Katastrofa MH17:

BBC: Odpalovací zařízení systému BUK obsluhovali ruští vojáci

8. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Odpalovací zařízení systému BUK, které bylo viděnp v oblasti, kde bylo sestřeleno letadlo malajských aerolinií MH17, bylp obsluhováno ruským vojenským personálem, sdělili svědci investigativnímu pořadu televize BBC Panorama. Pořad uvádí, že charakteristické poškození letadla šrapnelem naznačuje, že bylo sestřeleno tříštivou zbraní, jako je raketa BUK.

Kreml však tvrdí, že raketa proti malajskému dopravnímu letadlu byla vystřelena z ukrajinské stíhačky.

Proruští rebelové popřeli, že by vlastnili odpalovací zařízení systému BUK.

Avšak fotografie a videozáznamy zpochybňují tvrzení Kremlu i proruských vzbouřenců, že neměli BUK na svém území.

Tři svědci, všichni civilisté, každý zvlášť sdělil investigativnímu pořadu televize BBC Panorama, že viděli BUK na vzbouřenci ovládaném území několik hodin před tím, než bylo sestřeleno malajské dopravní letadlo.

Jeden svědek viděl BUK v 13.30 místního času, jak sjíždí z dopravníku v městě Sněžnoe, asi 15 km od místa katastrofy malajského letadla. "Viděli jsme, jak to zařízení vykládají, a když BUK nastartoval motor, kouř z výfuku zaplnil celé náměstí," řekl svědek.

Svědci sdělili BBC, že posádka budila dojem, že jsou to ruští vojáci: "Byli plně disciplinovaní, na rozdíl od vzbouřenců, a neměli standardní ukrajinskou kamuflážní uniformu, kterou nosí ukrajinská i vzbouřenecká vojska. Měli čistý ruský přízvuk. Vyslovovali hlásku 'g' jinak než my," řekl.

Na východní Ukrajině sice většina lidí mluví rusky, ale posádka BUKu nemluvila rusky s místním ukrajinským přízvukem.

Toto svědectví potvrdil druhý svědek, který dodal, že důstojník ve vojenském džípu, který doprovázel BUK, mluvil s moskevským přízvukem.

Pokud je to pravda, píše na serveru BBC reportér John Sweeney, Kreml bude muset vysvětlit příbuzným 298 cestujících a posádky, kteří zemřeli, proč byl údajně viděn ve zmíněné oblasti krátce před sestřelením letadla MH17 ruský vojenský personál.

Minulý týden pořad televize BBC Panorama oslovil Vladimíra Putina během jeho návštěvy v Mamutím muzeu v Jakutsku na Sibiři s otázkou, zda lituje zabíjení lidí na Ukrajině. Putin se odpovědi vyhnul a namísto toho obvinil ukrajinskou vládu, že nevyjednává se vzbouřenci, a ukrajinskou armádu, že střílí do obytných oblastí.

Prezident Putin měl v tom pravdu, píše reportér. Když jsem byl v červenci v Doněcku, ukrajinská armáda, která se snažila ostřelovat vzbouřeneckou základnu ve městě, se netrefila a namísto toho zasáhla porodnici. Naštěstí byly předtím těhotné matky i nemluvňata přesunuty do sklepa.

Human Rights Watch odsoudila jak vládní ukrajinská vojska, tak vzbouřenecká vojska za necílené ostřelování civilních oblastí.

Avšak Vladimír Putin odešel a mé další otázky ohledně války a letu MH17 zůstaly tak nezodpovězeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12039

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014