Skotsku teď slibují superdecentralizaci, ale k rozvodu stejně dojde

10. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Londýn zachvátil strach a najednou nabízí další pravomoci Edinburku, avšak nedůvěřoval bych ani centimetr tomu, co se nabízí

Londýn je tak zoufalý, že povolal Gordona Browna a poslal ho, aby zachránil Skotsko pro britskou Unii. Ten si s sebou vzal více zlata, než když král Ethelred Nepřipravený platil daně Vikingům,píše Simon Jenkins.

Co se za poslední měsíc změnilo? Odpovědí je, že vznikla panika vyvolaná průzkumy veřejného mínění. Londýn porušil svůj příslib, že se k skotské nezávislosti nebude vyjadřovat. S typickým cynismem vůči všem lokálním záležitostem strávil Londýn rok mlhavými přísliby další decentralizace pro Skotsko - jenže ono to nefungovalo. Skotsko se nezaleklo londýnského "projektu strach". Osvobodit se od machinací ve Westmisteru se zdá být stále atraktivnější.

Teď se něco zlomilo. Londýn teď tvrdí, že Skotsko, ať bude hlasovat jakkoliv, může dostat autonomii, o níž se mu před deseti lety nesnilo ani v nejdivočejších snech. Přes noc jsme přešli od návrhů decentralizace k návrhům superdecentralizace. Vzniká nová "britská federace", jejíž součástí možná bude i Wales a další provincie. Od rozkladu britského impéria nikdy ještě lokální nespokojenost tolik neztraumatizovala londýnskou vládu.

Kdybych byl Skot, nevěřil bych tomu ani za mák. Superdecentralizace vypadá, že je plná děr. Hlavně je to o daních, a přesto Skotsko nedostane právo měnit tu nezásadnější daň, totiž korporátní daň. Ani Londýn neustoupil ohledně britské libry. Co zbývá, kromě plné suverenity?

Pravdou je, že dobrá polovina Skotů má plné zuby vlády z Anglie a chtějí s tím skoncovat. Tečka. Když je ve vzduchu rozvod, výčitky, velkomyslnost, přísliby, že se "budu chovat slušně", už nikdo neposlouchá. Tento vztah skončil. Můžeme pouze doufat, že "zůstanou dobrými přáteli".

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8220

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014