Dětská křižácká výprava pochoduje směrem k Rudému náměstí

7. 9. 2014

čas čtení 13 minut

Mezitím znějí přísliby NATO tím nepřesvědčivěji, čím častěji jsou opakovány. Kdo skutečně věří, že obětujeme Chicago za Lvov, nebo Vilnius?

Budeme opakovat idealistické pošetilosti, které vedly ke katastrofám v Iráku, v Sýrii a v Libyi? ptá se pravicový komentátor deníku Daily Mail Peter Hitchens v polemice s Benem Judahem, který v deníku New York Times vyzval Západ "Vyzbrojme Ukrajinu, nebo se vzdejme".

Jak může být "porážkou" dobytí milionů čtverečních kilometrů středovýchodní Evropy a likvidace komunismu? Proč potřebujeme víc území?

Jaký je morální imperativ, že "Západ" musí vlastnit Ukrajinu?

Zdá se mi, píše Peter Hitchens, že titíž lidé, kteří proměnili většinu Sýrie v kouřící, zaschlou krví pokrytou hromadu trosek a Libyi v hrnec krve a ohně, dělají obdobnou chybu jako v Damašku a v Tripolisu. Zaprvé si myslí, že protože ruská vláda je špatná (to je pravda), to, co ji nahradí, bude lepší (velmi sporné).

"Některé země NATO pošlou na Ukrajinu zbraně a poradce"

7. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Jurij Lucenko, bývalý ukrajinský ministr vnitra a šéf nynějšího Porošenkova "Bloku" tvrdí, že pět členských zemí NATO souhlasilo ve Walesu, že vyšlou na Ukrajinu moderní zbraně a západní vojenské poradce: Spojené státy, Francie, Polsko, Norsko a Itálie. ZDE. Zpráva nebyla potvrzena z jiných zdrojů. Čtyři z pěti jmenovaných zemí ji posléze popřely. Channel Four News označil tuto zprávu za "další neumělý pokus kyjevské vlády o propagandu".

Informace od opolčenců Novoruska

7.9.2014 Zpráva od Igora Ivanoviče Strelkova

7. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Sesazený ruský velitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Strelkov zde pozoruhodně nadává a vyhrožuje všem: Pušilinovi, Antjufelevovi, Latyninové i Kremlu, upozorňují na Twitteru novináři:

Spolubojovníci a přičleněné dámy!

Zmije mě přesvědčila, abych odcestoval na fórum a řekl alespoň několik slov o tom, co se děje. Z mnoha důvodů se v žádném případě nebudu vyjadřovat k tomu, co se děje v Novorusku. Poznamenám jenom, že, abych to řekl jemně, "nejsem z toho u vytržení".

Evropané proti válce

7. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Podle poradce ukrajinského prezidenta Porošenka Jurije Lucenka mělo pět států přislíbit na summitu NATO jeho zemi moderní výzbroj a angažmá armádních poradců. Zpráva byla čtyřmi z nich vzápětí dementována s tím, že jejich pomoc bude výlučně tzv. "neletální", nebude tedy zahrnovat prostředky sloužící k zabíjení.

Ve stejný den přinesla Amnesty International zprávu, z níž vyplývá, že obě strany ukrajinského konfliktu se dopouštějí válečných zločinů. Přijmeme-li to jako fakt, pak jedny válečné zločince podporuje Rusko, druhé Evropská unie.

O požadavku dávat přednost "levicovým" autorům v Britských listech

7. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jeden čtenář požaduje, aby Britské listy dávaly přednost "levicovým" autorům. Je to šokující požadavek. Zde je odpověď šéfredaktora:

Britské listy nikdy nebyly levicový ani pravicový deník. V těchto kategoriích neuvažujeme. Publikujeme ověřená fakta a inteligentně vyargumentované názory k nim, které považujeme za podnětné a zajímavé.

Omezovat nějakou tiskovou platformu na něco, co je "levicové" či "pravicové" je ideologické dokrinářství.

