Klíčovým volebním tématem v ČR je korupce, není jím "boj proti Romům"

8. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že sociální demokraté budou před komunálními volbami čelit leckde pokušení propagovat "boj proti nepřizpůsobivým", aby ulovili hlasy krajní pravice. Asi stojí za připomenutí, že levicové řešení "nepřizpůsobivosti" je změna systému ve smyslu "více peněz na sociální věci" a že tyto peníze lze nejlépe získat tím, že se zastaví rozkrádání veřejných peněz různými místními mafiemi. Program nenávisti vůči nepřizpůsobivým vždy sloužil pouze k odvedení pozornosti od loupení veřejných peněz.

Podstatnější se mi však zdá připomenout sociálním demokratům osud druhé velké strany, totiž ODS. Velké strany by měly fungovat v zásadě tímto způsobem: určitá část voličů je volí stále, určitá část voličů mezi nimi přebíhá, a tím rozhoduje, která z těch dvou velkých stran vyhraje. Pro tyto rozhodující, středové voliče, v Česku není klíčovým tématem nepřizpůsobivost, ale korupce a mafiánský systém, který tu vládne. ODS udělala poslední pokus o oslovení těchto voličů ve sněmovních volbách 2010, kdy její tehdejší šéf Nečas hřímal o boji proti korupci, aby jeho vláda nakonec padla kvůli policejnímu vyšetřování jeho milenky, kterou nehorázně přeplácel z veřejných peněz.

Andrej Babiš se také nestal hegemonem české politiky tím, že by ODS nebo ČSSD vzal jejich stálé voliče nebo že by oběma těmto stranám konkuroval v jejich laškování s fašisty. Vzal jim především středové voliče, kteří netouží po ničem tolik jako po změně mafiánského systému. Pokud se ČSSD podobně jako už dříve vícekrát ODS pokusí uspět v komunálních volbách sázkou na fašistické voliče místo jasně prosazovaného programu odříznutí místních kmotrů od koryt, programu, který výborně sjednocuje levicové i středově liberální hodnoty, dopadne stejně špatně jako ODS.

0
Vytisknout
7828

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014