Příměří na východě Ukrajiny je zatím víceméně dodržováno

6. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, sobota 17.15: Ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin se v sobotu shodli, že příměří na Ukrajině je "víceméně dodržováno". Porošenko s Putinem telefonicky jednal o dalších krocích. ZDE

* * *

Příměří na Ukrajině se víceméně dodržuje, i když za posledních několik hodin přicházejí zprávy o jeho porušení na několika místech. Rusko pohrozilo odvetnými sankcemi, pokud Evropská unie v pondělí zavede proti němu nové sankce.

Prozatímní příměří mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny je víceméně dodržováno, navzdory tvrzením z obou stran, že je porušováno, informoval rozhlas BBC v sobotu ve 14 hodin. Reportér BBC Richard Galpin informoval z Doněcku:

'Méně než celý den od doby, kdy příměří vstoupilo v platnost, se vzájemně vzbouřenci i ukrajinské vládní jednotky obviňují z jeho porušování. Vzbouřenci tvrdí, že jejich jednotky se v několika oblastech octly pod palbou. Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko tvrdil, že příměří naopak porušují vzbouřenci:

"Situace v zóně protiteroristických operací po vyhlášení režimu příměří se všeobecně do určité míry uklidnila. Avšak teroristé provedli celou řadu provokací."

Avšak to neznamená, že příměří skončilo. Jeden vzbouřenecký předák zaujal smírné stanovisko a konstatoval, že někteří ukrajinští vojáci možná nevědí, že se mělo přestat bojovat. A celkově je východní Ukrajina opravdu o hodně klidnější. Například intenzivní boje z posledních dnů u strategického přístavu Mariupol byly zastaveny.

Příměří je teprve prvním z celé řady kroků, které musejí ukrajinské jednotky i proruští vzbouřenci přijmout, pokud má zavládnout trvalý mír. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka patří k bezprostředním krokům výměna zajatců, a vpuštění humanitární pomoci do konfliktní zóny. Prezident naznačil, že by se to mělo uskutečnit brzo.

Méně jasné je, jak daleko mají vojenské jednotky ustoupit. Ruský prezident Putin se vyjádřil tento týden, že ukrajinské jednotky musí ustoupit do určité vzdálenosti, aby jejich dělostřelectvo už nemohlo zasahovat obydlené oblasti. Vzbouřenečtí předáci tedy požadují, aby ukrajinská armáda východní regiony úplně opustila. Také trvají na tom, že na východní Ukrajině chtějí vytvořit samostatný stát.'

Evropská unie v zásadě schválila zpřísnění sankcí proti Rusku, ale uvedla, že by nemusely být zavedeny, pokud příměří potrvá a Rusko stáhne své jednotky z Ukrajiny. Rusko pohrozilo, že zavede odvetné sankce.

Nové sankce mají ztížit ruským státem vlastněným energetickým a zbrojařským firmám půjčovat si peníze na západních finančních trzích. Existující sankce už stejným způsobem postihují ruské banky. Omezení prodeje zboží "dvojího použití", jako jsou počítače a strojírenské zařízení, použitelné pro civilní i pro vojenské účely, má být rozšířeno. 24 dalších osob bude přičleněno k seznamu osob, jimž Evropa zakáže vstup a zmrazí jejich aktiva. Nová opatření mají schválit vlády EU v pondělí. Avšak ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že pokud budou sankce zavedeny, bude reagovat.

0
Vytisknout
7157

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014