Je tedy logické, že vás musejí Britské listy zklamat. Jejich úkolem je rozrušovat stereotypy, ne potvrzovat ideologickou zaujatost. Něco, co je levicové, není svou podstatou lepší, než něco, co je pravicové. Ohledáváme skutečnost a vycházíme z faktů a z toho si děláme názor, NE OBRÁCENĚ.

Mimochodem, vaše nadřazování toho, co považujete za "levicové" autory, je úplně rasistické - je to, jako byste dával přednost autorům bělošským.

Kromě toho, Karel Dolejší je levicový komentátor, ale publikujeme ho nikoliv proto, že je levicový, ale že je to vynikající analytik.

Jestliže se část tzv. "levicové" obce zbláznila a otevřeně dnes flirtuje s putinovskou a orbánovskou pravicí, Britské listy to samozřejmě napodobovat nebudou.

Nikdy jsme se nechovali jako nemyslící stádo a nebudeme to dělat ani teď. Pokud se jako nemyslící stádo chce chovat určitá část české "levicové" obce, má na to samozřejmě právo, Britské listy to ale podporovat nebudou.

Jan Čulík

Marek Řezanka: Nebudu od nynějška publikovat v Britských listech

7. 9. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

V níže uvedeném textu vysvětluje Marek Řezanka, proč od nynějška nebude vydávat své články v Britských listech. Jeho argumentace je v podstatě totožná s argumentací skupiny "levicových autorů", proč už nechtějí publikovat v Britských listech, jak nás o tom informoval důvěryhodný zdroj. Marek Řezanka však píše, že se na žádné kolektivní iniciativě nepodílí. Avizovaný text kolektivní "levicové skupiny" kritizující Britské listy jsme neobdrželi.

Děkujeme Marku Řezankovi za dosavadní spolupráci. Britské listy jsou mu i nadále otevřeny. Od principů nestrannosti a úctě k ověřeným faktům však v zájmu žádné ideologie ani případného doktrinářského zaslepenectví nemůžeme ustoupit. (JČ)

Někdy člověk stojí před rozhodnutím, které ho bolí, ale cítí, že se k němu musí odhodlat. Nejprve bych rád zmínil, co pro mě Britské listy znamenaly. Představovaly pro mě svobodný kultivovaný prostor, kde je přirozené, že padají různá klišé a tabu. Kde hlavní hodnotou je kritické myšlení, i kdyby mělo jít proti tsunami mainstreamových médií. Vnímal jsem ho jako médium, které se nebojí diskusí -- a které je schopné čelit jakémukoli vymývání mozků, jakékoli propagandě, jakýmkoli sklonům k rasismu či fašismu.

Volební podpora pro nezávislost Skotska poprvé přesáhla 50 procent

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Panikařící londýnská vláda chce na poslední chvíli nabídnout Skotsku historickou příležitost vypracovat pro Skotsko federální uspořádání uvnitř Británie, poté, co šokující nový průzkum veřejného mínění poprvé ukázal, že více než 50 procent Skotů bude 18. září hlasovat pro nezávislost.

Průzkum, který provedla organizace YouGov pro týdeník Sunday Times vyvolal v sobotu večer zemětřesení ve Skotsku i v Anglii, poté, co poprvé vyšlo najevo, že 51 procent Skotů zamýšlí hlasovat pro nezávislost a 49 procent proti nezávislosti, když se vyloučí občané, kteří dosud nejsou rozhodnuti.

Mike Smithson v týdeníku Observer ovšem poukazuje na to, že vzhledem k tomu, že se neprovádělo dostatečné množství průzkumů veřejného mínění ve Skotsku, nejsou žádné jednotlivé nynější průzkumy průkazné. Rozhodující roli budou mít v referendu lidi nad šedesát let a ženy, kteří mají tendenci spíš hlasovat proti nezávislosti. Smithson upozorňuje, že v referendu o nezávislosti v Quebecu r. 1995 měli v průzkumech veřejného mínění separatisté náskok 7 procent, avšak referendum prohráli.

Velmi důležité je vědomí, že motorem za kampaní pro skotskou nezávislost není nacionalismus, ale demokratický aktivismus obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bůh to chce!

