Podívejte se, jak žvaní britský ministr obrany, že NATO Ukrajině nemůže pomoci

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Matt Frei: Rozhovor s britským ministrem obrany Michaelem Fallonem jsem zahájil otázkou, jestli NATO v podstatě hodilo Ukrajinu pod ruský autobus.

Michael Fallon, britský ministr obrany: Absolutně nikoliv. Pan prezident Porošenko nám dal najevo, že je se závěry summitu spokojen. My doufáme, že příměří potrvá a zabíjení skončí. Poslali jsme velmi jasný signál, nejen z tohoto summitu, ale i sankcemi, které zavedly Spojené státy a Evropská unie, že prezidentu Putinovi by nemělo být dovoleno, aby mu prošla takováto agrese.

Matt Frei: Jenže vždyť ona mu prošla. Jeho armáda za posledních několik dní zničila ukrajinskou armádu. Získaly plnou kontrolu nad velkou částí území na východní Ukrajině, což je nesmírně důležitá část země, zemědělsky i průmyslově, prakticky už došlo k rozdělení Ukrajiny a NATO tomu požehnalo.

Michael Fallon: NATO tomu v žádném případě nepožehnalo. A řekněme to jasně: panu prezidentu Putinovi tohle neprojde, sankce byly zavedeny, už mají dopad na ruské hospodářství - -

Matt Frei: Ale ty sankce politicky vůbec Putina nepřiměly, aby změnil názor -

Michael Fallon: Viděl jste rozhodnutí Francie zrušit dodávku válečných lodí Rusku. Sankce na pana prezidenta Putina mají efekt a my jsme dali jasně najevo, že vojska, která má na východní Ukrajině, musejí být stažena zpět do Ruska a vojska, která nahromadil na hranicích, se musejí vrátit na své základny. Tahle agrese není přijatelná.

Matt Frei: Sankce měly na Rusko dopad hospodářsky, ale nikoliv politicky. Putin nezměnil svůj postoj. Naopak svou vojenskou ofenzívu v posledních dnech zintenzívnil.

Michael Fallon: To nepřijímám. Je fakt, že přesunuje vojska na Ukrajinu, máme o tom množství důkazů -

Matt Frei: To je invaze, ne?

Michael Fallon: Ano, je. Je to invaze suverénního ukrajinského území. Dali jsme jasně najevo, že to je nepřijatelné.

Matt Frei: Vy si opravdu myslíte, že sankce přimějí prezidenta Putina, aby stáhl vojska a omezil svůj politický vliv na východní Ukrajinu?

Michael Fallon: Panu prezidentu Putinovi posíláme velmi silný signál, z tohoto summitu NATO, že utvoříme rychlou jednotku nasazení, [za rok, pozn. red.] která bude moci být použita do 48 hodin právě pro případy takovéto agrese a všechny členské země NATO přislíbily, že zvýší vojenské výdaje [nikoliv však na léta požadovaná 2 procenta HDP, pozn. red.]

Matt Frei: Není to jen vojenský fíkový list proti tomu, co Rusko je potenciálně schopné udělat zemi jako Ukrajina, anebo alianci NATO?

Michael Fallon: Jednotka 4000 mužů není fíkový list. A nejde jenom o jednotky rychlého nasazení, uspořádáme taky dlouhodobá rozsáhlá cvičení.

Matt Frei: Avšak prezidentu Porošenkovi jste řekli: Neexistuje žádná vojenská alternativa jak vás dostat z vašeho nynějšího průšvihu. Musíte se rozloučit s východem Ukrajiny, ale my se soustředíme na obranu hranic NATO, to znamená hranic pobaltských republik a Polska. Není to tak?

Michael Fallon: No, pobaltské republiky a Polsko jsou členy NATO a mají plné právo na veškerou ochranu v rámci členství této organizace. Ale pan ukrajinský prezident nám dal jasně najevo, že je spokojen s výsledky summitu NATO -

Matt Frei: On přece nemá žádnou volbu!

Michael Fallon: Je spokojený s tím, že jsme řekli, že územní celistvost Ukrajiny musí být respektována, že to, co Rusko udělalo, je nesprávné, a že ty sankce budou pokračovat, dokud Rusko to nepřijme.

Matt Frei: Uvědomujete si, že, to, co musel dneska Porošenko říci, bylo v Rusku přijato jako kapitulace? Tak to vidí oni.

Michael Fallon: To nepřijímám. To nepřijímáme. Nesouhlasíme, že Rusko na Ukrajině zvítězilo. Dál opakujeme, že Rusko narušilo územní celistvost Ukrajiny a je to nesprávné a musí se to změnit.

0
Vytisknout
8249

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014