ZMATENÝ, AROGANTNÍ A NEÚČINNÝ SUMMIT NATO VE WALESU:

NATO neudělá pro Ukrajinu ani pro středovýchodní Evropu nic, proto Putin vítězí

4. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Z reportáží Channel Four News ze summitu NATO ve velšském Newportu ze čtvrtka večer a zejména z rozhovoru této stanice s polským ministrem zahraničí Radkem Sikorskim bylo navzdory kulantním slovům zjevné, že NATO pro Ukrajinu neudělá vůbec nic a pro středovýchodní Evropu jen velmi symbolické kroky, jimž se Putin může jen smát. Dobře ví, že ve své politice ochromování Ukrajiny může pokračovat, protože svět je tím zaskočen a neudělá nic.

Sikorski v rozhovoru pro Channel Four potvrdil, že Ukrajina není členem NATO, takže kromě vyjadřování sympatií Porošenkovi pro ni Severoatlantické společenství neudělá nic. Na otázku reportéra, zda tedy NATO zřídí nové vojenské základny třeba na polském území, odpověděl Sikorski, že nikoliv, ale že tam NATO uspořádá vojenské cvičení. :)

Ukrajinskému prezidentu Porošenkovi poté, co ukrajinskou armádu začala tvrdě porážet ruská vojska na východě Ukrajiny, tak zřejmě nezbývá, než aby přijal Putinovo ultimátum, kterému Putin říká "mírový plán".

Západní politikové pouze chabě hovoří o posílení protiruských sankcí, které jsou zcela neúčinné, pouze Putinovo vnitropolitické postavení posilují. Jak na to upozornil Angus Roxburgh, bývalý reportér televize BBC z Moskvy a pak činitel Putinova Kremlu pro PR záležitosti, rozklad ruského hospodářství zaviněný Západem v devadesátých letech právě přivedl Putina k moci. Jak na to právem poukazuje Karel Dolejší, argumentace ruských předáků je předkapitalistická a manažerské a podnikatelské ohledy v ní nehrají místo.

Podrobnosti, včetně reportáže Channel Four News z východní Ukrajiny, kde zřejmě proběhne přes noc útok ruských jednotek proti přístavu Mariupol, přineseme později ve čtvrtek večer.

0
Vytisknout
11098

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014