7. 9. 2014

čas čtení 10 minut

Uri Avnery: God Wills It!

Před šesti desítkami let jsme moji přátelé a já varovali: když se nesmíříme s národními arabskými silami, budeme stát proti muslimským arabským silám.

Izraelsko-palestinský konflikt se zvrátí v židovsko-muslimský. Národnostní válka se stane náboženskou válkou.

Národnostní konflikty jsou v podstatě racionální. Týkají se území. Lze je vyřešit kompromisem.

Náboženské konflikty jsou iracionální. Každá strana věří v absolutní pravdu a automaticky pokládá každého jiného za neznaboha a nepřítele Boha Jediného.

Ukrajinské příměří je ohroženo, přicházejí zprávy o nedělním bombardování v Doněcku

7. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V neděli bylo znovu narušeno ukrajinské příměří. Bylo znovu slyšet dělostřelecké bombardování v přístavním městě Mariupol a silné výbuchy bylo slyšet i v regionální centru Doněcku. Příměří dohodnuté v pátek bylo během soboty dodržováno, ale přes noc ze soboty na neděli došlo k bombardování.

Oficiální účet doněckých vzbouřenců na Twitteru v časných ranních hodinách v neděli informoval, že separatisté "dobývají Mariupolu", avšak později obvinil z porušení příměří ukrajinskou armádu. Bojovníci z Azovského praporu, kteří brání Mariupol, uvedli, že se jejich postavení staly terčem útoků raketami Grad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinské příměří ohroženo tvrzeními o ostřelování nedaleko Mariupolu

7. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Svědci v ukrajinském přístavu Mariupol informovali o opakovaných výbuších mimo město a dobrovolnický prapor ukrajinských bojovníků tvrdil, že na jeho postavení byly odpalovány rakety Grad. Svědci v Mariupolu sdělili tiskové kanceláři Associated Press, že z východních předměstí Mariupolu byl slyšet hluk těžkých explozí. Ukrajinské jednotky tam udržují obranné linie proti vzbouřencům.

Dobrovolnický prapor Azov uvedl na Facebooku, že jeho postavení byla zasažena raketami Grad, ale neposkytl podrobnosti.

Ruské vojenské vozidlo na Ukrajině

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tým britského televizního zpravodajství Channel Four News natočil v sobotu hluboko na ukrajinském území kromě záběrů uniformovaných "ruských turistů" také kradmo (měli to zakázáno, jiná vojenská vozidla se jim nepodařilo natočit) záběry ruského vojenského vozidla s ruskou poznávací značkou. Mělo vlajku ruské letecké divize za řidičovým sklem - Jen český prezident Zeman a fašizující česká "levice" věří, že ruská vojska nejsou na ukrajinském území. (JČ) Celá videoreportáž je ZDE

Vojáci: "My jsme ruští turisté"

6. 9. 2014

čas čtení 7 minut



Moderátor: Ukrajinský prezident Porošenko konstatoval, že projednal kroky směřující k trvalému příměří na východní Ukrajině s ruským prezidentem Putinem, stejně jako humanitární pomoc pro tento region. Avšak Rusko také varovalo, že bude reagovat na každé případné nové sankce od Evropské unie. Ty mají být zavedeny v pondělí. Mohly by být suspendovány, pokud by Moskva stáhla své jednotky a pokud neporuší příměří. Naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum byla v sobotu v Luhansku na východní Ukrajině, v jedné z bašt vzbouřenců. Channel Four News byly prvním západním týmem, který se dostal na luhanské letiště. Je to scéna snad nejtěžších bojů v této válce. V sobotu večer je Lindsey Hilsum v Krasnodonu, jen 10 km od ruské hranice a pevně v rukou vzbouřenců.

Lindsey Hilsum: Krišnane, příměří je víceméně dodržováno, ale právě jsme se dověděli, že ostřelování u luhanského letiště vedlo k návratu konvoje Červeného kříže s humanitárními zásobami. A to je opravdu škoda, protože, musím vám říci, že té humanitární pomoci je nutně zapotřebí. V Luhansku nemají lidi potraviny, neteče tam voda, nejde elektřina. A myslím, že nejzničenější místo, jaké jsem v této válce viděla, je luhanské letiště. Je to jedno z nejzničenějších míst, jaké jsem kdy viděla v jakékoliv válce. Moje reportáž tam začíná a obsahuje jeden záběr, který vás může znepokojit.

