Porošenko nařídí od pátku příměří, pokud budou zahájeny rozhovory v Minsku

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že nařídí od pátku od 14 hodin místního času příměří, pokud bude potvrzeno, že budou zahájeny rozhovory v Minsku.

Na okraji vrcholné schůzky NATO ve Walesu Porošenko řekl: "Ve 14 hodin místního času v pátek, pokud se budou konat rozhovory v Minsku, nařídím generálnímu štábu bilaterální příměří a doufám, že realizace mírového plánu začne zítra."

Učinil toto prohlášení po středečním telefonním rozhovoru s Vladimírem Putinem. Ruský prezident posléze zveřejnil "mírový plán" o sedmi bodech pro východní Ukrajinu.

Ve východní Ukrajině se přesunulu vzbouřenecká ozbrojená kolona z města Novoazovsk, okupovaného minulý týden, směrem k přístavu Mariupol. Na okraji města bylo ve čtvrtek odpoledne slyšet střelbu, i když k plné ofenzívě zatím nedošlo.

Přicházejí také zprávy, že ukrajinské jednotky přes noc ostřelovaly předměstí Doněcku. Kyjev konstatuje, že jeho vojenské neúspěchy v posledních týdnech jsou důsledkem přímo ruské vojenské intervence. Rusko popírá, že by jeho vojska operovala na ukrajinském území.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl ve čtvrtek, že doufá, že jak Kyjev, tak vzbouřenci přijmou Putinův mírový plán, který by v podstatě konfikt zmrazil. Ukrajinské úřady těžko přijmou jakoukoliv dohodu, která by uznala kontrolu vzbouřenců nad nějakým územím, ale jsou si vědomy, že Kyjev utrpěl takové ztráty za posledních čtrnáct dní, že nemůže dál bojovat.

Lavrov obvinil ze záměru Kyjeva získat zpět vojenskou kontrolu nad ukrajinským územím vliv Washingtonu.

"Zintenzivnění protiruské rétoriky, kterého jsme svědky zrovna v době, kdy dochází k velmi aktivnímu úsilí hledat politické řešení, ukazuje, že Kyjev má velmi aktivní externí podporu, v tomto případě z USA," řekl Lavrov na tiskové konferenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5657

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014