O zneužívání charit

9. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zajímavý příspěvek v kontextu "polívací kampaně" a shánění peněz na výzkum smrtelných, neléčitelných nemocí, přinesl ve svém úctyhodném věku 95 let Lewis B. Cullman v The New York Book Review. Článek má název: "Stop the Misuse of Philantropy!" ("Zastavte zneužívání filantropie!"). Cituji aspoň část (překlad je můj):

"Ve svých 95 letech jakožto byznysmen a filantrop chci upozornit na málo známé úskočné jednání v americké filantropii, které okradlo naši společnost o stovky milionů dolarů, jež byly vyčleněny pro důležité charitativní činnosti -- jde o ulívání peněz ve finančních institucích, kde tyto peníze nedělají nic dobrého pro nikoho kromě finančních manažerů a jiných finančních prostředníků.

V minulých dvaceti letech jsem dal 500 milionů dolarů ze svých vlastních peněz. Poté, co jsem byl průkopníkem zadlužených akvizičních struktur v roce 1964, sledoval jsem, jak inovátoři, napodobovatelé a rojící se neschopové tyto společnosti rozbili. A poté, když jsem dospěl do, jak to rád nazývám, své "rozdávačné fáze", viděl jsem, jak soukromé nadace berou neférové výhody z daňových úlev za charitativní dary. Když jsem psal do The New York Review v roce 20003, vysvětlil jsem, jak dárce získává úlevu na daních za všechny peníze, které dal do soukromé nadace, nicméně tato nadace musí utratit pouze 5% svého jmění ročně. To neznamená "darovat 5 procent na charitu" -- to znamená, že 5 procent může být využito na "administrativní náklady". A komentoval jsem to, jak tyto administrativní náklady mohou zahrnovat velkorysé platy pro rodinné členy nebo okázalé (všechny náklady zaplacené) cesty do zahraničí pro členy představenstva a adiministrátory, a to všechno ve jménu "výzkumu". Nedávný článek Pabla Eisenberga v The Chronicle in Philanthropy zveřejnil platby z Otto Bremer Foundation třem třem členům představenstva, které přesáhly 1,2 milionů dolarů. Charity bez grantového systému jako New York Public Library a Metropolitan Museum of Art, kde sedím v představenstvech, neplatí členům dozorčích rad žádné peníze.

Nedávné odhady naznačují, že nejméně 700 miliard dolarů je zašito v soukromých nadacích, peníze, které mohly být užitečné pro charity a pro ekonomiku -- a vy i já jakožto daňoví poplatníci neseme takto náklady daňových výhod, z nichž mají zisky tyto nadace."

Stop the Misuse of Philanthropy! ZDE

0
Vytisknout
10563

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014