O proukrajinských stáncích na Staroměstském náměstí

7. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Vážení přátelé, v demokratické zemi má, nebo by měl mít, každý právo vyjádřit svůj názor. To ale neznamená, že má kdokoli právo záměrně šířit poplašné zprávy nebo pomluvy o lidech s jiným názorem. Bohužel, toto se v poslední době děje na adresu účastníků pražského majdanu na Staroměstském náměstí, napsal na Facebooku Adam Mikulášek.

Nejen jako zastánce Kyjeva, ale i na popud poplašných zpráv pana Šimůnka z KSČM, konkrétně výroků o tzv. ukrajinském scénáři v České republice jsem se dnes vydal s přítelkyní do Prahy, abych si udělal vlastní obrázek o tom, co opravdu na Staroměstském náměstí probíhá.

Příměří na východě Ukrajiny je zatím víceméně dodržováno

6. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, sobota 17.15: Ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin se v sobotu shodli, že příměří na Ukrajině je "víceméně dodržováno". Porošenko s Putinem telefonicky jednal o dalších krocích. ZDE

* * *

Příměří na Ukrajině se víceméně dodržuje, i když za posledních několik hodin přicházejí zprávy o jeho porušení na několika místech. Rusko pohrozilo odvetnými sankcemi, pokud Evropská unie v pondělí zavede proti němu nové sankce.

Prozatímní příměří mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny je víceméně dodržováno, navzdory tvrzením z obou stran, že je porušováno, informoval rozhlas BBC v sobotu ve 14 hodin. Reportér BBC Richard Galpin informoval z Doněcku:

RFE/RL: Ukrajinská krize "rozbila visegrádskou skupinu"

6. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

"Velmi zajímavý článek o tom, jak ukrajinská krize rozbila visegrádskou skupinu," napsal na Twitteru analytik britského Royal United Services Institute Jonathan Eyal a doporučil text, který naleznete na stránkách amerického Rádia Svoboda/Svobodná Evropa. Článek Roberta Coalsona není nejobjektivnější, vyjadřuje otevřeně kritický postoj vůči těm středo- a východoevropským politikům, kteří stoprocentně nepodporují to, co by Rádio Svoboda/Svobodná Evropa zjevně rádo vidělo, totiž otevřeně nepřátelský postoj středovýchodní Evropy vůči Rusku.

Pro všechny české "levičáky", kteří "rozumějí Orbánovi"

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Od druhé poloviny července se v Budapešti konaly protesty proti kontroverznímu památníku "na paměť obětí německé okupace Maďarska", který byl postaven v noci z 20. na 21. července.

Pomník zobrazuje Maďarsko jako archanděla Gabriela, na něhož útočí německý říšský orel. Kritikové poukazují na to, že pomník ignoruje vinu maďarského státu a samotných Maďarů, kteří během německé okupace poslali na smrt do koncentračních táborů asi 450 000 židů.

Demonstrací proti pomníku se účastnili mj. Ildiko Lendvai ze Socialistické strany a Tamas Bauer z Demokratické koalice. Předseda Demokratické koalice Ferenc Gyurcsany uvedl, že premiér Viktor Orbán "falšuje holocaust" tím, že nechal postavit v noci pomník, který "si plete vraha a oběť". Obvinil Orbána, že zneuctil všechny židovské, romské a homosexuální oběti holocaustu a dodal, že je to "charakteristické pro režim, který se neodváží stavět takové falešné sochy ve dne".

Zdroj v angličtině ZDE

Co motivovalo ruského i ukrajinského prezidenta přijmout příměří?

6. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Je zajímavé, že ruská státní televize nyní začíná přiznávat přítomnost ruských dobrovolnických vojáků na východní Ukrajině, někteří z nich jsou regulérní vojáci, někteří z nich jsou zvláštní jednotky. A někteří z nich přicházejí o život. Znamená to, že ruská státní televize uznala, jak citlivé je v Rusku toto téma.

