O proukrajinských stáncích na Staroměstském náměstí

7. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Vážení přátelé, v demokratické zemi má, nebo by měl mít, každý právo vyjádřit svůj názor. To ale neznamená, že má kdokoli právo záměrně šířit poplašné zprávy nebo pomluvy o lidech s jiným názorem. Bohužel, toto se v poslední době děje na adresu účastníků pražského majdanu na Staroměstském náměstí, napsal na Facebooku Adam Mikulášek.

Nejen jako zastánce Kyjeva, ale i na popud poplašných zpráv pana Šimůnka z KSČM, konkrétně výroků o tzv. ukrajinském scénáři v České republice jsem se dnes vydal s přítelkyní do Prahy, abych si udělal vlastní obrázek o tom, co opravdu na Staroměstském náměstí probíhá.

Po několika hodinách strávených přímo na místě dění a v jeho okolí jsem zjistil následující: většina Staroměstského náměstí byla volná, majdan se odehrával jen na malé části náměstí. Nejen, že se nehajlovalo a nestavěly barikády, ale dokonce se ani nedemonstrovalo, nezaslechl jsem žádné skandování nějakých hesel.

Nacházelo se tam několik stanů a petiční stánek se třemi peticemi na podporu Ukrajiny, ale mohu s klidným svědomím říci, že ve srovnání s protesty proti bývalé Nečasově vládě, kterých jsem se osobně účastnil, se jednalo o nejpokojnější politické shromáždění, které jsem za celý život navštívil.

Nenazval bych to demonstrací, ale spíš pokojným happeningem na podporu Ukrajiny.

Jsem proto velmi znepokojen spoustou nepravd a pomluv, které se na adresu pražského majdanu šíří.

Věřím, že právě takováto bezbřehá propaganda, která se dá velmi jednoduše usvědčit ze lži, soudným a přemýšlejícím lidem otevře oči, ať už zaujímají k ukrajinské krizi jakýkoli postoj. Jedna věc je nesouhlasit s jednáním ukrajinské vlády, USA či Evropské unie, na to má samozřejmě každý občan plné právo a má právo to říct veřejně.

Něco úplně jiného je ovšem hanobit a osočovat lidi, kteří vyjádří v souladu s našimi zákony jiný politický názor, že někoho napadají, dopouští se nátlaku, či dokonce že hajlují nebo se snaží vyvolat ukrajinský scénář v naší zemi, což nelze vykládat jinak, než pokus o státní převrat, ne-li občanskou válku. Ani jedno z toho se ovšem v sobotu 6. září 2014 v Praze na Staroměstském náměstí nedělo.

0
Vytisknout
10096

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2014