PROČ NIC NEJDE:

Proč Česko nemůže usilovat o vlastní zahraniční politiku

10. 9. 2014 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

... tolik legrace poránu! No bodejť: "Co brání českým politikům, aby vytvořili lobbistickou síť menších evropských zemí, která bude v Evropské unii prosazovat své ekonomické, kulturní, politické i vojenské zájmy a bude ve všech těchto oblastech intenzivně spolupracovat?" Co brání? Co asi. Např. to, že základní životní strategie menších zemí je a) přisát se výhodně na lokální mocnost (Německo) b) výhodně kolaborovat s velmocí (USA) c) chránit zájmy místní mafie (oligarchů, kmotrů, lobbistů, místních bossů atd., jak se jim všem říká). To je v kostce smysl samostatnosti, územní svrchovanosti a nacionalismu malých států na jih a východ od Ráje.

Lícem nacionalismu je staré britské (velmocenské) přikázání Divide et Impera. Rozděl a panuj. Ano, velmoci fandí samostatnostem a svrchovanostem (Chorvatsko, Kosovo, Ukrajina, že), protože nad houfem drobotiny se lépe práská bičem. Pan Čulík sice žije ve Skotsku, které pracuje k secesi, za Kanálem má Belgii, které vyhovuje tak akorát Benelux, leč dohromady drží jen silou EUrokomise, pochází z Československa, které se rozpadlo, zažil rozklad Jugoslávie, jistě ví, co to byla Malá Dohoda ... - a přijde s Jiříkem z Poděbrad!

Menší eurozemičky byly kdysi pěkně poskládané v Rakousko Uhersku. To se našim předkům zajídalo, takže máme co jsme chtěli. Aliance malých států, která ví, co chce a hájí společný zájem, se jmenuje ... SRN. Je to sice země okupovaná, jako celá EU, ale to už je jiná písnička. Veselé čtení, jen co je pravda. Velmi naivní.

0
Vytisknout
10335

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014