Není pochyb o tom, že možnosti ukrajinského prezidenta Porošenka byly omezené, píše dlouholetá reportérka BBC v Rusku Bridget Kendal. Pokud doufal, že se mu rychlou vojenskou ofenzívou podaří porazit vzbouřence na východě, aby pak mohl vyřešit vážné hospodářské problémy Ukrajiny, během posledních čtrnácti dnů si musel uvědomit, že mu to nebude dovoleno.

9 minut před zahájením ukrajinského příměří pozvali vzbouřenci novináře na úterní tiskovou konferenci o tom, jako ho Ukrajina porušuje

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Devět minut před vyhlášením příměří odeslali vzbouřenci pozvání na tiskovou konferenci separatistů, která se bude konat v úterý o tom, jak Ukrajina v pátek vyhlášené příměří "porušuje". Pozvání obdržel reportér BBC Daniel Sanford, píše o tom na Twitteru ZDE a také reportér deníku Guardian Shaun Walker prostřednictvím Leonida Ragozina ZDE Předtím napsal na Twitteru Shaun Walker, že rozhovory Minsku probíhají mezi (Leonidem Kučmou), bývalým ukrajinským prezidentem zapleteným do vraždy novináře, a vzbouřeneckými veliteli, které Kyjev označuje za "teroristy", tedy čistě mezi "proputinovci", píše Jan Čulík.

Pozvání na tiskovou konferenci vzbouřenců v úterý 9.9. kde se bude informovat o tom, jak ukrajinská armáda porušuje příměří, je ZDE

Jednání v Minsku slouží k zafixování územních a politických zisků, příměří uzavřené s cílem je porušit slouží k diskreditaci Porošenka na ukrajinské politické scéně. Už jsou vydány rozkazy k útokům, které mají probíhat zítra, kromě útoku na Mariupol a Volnovachu jsou naplánovány nejméně další tři ofenzívní operace, poznamenává k tomu Karel Dolejší.

O chování pražské politické šlechty

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kdyby realizaci konferencí v rámci českého předsednictví Evropské unii zajišťovali profesionální úředníci, nikdy by se konference ministra zahraničí Schwarzenberga nekonala v národní kulturní památce, státním zámku Hluboká, který kvůli dvoudenní konferenci měsíce vyklízeli a temperovali, vedle postavili elektrárnu a stanové zázemí pro novináře, aby se po dvou dnech všechno vracelo do původního stavu. Náklady za tuto taškařici představovaly podstatnou část z půl miliardy, kterou dostala firma Promopro za organizaci konferencí.

Takhle se chová politická šlechta. Vyžaduje notnou dávku cynismu od místopředsedy strany, jejíž předseda si nechá vyklidit národní kulturní památku, aby vehementně brojil proti vzniku úřednické šlechty. Není divu: profesionální státní správa by nic takového nepřipustila.

Václav Žák, Politická, nebo úřednická šlechta? ZDE

Ukrajinské tanky v dětské školce

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinské tanky zaujaly postavení v dětské školce. Bylo to legální? ptá se v sobotu na Twitteru reportér deníku Guardian Shaun Walker. ZDE. Všechny tři jsou opuštěny, dva z nich zničeny.

Zničený ukrajinský tank u Mariupolu

6. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ráno po vyhlášení příměří - zničený ukrajinský tank na silnici Novoazovsk-Mariupol. Fotografii zveřejnil na Twitteru reportér deníku Guardian Shaun Walker ZDE

Toto podporuje zpitomělá česká "levice":

6. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropská i ruská krajní pravice využívá chaos na válkou zmítaném východě a jihu Ukrajiny jako cvičiště pro další posílení bojeschopnosti. Členové extremistických uskupení s otevřeně fašistickou či neonacistickou, rasistickou a homofobní ideologií bojují na obou stranách fronty - na straně vládních ukrajinských jednotek i doněckých a luhanských rebelů. Postřílejí se neonacisté v absurdní krvavé řeži "za bílou rasu" navzájem? Anebo se po válce spojí dohromady?

