Ukrajinské příměří ohroženo tvrzeními o ostřelování nedaleko Mariupolu

7. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Svědci v ukrajinském přístavu Mariupol informovali o opakovaných výbuších mimo město a dobrovolnický prapor ukrajinských bojovníků tvrdil, že na jeho postavení byly odpalovány rakety Grad. Svědci v Mariupolu sdělili tiskové kanceláři Associated Press, že z východních předměstí Mariupolu byl slyšet hluk těžkých explozí. Ukrajinské jednotky tam udržují obranné linie proti vzbouřencům.

Dobrovolnický prapor Azov uvedl na Facebooku, že jeho postavení byla zasažena raketami Grad, ale neposkytl podrobnosti.

Předtím, během soboty, se zdálo, že příměří trvá, kromě několika menších narušení. Nicméně rétorika z Kyjeva a z Doněcku naznačovala, že politického řešení dosud dosaženo nebylo.

Nejtěžší boje byly zaznamenány v pátek ve vesnicích mezi Novoazovskem a Mariupolem. Před 10 dny vzbouřenci obsadili město Novoazovsk. Kyjev tvrdí, že jim pomáhali vojáci a výzbroj regulérní ruské armády, která pomohla obrátit vývoj války a donutit Kyjev, aby přijal příměří.

Amatérský videozáznam sobotního ostřelování Mariupolu nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

V jedné vesnici byly na dvoře dětské školy opuštěny dva ukrajinské tanky, dva z nich vyhořelé. Podle svědků tanky přijely v sobotu ráno a jakmile zaujaly postavení, bylo slyšet výbuchy přicházející ze strany proruských linií.

Vesničané byli rozhněváni, že byla škola zcela zničena. "Podívejte se, jakou slavnou armádu máme," řekla sarkasticky jedna žena. "Zaparkovala si tanky ve školce, teď je celá školka zničená."

V Mariupolu byla přes den uvolněnější atmosféra, protože to byl první den za poslední týden, kdy se zdálo, že vzbouřenecké jednotky se nepokusí o okupaci města. Obyvatelé Mariupolu v žádném případě jednotně nepodporují Kyjev, mnozí by si přáli, aby bylo město anektováno Ruskem. Většina obyvatel si ale prostě přeje mír.

Analytikové konstatují, že Moskva bu bude chtít vytvořit z východní Ukrajiny samostatný stát, který by nebyl mezinárodně uznán, ale fungoval by nezávisle, anebo region s velkým množstvím autonomie, který by byl de facto ovládán z Ruska a zajistil by, že zbytek Ukrajiny nikdy nebude moci vstoupit do NATO anebo se plně orientovat na Západ.

V sobotu obvinil patriarcha Filaret, šéf kyjevského patriarchátu, že je Putin "pod Satanovým vlivem". "Tento vládce cynicky lže, říká, že jeho země se nepodílí na konfliktu s Ukrajinou, i když dělal všechno, aby konflikt vyvolával a udržoval. Stal se novým Kainem, který prolévá bratrskou krev a zatáhl celý svět do svých lží."

Pdorobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5995

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014