Human Rights Watch: Maďarská policie zasáhla proti nevládním organizacím

9. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí dopoledne provedla desítka policistů razie v kancelářích dvou nevládních organizací v Budapešti. Organizace Ökotárs a Demnet jsou součástí čtyřčlenného konsorcia nevládek, které spravuje finance od zahraničních dárců pro nevládní organizace v Maďarsku. Policie zabránila zaměstnancům obou organizací, aby během jejich přítomnosti použili své mobilní telefony, a zkonfiskovala počítače a servery. Policie uvedla v médiích, že důvodem pro razii byla "zpronevěra a neschválená finanční činnost".

Před kanceláří organizace Ökotárs se posléze shromáždili demonstranti.

V květnu letošního roku nařídila maďarská vláda přepadové finanční inspekce nevládních organizací, které se nyní staly terčem razií. V květnu Maďarsko obvinilo Norsko, že zasahuje do vnitřní politiky Maďarska tím, že financuje maďarské nevládní organizace. Ökotárs byla tehdy obviněna, že má vazby na jednu opoziční politickou stranu. Tato nevládka a příjemci zahraničních grantů, mezi nimi prominentní lidskoprávní a protikorupční organizace, posléze nechala maďarská vláda vyšetřovat za "organizované podvody".

Podle organizace Human Rights Waatch je to dalším důkazem posilování autoritářských tendencí v nynějším režimu v Maďarsku, které sílí zejména od doby, kdy vláda Viktora Orbána vyhrála v dubnu volby. V červenci vyhlásil Viktor Orbán, že chce v Maďarsku skoncovat s liberální demokracií.

Tato jeho prohlášení vyvolala znepokojení ve Spojených státech, kde vyšly kritické komentáře v denících New York Times a Washington Post. Komisař Rady Evropy pro lidská práva poslal 9. července maďarské vládě dopis, v němž odsoudil její stigmatizující rétoriku a zpochybňování legitimity práce nevládních organizací. Evropská unie se k nátlaku maďarské vlády proti nevládním organizacím nevyjádřila a odmítla se i vyjádřit k Orbánově červencovému projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7209

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014