Azovští bojovníci jsou největší zbraní Ukrajiny a také pro ni největší hrozbou

10. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ultrapravičáci v tomto praporu chtějí "jít bojovat do Kyjeva". Ohrožují tím stabilitu po ukončení konfliktu

Mnoho z toho, co říkají členové Azovského praporu o rase a o nacionalismu je téměř úplně totožné s názory radikálnějších ruských nacionalistů, kteří bojují na straně proruských separatistů.

"Nemám nic proti ruským nacionalistům, ani proti velkému Rusku," řekl jeden člen Azovského praporu reportéru deníku Guardian v Mariupolu. "Ale Putin ani není Rus. Je to žid."

Hlasování pro nezávislost Skotska by pustilo ze řetězu nejnebezpečnější věc ze všeho - naději

10. 9. 2014

čas čtení 7 minut

Jestliže se Skotsko stane nezávislou zemí, bude to navzdory úsilí téměř celého britského establishmentu. Bude to proto, že sociální média porazila korporátní média. Bude to vítězství občanů nad westminsterskou mašinérií, vítězství bot nad vrtulníky. Dokáže to, že dostatečně inspirující myšlenka má sílu zvítězit nad úplatky a vydíráním, nad hrozbami a vyvoláváním strachu. Že naděje, zprvu marginalizována, se může rozšířit po celém národě, navzdory pokusům ji potlačit. Že vás může nenávidět Daily Mail, a že přesto máte šanci zvítězit. Pokud má Labouristická strana vůbec nějakou inteligenci, aspoň jednu zbývající jiskru odvahy, pochopí, co tato chvíle znamená.

Nezávislost Skotska by měla potenciál zaktivizovat pokroková hnutí po celé ostatní Británii

Ze všech špatných argumentů, naléhajících, aby Skoti hlasovali proti své nezávislosti - a je jich hodně - snad nejhorší je argument, že Skotsko by mělo zůstat součástí Británie, aby zahránilo Anglii samu před sebou, píše v deníku Guardian George Monbiot.

David Cameron: Náš svazek je cenný. Nerozbíjejte ho!

10. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Britský premiér David Cameron publikoval v bulvárním, neseriozním, avšak silně čteném deníku Daily Mail, ve středu tento apel na skotské občany:

Je obtížné vyjádřit slovy, co naše Spojené království představuje. Je to skupina malých ostrovů v severním Atlantiku, která po dlouhá staletí měla daleko větší mezinárodní vliv, než jaká je jejich velikost. A toho jsme dosáhli společně.

Když svět chtěl politické zastoupení, dali jsme mu demokracii. Když chtěl pokrok, dali jsme mu skotské osvícenství a průmyslovou revoluci.

Když otroctví svazovalo nevinné lidi, zrušili jsme ho. Když fašismus ohrožoval svobodu, porazili jsme ho. Před sto lety šli naši chlapci společně do války - a šli společně jako soudruzi, spojení svým cílem a nadějí v lepší svět.

Skotsku teď slibují superdecentralizaci, ale k rozvodu stejně dojde

10. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Londýn zachvátil strach a najednou nabízí další pravomoci Edinburku, avšak nedůvěřoval bych ani centimetr tomu, co se nabízí

Londýn je tak zoufalý, že povolal Gordona Browna a poslal ho, aby zachránil Skotsko pro britskou Unii. Ten si s sebou vzal více zlata, než když král Ethelred Nepřipravený platil daně Vikingům,píše Simon Jenkins.

Co se za poslední měsíc změnilo? Odpovědí je, že vznikla panika vyvolaná průzkumy veřejného mínění. Londýn porušil svůj příslib, že se k skotské nezávislosti nebude vyjadřovat. S typickým cynismem vůči všem lokálním záležitostem strávil Londýn rok mlhavými přísliby další decentralizace pro Skotsko - jenže ono to nefungovalo. Skotsko se nezaleklo londýnského "projektu strach". Osvobodit se od machinací ve Westmisteru se zdá být stále atraktivnější.

Jak se Davidu Cameronovi nepodařilo pověsit na Downing Street skotskou vlajku

10. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta



V panice nad možným vítězstvím skotských separatistů v referendu o skotské nezávislosti ve čtvrtek 18. září 20114 nechal vyvěsit premiér David Cameron nad svým sídlem v čísle 10 v londýnské Downing Street skotskou vlajku. Jaksi se to na první pokus k velké škodolibosti skotských nacionalistů nepodařilo...

