V Americe byly zatčeny stovky demonstrantů protestujících proti nízkým mzdám

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve více než 100 amerických městech se konaly okupační stávky a demonstrace před restauracemi, požadující minimální mzdu 15 dolarů.

Celostátní protesty proti nízkým mzdám v americkém fastfoodovém průmyslu skončily ve čtvrtek zatčením stovek demonstrantů. Aktivisté požadovali vyšší plat a lepší pracovní podmínky pro zaměstnance firem, jako jsou McDonalds, Burger King a KFC.

Demonstranti ve více než 100 amerických městech, včetně Chicaga, New Yorku a Detroitu, se účastnili okupačních stávek a demonstrací před fastfoodovými restauracemi. Mnozí z nich se účastnili akcí občanské neposlušnosti, aby byli zatčeni.

Mnoho fastfoodových restaurací platí jen federální minimální mzdu 7,25 dolarů na hodinu. Demonstranti ve čtvrtek požadovali minimální mzdu ve výši nejméně 15 dolarů na hodinu.

Do odpoledne policie zatkla 436 osob. V New Yorku na Times Square byli demonstranti zatčeni za blokování provozu. V Los Angeles varovala policie demonstranty, sedící na vozovce, před jejich zatčením, že jsou součástí "protizákonného shromáždění".

Čtvrteční stávky byly už sedmé v sérii, která začala jako místní protest v New Yorku před dvěma lety.

Nedošlo k žádným zraněním.

Navzdory ostré opozici od republikánů a podnikatelských lobbistů dochází postupně k zvyšování platů. Seattle nedávno zvýšilo minimální mzdu na 15 dolarů na hodinu a v New Yorku, Los Angeles a v Chicagu se jedná o zvýšení minimální mzdy na 13 dolarů na hodinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6784

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014