Human Rights Watch: Ukrajinští vzbouřenci podrobují civilisty nuceným pracím

5. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Povstalecké jednotky na Ukrajině zatýkají civilisty na základě obvinění z porušování veřejného pořádku a podrobují je nuceným pracím.

V některých případech jsou členové těchto "trestních brigád" biti anebo podrobování dalšímu krutému či ponižujícímu zacházení. V některých případech, které zdokumentovala organizace Human Rights Watch, byli civilisté nuceni pracovat na kontrolních stanovištích nedaleko frontových linií, kde byli ohroženi útoky ukrajinských vládních jednotek.

"Vzbouřenci na východní Ukrajině musejí přestat nutit lidi pracovat v trestních brigádách a vystavovat je nebezpečí na frontových liniích," uvedl Hugh Williamson. "Obojí je vážné porušení válečného práva."

V polovině srpna interviewovala organizace Human Rights Watch několik obětí nucené práce a příbuzných obětí a jednoho povstaleckého bojovníka. Všichni uvedli, že lidé, uvěznění za pití na veřejnosti, porušení zákazu vycházení, užívání drog a další přestupky jsou umisťováni do "trestních pracovních brigád" až na 30 dní. Human Rights Watch také pozorovala muže v civilním oděvu, jak pracují v "trestních brigádách" u kontrolních stanovišť v Doněcku.

Ve dvou případech byli civilisté umístěni do trestních pracovních brigád za to, že pili na veřejnosti pivo.

"Trestní brigády" dělají manuální práci, jako je naplňování pytlů pískem u kontrolních stanovišť, sekání křoví, kopání zákopů a práce v kuchyni. Bývalí členové trestních brigád uvedli, že pracovali těsně u frontových linií a že jejich práce byla "nebezpečná". Bývalí členové trestních brigád a rodinní příslušníci jiných civilních zajatců uvedli, že "trestních brigád" se v regionu používá široce a že povstalci hrozí, že usmrtí ty osoby, které s nimi nebudou spolupracovat.

Zjištění Human Rights Watch je v souladu se zprávou listu New York Times ze začátku srpna, v níž přiznal povstalecký velitel na kontrolním stanovišti, že všichni lidé v jeho trestní brigádě byli odsouzeni k 15 dnům nucených prací za to, že "škodili společnosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6485

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014