Šéfové britských politických stran v panice zrušili svůj středeční program

10. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf skotských nacionalistů a skotský premiér Alex Salmond se vysmál předákům britských politických stran, šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi, šéfovi labouristů Edu Milibandovi a šéfovi liberálních demokratů Nicku Cleggovi, kteří se v tom, co Salmond označil jako paniku, rozhodli zrušit svůj pravidelný program a vydat se ve středu do Skotska, kde se budou snažit přesvědčovat voliče, aby příští čtvrtek nehlasovali pro skotskou nezávislost.

Pozdrav občanům z Krnova

10. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je to slavná chvíle. Pražský primátor z Olomouce a lídr kandidátky TOP09 v pražských komunálních volbách, pan Hudeček, zmínil jméno mého rodného města, jehož jsem dodnes občanem -- Krnova. Staroslavné knížecí město, jemuž kdysi vládl Jan Jiří Krnovský z rodu Hohenzollernů, vrchní velitel armády slezských stavů během prvního českého stavovského povstání. Ještě před druhou světovou válkou byl Krnov (Jägerndorf) bohaté průmyslové město, v němž rostly výstavné vily, které je možné obdivovat ve městě dodnes. Po válce se s vyhnáním německého obyvatelstva (přes 90% občanů města) mnohé změnilo, nicméně oproti Praze má Krnov právě dnes být na co hrdý.

Viktor Orbán: "Starý svět shoří v ohni řemeslné práce"

10. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Maďarsko-americký historik a sociolog Karl Polanyi už v roce 1944 v knize Velká transformace zpochybnil jedno z dogmat neoklasické ekonomie: Předpoklad, že lidé v ekonomických vztazích vždy jednají jako "racionální aktéři" usilující o maximalizaci výnosů. Polanyi doložil, že ve společnostech, které dosud nebyly podřízeny tržním vztahům, byl základem ekonomické výměny spíše princip reciprocity. Omítnutí liberálního fundamentalismu v ekonomické sféře ovšem Polanyimu nijak nebránilo zůstat demokratickým socialistou, který na rozdíl od komunistů jeho doby nijak neodmítal lidská práva a osobní svobody.

Česko nemá strategii pro budoucnost

9. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Motto:

"Kdo jsou těmi strategickými spojenci? No jsme přece jak v EU, tak v NATO!"

Anonym

Vzhledem k tomu, že, jak se zdá, někteří čtenáři neumějí číst, pokusím se svou argumentaci stručně zopakovat.

Je zjevné, že v případě vážně krize nebude Severoatlantické společenství ochotno obětovat životy svých mladých mužů a zničení svých měst za střední Evropu. U vědomí této skutečnosti by si Česká republika měla vypracovat program intenzivní strategické spolupráce všech středně velkých zemí v Evropské unii (do cca 10-15 milionů obyvatel), které, v důsledku této své velikosti, mají určité společné strategické zájmy.

Co brání českým politikům, aby vytvořili lobbistickou síť menších evropských zemí, která bude v Evropské unii prosazovat své ekonomické, kulturní, politické i vojenské zájmy a bude ve všech těchto oblastech intenzivně spolupracovat?

Proč by se čeští politikové nemohli postavit do čela takovéto iniciativy, podobně jako to udělal před mnoha lety moudrý český panovník Jiří z Poděbrad?

Pozor, vytvoření takovéto sítě spolupráce není totéž jako lezení do zadku silným mocnostem, zejména Spojeným státům, což dosud až na výjimky bylo podstatou české zahraniční politiky. Spojené státy, stejně jako Rusko, mají a prosazují vlastní strategické zájmy, které naprosto nejsou totožné se zájmy České republiky a obdobných středněvelkých evropských zemí. Zájmy České republiky jsou potenciálně daleko bližší zájmům ostatních menších evropských zemí než zájmům Spojených států a Ruska. Oblíbená česká představa, že budeme-li kolaborovat s vlivnou mocností, ona nás odmění, v dlouhodobé perspektivě nefunguje.

