NATO je hrozbou míru

7. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský konflikt vznikl v důsledku nebezpečí, že bude Ukrajina zatažena do západní vojenské aliance, míní komentátor Seamus Milne v deníku Guardian.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, který jako dánský premiér trval r. 2003 na to, že "Irák má zbraně hromadného ničení - my to víme" zveřejnil satelitní snímky, podle nichž prý Rusko napadlo Ukrajinu. Britský premiér srovna Vladimíra Putina s Hitlerem.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, americký favorit v Kyjevě, charakterizoval Rusko jako "teroristický stát" a, povzbuzován Rasmussenem, požadoval, aby Ukrajina byla přijata do NATO. Právě tato hrozba, že Ukrajina bude zatažena do vojenské aliance, nepřátelské Rusku, navzdory opozici většiny Ukrajinců a tehdejší zvolené vlády, vyvolala zpočátku tuto krizi. NATO bylo příčinou eskalace napětí a války. Často se tvrdí, že NATO udržovalo v Evropě mír 40 let, i když nejsou žádné důkazy, že Sovětský svaz kdy měl v úmyslu na Západ zaútočit.

Po pádu Sovětského svazu byl Varšavský pakt zrušen. Avšak NATO zrušeno nebylo, i když zjevně ztratilo důvod své existence. Pokud byl cílem mír, mohlo být proměněno v kolektivní bezpečnostní strukturu včetně Ruska, pod dohledem OSN.

Namísto toho si dalo nový mandát vést jednostranné války, od Jugoslávie až po Afghánistán a Libyi, jako avantgaarda nového světového pořádku, jemuž měly dominovat Spojené státy. V Evropě vyvolalo příčinu války na Ukrajině tím, že porušilo americký příslib Moskvě a pak se ustavičně rozšiřovalo směrem na východ.

Avšak největší cenou, jak to nazval šéf americky financované Národní nadace pro demokracii, byla etnicky rozhádaná Ukrajina. Poté, co byl svržen ukrajinský zkorumpovaný, avšak volený prezident v puči, který podporovaly Spojené státy, nebylo paranoidní od Ruska začít považovat toto převzetí moci v sousedním státě za hrozbu svým základním zájmům.

O půl roku později se ukrajinský odpor, podporovaný Moskvou, proti nacionalisty v Kyjevě, podporovanými NATO, stal plnou válkou. Tisíce lidé zemřely a k porušování lidských práv dochází obrovskou měrou na obou stranách, jak vládní vojska a jejich nepravidelní pomocníci bombardují civilní oblasti a unášení a mučí podezřívané separatisty ve velkém měřítku.

Avšak NATO, jehož členové často v minulosti čítali fašistické vlády, se nikdy příliš nestaralo o demokracii. Důkazů pro jeho tvrzení, že ruská vojska provedla invazi na východní Ukrajinu, je také málo. K vojenským dodávkám a tajné invervenci na podporu donbaských vzbouřenců - včetně zvláštních jednotek a státem podporovaných nepravidelných vojenských sborů - ovšem z Ruska dochází.

Avšak mocnosti jako USA, Británie a Francie tohle dělají po celém světě už léta.

Nechci říci, že tato nepřímá válka mezi NATO a Ruskem na Ukrajině není ošklivá a nebezpečná. Avšak není zapotřebí mít žádné sypatie pro Putinův autoritářský a oligarchický režim, aby bylo možno přtiznat, že tuto krizi vyvolalo NATO a EU, nikoliv Rusko.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9326

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2014