Ruský voják: Raději ať nemáte ponětí, protože pravda je hnusná

4. 9. 2014

čas čtení 7 minut

Navzdory popírání Moskvy ukrajinské jednotky svědčí o bojích s ruskou armádou v Ilovajsku nedaleko Doněcku

"V televizi to nevidíte, neslyšíte to v rádiu ani si to nepřečtete v novinách. Na internetu nenajdete nic, co vám vysvětlí, co se skutečně děje tam, kde jsme teď my. Upřímně řečeno, je lepší, že nic nevíte, protože pravda je hnusná," napsal Zdrok na svou stránku 26. srpna.

Zakrvácení, špinaví a zapáchající, ukrajinští vojáci, kteří v sobotu dopoledne procházeli městem Komsomolské, byli v hrozném stavu. Ale tito vojáci měli štěstí, podařilo se jim uniknout zaživa před útokem, který, jak uvádějí, prováděly regulérní jednotky ruské armády, píší reportéři deníku Guardian z východní Ukrajiny.

Poté, co uprchli z obklíčení v městě Ilovajsk, jejich kolona sedmdesáti ozbrojených vozidel a stovek vojáků se dostala do pasti, kde se stali terčem ostřelování. "Naše vozidla začala do sebe vzájemně narážet a naše nákladní vozy přejížděly naše vlastní bojovníky," řekl Taras Samčuk, 28, jehož jednapadesátá brigáda byla jednou z jednotek v obklíčení.

Mnoho zemřelo, někteří byli zajati a asi 100 vojáků přežilo, často se zlomenýma nebo rozdrcenýma nohama, se šrapnelem v rukou, v nohách, v tělech, s rozbitými zuby a zlomenými nosy," řekl.

Před čtrnácti dny to na Ukrajině vypadalo, že vládní vojska vítězí nad proruskými separatisty na východní Ukrajině, ale v posledních dnech se situace změnila a obklíčení u Ilovajsku bylo klíčovým momentem. Samčuk, stejně jako mnoho jiných ukrajinských bojovníků, svědčí, že se to stalo z jediného důvodu. Namísto boje proti amatérské skupině vzbouřenců najednou Ukrajinci zjistili, že bojují proti pravidelným jednotkám ruské armády.

Samčuk, který předtím, než byl odveden do armády, pracoval jako barman v městě Luck na západě Ukrajiny, řekl, že s kolegy zachránili Rusa z ozbrojeného vozidla u města, které zničili. "Řekl nám, že slouží v 8. čečenské brigádě a tvrdil, že se myslel, že sem byli vysláni na cvičení," řekl Samčuk a dodal, že vojáka nyní léčí v nemocnici v Kyjevě.

Nikdo neví, kolik Ukrajinců zemřelo v Ilovajsku, avšak bitva u tohoto malého města u Doněcku se zapíše do análů jako určující moment konfliktu. Někteří byli usmrceni v intenzivní křížové palbě ve městě, která trvala týden, zatímco jiní byli zastřeleni na útěku, a mnoho vojáků bylo zajato - více než 500, podle ukrajinského činitele pro výměnu zajatců. Na jednom videozáznamu, zveřejněném povstalci, je skupina ukrajinských zajatců z dobrovolnických praporů nucena skákat před hlavněmi zbraní vzbouřeneckých velitelů a recitovat posměšné rýmovánky.

Množí se informace, že blížící se porážka vzbouřenců přiměla Moskvu, aby za posledních čtrnáct dnů zasáhla vojensky v ukrajinském konfliktu otevřeněji. Opakovaně lidé nalézají obaly od ruských vojenských balíčků s potravinami a vidí "zelené muže" bez výložek, podobně, jako tomu bylo při anexi Krymu. Přicházejí také satelitní fotografie, o nichž NATO tvrdí, že jsou na nich zaznamenány ruská vojenská vozidla na Ukrajině.

Video, zveřejněné tento týden na YouTube, zaznamenává obrovskou armádní kolonu, vypadající rusky a pohybující se hluboko na ukrajinském území. V Rusku vyšel v regionálních novinách dlouhý přepis údajného natočeného rozhovoru mezi dvěma ruskými vojáky ze 76. pskovské letecké divize, kteří se navrátili z Ukrajiny. Vojáci líčí historii ruské jednotky, která byla téměř úplně zničena ukrajinským dělostřelectvem. Muží říkají, že dělostřeleckou palbu z jednotky 80-100 mužů přežilo jen 10 osob.

Lev Schlossberg, místní politik ve Pskově, který nahrávky získal, svědčil, že na nich hovoří ruští vojáci, ale že nemůže uvést jejich totožnost ani jak nahrávku získal. Schlossberg se uzdravuje poté, co ho anonymní muži zmlátili. Uvádí, že ruské vojenské úřady se snaží nutit příbuzné vojáků, kteří jsou zřejmě na Ukrajině, aby mlčeli, a jen málo z nich je ochotno mluvit.

Výbor matek vojáků, organizace pro práva vojáků, tvrdí, že na Ukrajinu bylo v posledních týdnech vysláno 15 000 vojáků. Týdeník Novaja gazeta zveřejnil rozhovor s matkou dvacetiletého sapéra Vadima Tumanova vedle fotografie oficiálního oznámení, informujícího místního vojenského komisaře o jeho smrti.

Naposledy jí její syn sdělil, že je blízko ukrajinské hranice a že "jde do války".

Guardian našel na ruském facebooku "Vkontakte" stránku jednoho ruského vojáka, který zřejmě bojuje na Ukrajině. Ve statusu z 31. srpna píše Kirill Zdrok z Nižného Novgorodu, že je rozhodnut bojovat dál z pocitu povinnosti za své padlé spolubojovníky. "Víte, že tady zůstanu, nemohu zůstat v nečinnosti a dívat se, jak se naši chlapi vracejí domů v rakvích. Jeden den se s nimi pozdravíte, mluvíte s nimi, smějete se s nimi, druhý den, zjistíte, že je po všem - už nejsou naživu a jedou domů v kovové krabici." Voják je frustrován utajováním své mise a jeho blízcí přátelé nemají tušení, co se děje.

"V televizi to nevidíte, neslyšíte to v rádiu ani si to nepřečtete v novinách. Na internetu nenajdete nic, co vám vysvětlí, co se skutečně děje tam, kde jsme teď my. Upřímně řečeno, je lepší, že nic nevíte, protože pravda je hnusná," napsal Zdrok na svou stránku 26. srpna. Předtím zveřejnil článek z novin o ruských padlých na hranici s Ukrajinou a dodal k tomu, že to byli průzkumnící z 9. motorizované brigády z Nižného Novgorodu.

Semjon Semenčenko, velitel ukrajinského dobrovolnického donbaského praporu, předtím tvrdil, že právě 9. brigáda byla jednou z ruských jednotek, které obklíčily jeho muže u Ilovajsku. Předák doněckých vzbouřenců přiznal, že jsou v regionu ruští vojáci, ale tvrdí, že tam nejsou na příkaz ruské armády, ale že tam jsou "na dovolené".

Po porážce Ukrajinců v Ilovajsku a po znovudobytí dalších strategických míst, jako je letiště v Luhansku a pobřežní město Novoazovsk se pravidelné jednotky ruské armády vytratily. Několik dní po porážce u Ilovajsku je území mezi Doněckem a přístavem Mariupol mlčenlivou zemí nikoho, plnou vyhořelých vozidel a pozůstatků kontrolních stanovišť ukrajinské armády.

Vzbouřenci pomalu postpují po silnici, i když jen v malých skupinkách.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
20609

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014