Česko je však uzavřeno do svého interního diskursu a není schopno z izolace vystoupit, ani není schopno o takovéto iniciativě vážněji uvažovat. Strategické uvažování se mezi českými politiky či veřejností nenosí.

Poučení z krizového vývoje

8. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Přísliby NATO znějí tím nepřesvědčivěji, čím častěji jsou opakovány. Kdo skutečně věří, že obětujeme Chicago za Lvov, nebo Vilnius?

Peter Hitchens, Daily Mail

Nejvíce znepokojujícím zjištěním ze současné krize na Ukrajině je zjištěni, jehož jsme si samozřejmě byli vědomi už dávno, že když Rusko napadne nějakou zemi, Západ proti tomu nehne prstem. Uprostřed jásání, že je Česko nyní součástí "severoatlantické" civilizace, lidmi, jako je Alexander Vondra, Jan Rejžek či Karel Schwarzenberg, jsem se před časem, dávno před nynější krizí, dotázal kohosi z rodiny dlouholetých vysokých amerických diplomatů, zda je realistické očekávat, že by Západ České republice nebo střední Evropě obecně pomohl, kdyby se stala terčem vojenské agrese, řekněme z Východu. Odpověď zněla, "Samozřejmě, že ne."

PROČ NIC NEJDE:

Proč Česko nemůže usilovat o vlastní zahraniční politiku

10. 9. 2014 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

... tolik legrace poránu! No bodejť: "Co brání českým politikům, aby vytvořili lobbistickou síť menších evropských zemí, která bude v Evropské unii prosazovat své ekonomické, kulturní, politické i vojenské zájmy a bude ve všech těchto oblastech intenzivně spolupracovat?" Co brání? Co asi. Např. to, že základní životní strategie menších zemí je a) přisát se výhodně na lokální mocnost (Německo) b) výhodně kolaborovat s velmocí (USA) c) chránit zájmy místní mafie (oligarchů, kmotrů, lobbistů, místních bossů atd., jak se jim všem říká). To je v kostce smysl samostatnosti, územní svrchovanosti a nacionalismu malých států na jih a východ od Ráje.

Radikální pravoslavný aktivista:

"Putin je Bůh"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



"Ve Vladimíru Putinovi je Bůh. Božské světlo proměnilo Putinovu podstatu po jeho tajném křtu, když byl dítětem. Nejsme hodni ruského prezidenta."

To je několik výroků radikálního ruského pravoslavného aktivisty Dmitrije Corionova, které pronesl 7. září ve své přednášce v Moskvě. Přednáška začala přehráváním výše uvedeného rappového klipu "Buďte tvrdí jako Vladimir Putin".

Válka není fotbalový zápas, vážení!

9. 9. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

Vyostření konfliktu na Ukrajině přitvrdilo i diskuse v médiích a na sociálních sítích. Emoce k válce samozřejmě patří a tak se mnohé diskuse podobají výměně názorů mezi fotbalovými fanoušky. Horší ovšem je, když se podobným tónem vyjadřují i analytici a komentátoři. Namísto potřebné objektivity a nadhledu nastupuje demagogie, vzájemné obviňování z toho, kdo je vlastně větší lump a na toho, kdo projeví rozumný názor, se pořádají mediální štvanice ne nepodobné té, co před léty zabila Karla Čapka (na kterého se mimochodem odvolávají zástupci obou táborů). Když si v zájmu českých zaměstnavatelů i zaměstnanců dovolí premiér zapochybovat o novém kolu sankcí vůči Rusku, okamžitě vystartuje kohorta pravicových novinářů v čele s osvědčenými bojovníky Fendrychem, Honzejkem, Palatou atd., doprovázená odborníky typu Romancova či Fištejna, s bubnovou palbou tvrdých obvinění, kde nechybí ani slovo zrada. A že si politickou polívčičku přihřejí TOP 09, ODS, Zelení i vládní lidovci, není asi pro nikoho překvapení.

O zneužívání charit

9. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zajímavý příspěvek v kontextu "polívací kampaně" a shánění peněz na výzkum smrtelných, neléčitelných nemocí, přinesl ve svém úctyhodném věku 95 let Lewis B. Cullman v The New York Book Review. Článek má název: "Stop the Misuse of Philantropy!" ("Zastavte zneužívání filantropie!"). Cituji aspoň část (překlad je můj):

Jak je tomu vlastně se svobodou slova ve svobodné společnosti?

