Volební podpora pro nezávislost Skotska poprvé přesáhla 50 procent

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Panikařící londýnská vláda chce na poslední chvíli nabídnout Skotsku historickou příležitost vypracovat pro Skotsko federální uspořádání uvnitř Británie, poté, co šokující nový průzkum veřejného mínění poprvé ukázal, že více než 50 procent Skotů bude 18. září hlasovat pro nezávislost.

Průzkum, který provedla organizace YouGov pro týdeník Sunday Times vyvolal v sobotu večer zemětřesení ve Skotsku i v Anglii, poté, co poprvé vyšlo najevo, že 51 procent Skotů zamýšlí hlasovat pro nezávislost a 49 procent proti nezávislosti, když se vyloučí občané, kteří dosud nejsou rozhodnuti.

Mike Smithson v týdeníku Observer ovšem poukazuje na to, že vzhledem k tomu, že se neprovádělo dostatečné množství průzkumů veřejného mínění ve Skotsku, nejsou žádné jednotlivé nynější průzkumy průkazné. Rozhodující roli budou mít v referendu lidi nad šedesát let a ženy, kteří mají tendenci spíš hlasovat proti nezávislosti. Smithson upozorňuje, že v referendu o nezávislosti v Quebecu r. 1995 měli v průzkumech veřejného mínění separatisté náskok 7 procent, avšak referendum prohráli.

Velmi důležité je vědomí, že motorem za kampaní pro skotskou nezávislost není nacionalismus, ale demokratický aktivismus obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6663

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014