Radikální pravoslavný aktivista:

"Putin je Bůh"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



"Ve Vladimíru Putinovi je Bůh. Božské světlo proměnilo Putinovu podstatu po jeho tajném křtu, když byl dítětem. Nejsme hodni ruského prezidenta."

To je několik výroků radikálního ruského pravoslavného aktivisty Dmitrije Corionova, které pronesl 7. září ve své přednášce v Moskvě. Přednáška začala přehráváním výše uvedeného rappového klipu "Buďte tvrdí jako Vladimir Putin".

Jiný projektor promítal fotografii Vladimíra Putina s nápisem "Vladimír Putin a Bůh".

Corionov chválil Putinovu mimořádnou schopnost uniknout pokusům o atentát a také jeho "dobré skutky", jimiž mínil potlačování opozice. Hovořil také o Putinově raném dětství:

"Božské světlo, které se objevilo ve chvíli, kdy Putin odcházel od křtu, proměnilo jeho podstatu, obnovilo hlubinu jeho bytí a poskytlo mu antologickou schopnost absorbovat božskou energii," uvedl Corionov. To Putinovi umožnilo "spojit se s Bohem". "Byl k tomu povolán," uvedl Corionov. "Zlý duch byl vyhnán z jeho srdce."

Přednášky se účastnilo asi šedesát lidí. Někdy se smáli, někdy nadšeně tleskali.

Anna Artjuňanová, autorka knihy "Putinova mystika: Uvnitř ruského mocenského kultu", která byla na přednášce přítomna, se vyjádřila, že "přednáška odrážena teologicky založenou propagandu z Byzantské říše, primárně o "božské podstatě" císaře.

Corionov není jediným člověkem, který používá v souvislosti s Putinem biblického jazyka. Dva dny předtím se vyjádřil ukrajinský patriarcha Filaret, že Putin je pod "Satanovým vlivem" a obvinil ho z války na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10876

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2014