9. 9. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 10 minut

Úplná svoboda mluvit bez zábran, takzvaně co na srdci, to též i na jazyku, bývala údajně vyhrazena jen bláznům nebo lidem s poněkud sníženou hladinou pudu sebezáchovy. V dávných časech, řekněme předkonzumních, se svobodného projevu dopouštěli, vedle již zmíněných kategorií, také hrdinové. Pro současného čtenáře, zejména mladé generace, je ovšem třeba tento pojem již vyložit, neboť se s ním může setkat už jen v historické literatuře.

Babiš na Twitteru z Paříže

9. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Tak jsem vyhrál flašku šampusu. Vsadil jsem se s trenérem, že udělám selfie s francouzským prezidentem Hollandem." (pocit méněcennosti? JČ) ZDE

"Starostka Paříže Anne Hidalgo jezdí do práce služebním elektromobilem Renault. Praha se má od Paříže co učit. " ZDE

Putinovy telefonní rozhovory

9. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vladimír Putin podle informací Kremlu letos hovořil s Angelou Merkelovou telefonicky pětatřicetkrát, s Francoisem Hollandem šestnáctkrát, s Barackem Obamou desetkrát, s Petrem Porošenkem osmkrát a s Davidem Cameronem šestkrát. Kdo říká, že Evropa nemá v mezinárodní politice už vliv?

Grafika k tomu je ZDE

Human Rights Watch:

Izrael násilně vyhostil 7000 uprchlíků do domovských zemí, kde jim hrozí teror

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelské úřady protizákonně donutily k odchodu ze země 7000 eritrejských a sudánských občanů. Ti se museli vrátit do svých zemí, kde jim hrozí teror. Někteří vracející se Súdánci jsou mučeni, nezákonně vězněni a obžalováváni ze zrady za to, že vstoupili na území Izraele. Nová zpráva Human Rights Watch dokumentuje, jak právní předpisy Izraele brání eritrejským a súdánským žadatelům o azyl, aby dostali v Izraeli ochranu podle izraelského i mezinárodního práva.

Eritrejci a Súdánci prchají do Izraele před vážným porušováním lidských práv už od roku 2006. Za posledních osm let zavedly izraelské úřady nejrůznější nucená opatření, jejichž cílem je eritrejským a súdánských uprchlíkům znepříjemnit život v Izraeli a "donutit je k odchodu". Izrael tyto uprchlíky dlouhodobě vězní, brání jim v přístupu k azylovému systému a 99,9 procent jejich žádostí o azyl odmítá. Od července 2012 izraelská vláda vězní tisíce těchto uprchlíků na dobu neurčitou za "trestný čin" překročení izraelských hranic. Celá řada vězněných uprchlíků má duševní choroby v důsledku dlouholetého věznění bez konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International:

Ukrajina musí zastavit válečné zločiny, které páchají proukrajinské dobrovolnické sbory

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník lidskoprávní organizace Amnesty International Salil Shetty naléhal při své dnešní schůzce s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem, že ukrajinská vláda musí zastavit válečné zločiny, které páchají dobrovolnické prapory, operující vedle regulérních ukrajinských armádních jednotek.

"Ukrajinské úřady nesmějí napodobovat nezákonnosti a zločinnost, která vládne v oblastech, dříve ovládaných separatisty," řekl Salil Shetty v Kyjevě.

O šílené logice nenávisti mezi proamerickým a proruským táborem přisluhovačů v ČR

9. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud se v ČR jednoho dne stane něco analogického současnému dění na Ukrajině - různí lidé typu Jiřího Vyvadila a Martina Kollera zjevně spojují své naděje se sílícím ruským vlivem u nás - vyprofiluje se konflikt mezi proamerickým a proruským táborem přisluhovačů jako určující a každý bude volky nevolky cpán do této šílené logiky.

Zrovna včera Annika Nordgren Christensen publikovala článek o probíhajícím obratu ve švédské bezpečnostní politice. Země, která donedávna rekordně šetřila na zbrojení, teď mj. nakupuje 60 nových stíhaček.

