnání, bezpečnost vaší země, peníze, které máte v kapse - zejména vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí nečiníte jen pro sebe, ale i pro své děti, své vnuky i jejich děti.

S tímto časovým rozvrhem poskytujeme lidem tuto jasnost: Dokazujeme, že pokud budete hlasovat proti skotské nezávislosti, bude to pro vás výhodné ve všech ohledech: budete mít pravomoci ohledně politické strategie ve věcech, na nichž záleží, a zároveň i stabilitu Spojeného království, budete mít svobodu určit si svou vlastní budoucnost, a zároveň budete mít podporu všech ostatních tří národů, budete mít pověst ve světě jako úspěšný stát a sílu světoznámé Unie.

Tam, kde my nabízíme jasná řešení, ti, kdo podporují nezávislost Skotska, nabízejí jen otazníky. Pouhých osm dní před referendem nemají vůbec jasno, jaké peníze bude Skotsko používat bez libry. Plán, jak Skotsko vstoupí do EU, je nevypracovaný. Forumule, jak vyplnit finanční deficit pro veřejné služby je nevypracovaná. Zatímco hlasovat pro nezávislost Skotska je sázka do loterie, hlasování proti nezávislosti Skotska je zaručené vítězství pro všechny, kdo chtějí silnější, nezávislejší Skotsko.

Spojené království je cenná a mimořádná země. O tu nyní běží. Takže ať nemá nikdo ve Skotsku pochybnosti: My od vás zoufale chceme, abyste zůstali. Nechceme, aby byla tato rodina národů rozervána na kusy. Po celé Anglii, Severním Irsku a Walesu, našemu strachu ohledně toho, o co bychom mohli přijít, se vyrovná jen naše vášnivé přesvědčení, čeho všeho můžeme dosáhnout, pokud zůstaneme spolu.

Pokud budeme táhnout za jeden provaz, můžeme vybudovat lepší budoucnost pro naše dětí. Můžeme zajistit, že naše budoucnost bude odpovídat naší historii, protože opravdu nebude žádná jiná druhá šance, pokud se Spojené království nyní rozbije, rozbije se navždy.

Takže volba pro vás je jasná: Můžete skočit do tmy hlasováním pro nezávislost Skotska, anebo zajistit Skotsku jasnou budoucnost, tím, že budete hlasovat proti skotské nezávislsoti. Můžete mít v rámci Spojeného království přece obojí. Můžete mít další pravomoci ve Skotsku. A můžete zůstat součástí Spojeného království - můžete v jeho rámci stát hrdě a vytvořit si bezpečnější budoucnost v tomto světě, vybudovat lepší příležitost pro naše děti a vnuky a generace, které se dosud nenarodily. To je budoucí kapitola naší historie. Můžeme ji napsat spolu - ale jen v tom případě, pokud bude Skotsko příští týden hlasovat proti nezávislosti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8677

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014