Angličané za skotskou nezávislost píší Anglii

3. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Milá Anglie,

během této kampaně před referendem o nezávislosti Skotska vám bylo sděleno mnoho zkreslených pravd a výmyslů o Skotsku a o tom, proč lidé ve Skotsku hlasují pro nezávislost. Novináři vám tvrdí, že motorem ve Skotsku pro nezávislost jsou protianglické emoce ve Skotsku, anebo že lidé ve Skotsku chtějí hlasovat pro nezávislost, protože se chtějí odtrhnout od Angličanů. Organizace jako Aliance daňových poplatníků a euroskeptická strana UKIP vám tvrdí, že Skotsko má až drogovou závislost na dotacích a že vykořisťuje anglické daňové poplatníky, aby dokázalo platit za své všeobecně přístupné veřejné služby.

Deníky jako Daily Telegraph vám tvrdí, že Skotska je země, která nemá žádné přírodní zdroje ani důvtip, je to ekonomická poušť, která nemá nic co nabídnout tomuto ostrovu ani světu. A dále, vaši vlastní politikové, konzervativec David Cameron, liberální demokrat Nick Clegg a labourista Ed Miliband - vám tvrdí, že nezávislost poškodí vás v Angli stejně jako nás ve Skotsku.

Píšeme vám jako Angličané žijící a pracující ve Skotsku, že je to všechno nepravda. Hnutí za skotskou nezávislost opakovaně dokázalo, co jsou jeho autentické úmysly a jestliže britská média to neposlouchají, cítíme, že je naší povinností to jasně sdělit.

Zaprvé, jako Angličané, podílející se na hnutí za nezávislost Skotska, chceme zdůraznit, že protianglické nemoce v našem hnutí v podstatě vůbec neexistují. To, čemu Skoti chtějí uniknout, je režim londýnské vlády, nikoliv anglický národ. Hnutí za nezávislost Skotska je multikulturní Skotsko, Skotsko, které je založené na diverzitě, a je ostře v opozici proti rasistickým protipřistěhovaleckým postojům, jaké zastává strana UKIP. Nezávislé Skotsku se bude snažit poučit se od lidí v Anglii, bude vítat lidi z Anglie a nabídne jim ruku přátelství jako rovnému národu.

Zadruhé, není pravda, že je Skotsko jako narkoman závislé na státních dotacích. Skotsko platí ministerstvu financí na daních více, než odtamtud dostává peněz. Máme ve Skotsku univerzální veřejné služby jako zdravotnické recepty a vysokoškolské vzdělání zadarmo, protože skotský parlament plní přání skotského lidu. Bylo by zcela možné, aby totéž existovalo v Anglii, kdyby vaši politikové měli správné priority. Doufáme, že Skotsko jako nezávislá země dokáže, že prvotřídní univerzální veřejné služby jsou cenově dostupné a že lidé v Anglii, kteří mají stejný názor, mohou využít našeho příkladu, když se budou rozhodovat, koho volit.

Zatřetí, Skotsko a jeho lidé mají velký potenciál, stejně jako ho má Anglie a její lidé, a chceme být nezávislým státem, abychom mohli tento potenciál co nejlépe využít. V současnosti nás brzdí, podobně jako brzdí severní Anglii, britský ekonomický a politický systém, který poskytuje preferenční podporu mezinárodnímu finančníctví na úkor všech ostatních průmyslových sektorů. Ve Velké Británii existuje největší regionální nerovnost v Evropě. To je problém pro Skotsko i pro zbytek Spojeného království. Chceme nezávislost, abychom tento problém mohli vyřešit.

A v poslední řadě, politikové z hlavních britských politických stran se prostě mýlí. Nezávislost bude dobrá pro Skotsko a bude dobrá i pro Anglii. Voliči, kteří budou hlasovat za skotskou nezávislost, nepociťují žádnou trpkost ani resentiment vůči lidem v Anglii. Jsme přesvědčeni, že vztah mezi Skotskem a Anglií posílí, protože budeme spolu navzájem zacházet jako seriozní partneři a přátelé ekonomicky, sociálně i politicky.

S pozdravem

Angličtí Skoti pro skotskou nezávislost

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9363

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014