Katastrofa letadla MH17 "byla způsobena předměty, které do letadla pronikly zvnějšku"

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo malajských aerolinií MH17 se rozpadlo ve vzduchu v důsledku strukturálního poškození, způsobeného "velkým počtem vysoce energetických předmětů, které pronikly do letadla zvnějšku," praví se v předběžné zprávě holandských vyšetřovatelů.

Zpráva neobviňuje nikoho, ani neuvádí, že byla vystřelena raketa. Avšak holandská Rada pro bezpečnost konstatuje: "Nejsou žádné náznaky, že by způsobila katastrofu letadla MH17 interní technická závada nebo akce posádky."

Ultrajemný prach škodí zdraví

9. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Jízdní kola v Kodani

Tisková zpráva Dánského velvyslanectví v ČR a Centra pro životní prostředí a zdraví ze dne 8. září 2014

Znečištění vzduchu ultrajemným prachem v České republice ohrožuje zdraví lidí

Dánské řešení? Zavádění nízkoemisních zón a prachových filtrů, podpora městské cyklistiky

Praha, 8. září 2014 -- Výsledky měření ultrajemných prachových částic v České republice ukazují, že mohou představovat vážné nebezpečí pro zdraví obyvatel. Ukazují to výsledky měření, která na pozvání Dánského velvyslanectví v ČR a Centra pro životní prostředí a zdraví (1) provádí v Česku expert Dánské ekologické rady Kaare Press-Kristensen (2). Ultrajemné částice prachu mohou pronikat do různých částí lidské organismu a podílet na vzniku vážných chorob, zejména nemocí srdce a cév, včetně úmrtí na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Klíčovým volebním tématem v ČR je korupce, není jím "boj proti Romům"

8. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že sociální demokraté budou před komunálními volbami čelit leckde pokušení propagovat "boj proti nepřizpůsobivým", aby ulovili hlasy krajní pravice. Asi stojí za připomenutí, že levicové řešení "nepřizpůsobivosti" je změna systému ve smyslu "více peněz na sociální věci" a že tyto peníze lze nejlépe získat tím, že se zastaví rozkrádání veřejných peněz různými místními mafiemi. Program nenávisti vůči nepřizpůsobivým vždy sloužil pouze k odvedení pozornosti od loupení veřejných peněz.

FOTOGRAFIE:

"Systém Buk, který sestřelil malajské letadlo, byl z Ruska"

8. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Objevily se nové důkazy o tom, že odpalovací zařízení systému Buk, které bylo "použito k sestřelení malajského letadla MH17 dne 17. července", pocházelo z Ruska a pravděpodobně ho použili ruští vojáci. Za pomoci videozáznamů, zveřejněných místními lidmi v oblasti Bělgorod v Rusku v červnu, bylo možno identifikovat systém Buk, který byl viděn na Ukrajině 17. července jako součást konvoje vozidel systému Buk. Také bylo možné identifikovat ruskou brigádu, jejíž součástí tento stroj zjevně původně byl a která možná Buku použila, když byl na Ukrajině.

Systém protivzdušné obrany Buk lze identifikovat prostřednictvím celé řady jeho charakteristických rysů, včetně bílých značek na levé straně jeho šasi, a stop čísla, které bylo přemalováno. Zde je srovnání Buku, který je zaznamenán na dosud nezveřejněném videu, natočeném v Rusku 23. června, s dobře známou fotografií z časopisu Paris Match, na níž je tento raketomet Buk v Doněcku v 9 hodin ráno 17. července.

Informaci zveřejnil ruský novinář Igor Ostanin, který dělá investigativní práci ohledně ukrajinského konfliktu.

K tomu dodává, z dovolené, Karel Dolejší: "Vloni jsem musel odmítnout analýzu syrského chemického útoku z pera blogera s nickem Brown Moses. Teď je v centru [tohoto] projektu Bellingcat. Čtěte opatrně."

Katastrofa MH17:

BBC: Odpalovací zařízení systému BUK obsluhovali ruští vojáci

8. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Odpalovací zařízení systému BUK, které bylo viděnp v oblasti, kde bylo sestřeleno letadlo malajských aerolinií MH17, bylp obsluhováno ruským vojenským personálem, sdělili svědci investigativnímu pořadu televize BBC Panorama. Pořad uvádí, že charakteristické poškození letadla šrapnelem naznačuje, že bylo sestřeleno tříštivou zbraní, jako je raketa BUK.

Kreml však tvrdí, že raketa proti malajskému dopravnímu letadlu byla vystřelena z ukrajinské stíhačky.

Proruští rebelové popřeli, že by vlastnili odpalovací zařízení systému BUK.

Češi na nejvyšší úrovni

9. 9. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Teprve až Miloš Zeman sestoupí (po druhém prezidentském období?) z hradních výšin a jme se psát svoje prezidentské paměti, dovíme se -- možná -- jestli jej čeští zpravodajci informovali o dnešní situaci na Ukrajině. Ovšem Zeman často uznává jako skutečnost, co sám jako skutečnost vidí -- a občas připouští, že jiní (ostatní) mohou vidět realitu jinak (nikoli jinou!).

Human Rights Watch: Maďarská policie zasáhla proti nevládním organizacím

9. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí dopoledne provedla desítka policistů razie v kancelářích dvou nevládních organizací v Budapešti. Organizace Ökotárs a Demnet jsou součástí čtyřčlenného konsorcia nevládek, které spravuje finance od zahraničních dárců pro nevládní organizace v Maďarsku. Policie zabránila zaměstnancům obou organizací, aby během jejich přítomnosti použili své mobilní telefony, a zkonfiskovala počítače a servery. Policie uvedla v médiích, že důvodem pro razii byla "zpronevěra a neschválená finanční činnost".

Estonský rozvědčík byl zatčen při "ruském nájezdu přes hranici"

8. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

V pátek dopoledne podle četných svědectví z estonské strany vybuchly na estonské celnici na estonsko-ruském přechodu Luhamaa kouřové granáty, začaly být rušeny všechny rozhlasové a mobilní signály, náhle se objevili ozbrojení Rusové a odvlekli z estonského území do Ruska jednoho estonského činitele.

Jmenuje se Eston Kohver a je to kontrarozvědčík v estonské bezpečnostní agentuře Kapo, jehož úkolem v posledních několika letech bylo sledovat pašerácké kartely, které se pokoušejí přes přechod v Luhamaa pašovat zboží.

Evropané proti válce

7. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Podle poradce ukrajinského prezidenta Porošenka Jurije Lucenka mělo pět států přislíbit na summitu NATO jeho zemi moderní výzbroj a angažmá armádních poradců. Zpráva byla čtyřmi z nich vzápětí dementována s tím, že jejich pomoc bude výlučně tzv. "neletální", nebude tedy zahrnovat prostředky sloužící k zabíjení.

Ve stejný den přinesla Amnesty International zprávu, z níž vyplývá, že obě strany ukrajinského konfliktu se dopouštějí válečných zločinů. Přijmeme-li to jako fakt, pak jedny válečné zločince podporuje Rusko, druhé Evropská unie.

Dětská křižácká výprava pochoduje směrem k Rudému náměstí

7. 9. 2014

čas čtení 13 minut

Mezitím znějí přísliby NATO tím nepřesvědčivěji, čím častěji jsou opakovány. Kdo skutečně věří, že obětujeme Chicago za Lvov, nebo Vilnius?

Budeme opakovat idealistické pošetilosti, které vedly ke katastrofám v Iráku, v Sýrii a v Libyi? ptá se pravicový komentátor deníku Daily Mail Peter Hitchens v polemice s Benem Judahem, který v deníku New York Times vyzval Západ "Vyzbrojme Ukrajinu, nebo se vzdejme".

Jak může být "porážkou" dobytí milionů čtverečních kilometrů středovýchodní Evropy a likvidace komunismu? Proč potřebujeme víc území?

Jaký je morální imperativ, že "Západ" musí vlastnit Ukrajinu?

Zdá se mi, píše Peter Hitchens, že titíž lidé, kteří proměnili většinu Sýrie v kouřící, zaschlou krví pokrytou hromadu trosek a Libyi v hrnec krve a ohně, dělají obdobnou chybu jako v Damašku a v Tripolisu. Zaprvé si myslí, že protože ruská vláda je špatná (to je pravda), to, co ji nahradí, bude lepší (velmi sporné).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34558