Zní to jako pokračování slavného Orwellova románu 1984, tentokrát s názvem 2014. Pravicoví extremisté z Ruska, Ukrajiny i Evropy se aktivně zapojují do války na obou stranách fronty a navzájem se obviňují z fašismu. Místem setkání ultranacionalistů, kteří bojují proti ukrajinské armádě, národní gardě a dobrovolnickým praporům, se stal symbolicky poloostrov Krym, jehož anexe Ruskem vedla počátkem roku k vyhrocení konfliktu mezi západem a východem Ukrajiny a způsobila, že přerostl do mezinárodní konfrontace a vážnou velmocenskou krizi.

V jednom z kdysi luxusních sovětských hotelů pro zahraniční turisty Inturist v Jaltě, na pobřeží Černého moře, se v posledních srpnových dnech uskutečnilo pracovní setkání ruské a evropské krajní pravice -- přesněji té její části, která stojí proti Kyjevu a na straně Moskvy. Na konferenci nazvané "Rusko, Ukrajina, Novorusko" se sešli ultranacionalističtí politici a ideologové z Ruska, povstalečtí vůdci z odbojných oblastí na východě Ukrajiny, Podkarpatské Rusi a dvanácti evropských zemí.

Kompletní článek ZDE

Putin má problém: Rusové nepřijmou umírání svých vojáků na Ukrajině

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Z veřejného mínění vyplývá, že Rusové nechtějí bojovat. Podpora ruského obyvatelstva pro otevřenou válku na Ukrajině klesá. V březnu válku podporovalo 36 procent Rusů. Dnes ji podporuje 13 procent Rusů.

Nenávist se nedá jen tak zkrotit, píše v deníku Guardian Natalia Antonovová. Drastická porážka ukrajinské armády na celé čáře v posledních dnech není tak ohromující, když si uvědomíme, že ruská státní televize šíří dlouhé měsíce s pěnou u huby hysterickou propagandu proti ukrajinské vládě.

Když neustále označujete vládu sousední země za nacisty, kteří vraždí malé děti, je logické, že proti takové vládě musíte začít vést válku. Anebo aspoň poskytnout veškerou výzbroj a podporu ldiem, kteří proti takové nacistické vládě bojují. Jinak totiž budete vypadat jako slaboch - a vypadat jako slaboch, to je pro ruského politika to nejhorší.

Podívejte se, jak žvaní britský ministr obrany, že NATO Ukrajině nemůže pomoci

5. 9. 2014

čas čtení 3 minuty



Matt Frei: Rozhovor s britským ministrem obrany Michaelem Fallonem jsem zahájil otázkou, jestli NATO v podstatě hodilo Ukrajinu pod ruský autobus.

Michael Fallon, britský ministr obrany: Absolutně nikoliv. Pan prezident Porošenko nám dal najevo, že je se závěry summitu spokojen. My doufáme, že příměří potrvá a zabíjení skončí. Poslali jsme velmi jasný signál, nejen z tohoto summitu, ale i sankcemi, které zavedly Spojené státy a Evropská unie, že prezidentu Putinovi by nemělo být dovoleno, aby mu prošla takováto agrese.

NATO je hrozbou míru

7. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský konflikt vznikl v důsledku nebezpečí, že bude Ukrajina zatažena do západní vojenské aliance, míní komentátor Seamus Milne v deníku Guardian.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, který jako dánský premiér trval r. 2003 na to, že "Irák má zbraně hromadného ničení - my to víme" zveřejnil satelitní snímky, podle nichž prý Rusko napadlo Ukrajinu. Britský premiér srovna Vladimíra Putina s Hitlerem.

Ukrajinské příměří bylo v Minsku "dohodnuto pro východ země"

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Boje mají přestat v 16 hodin Světového času, avšak v pátek odpoledne nedaleko Mariupolu pokračovaly.

Podle zpráv z běloruského hlavního města Minsku bylo během tamějších rozhovorů mezi představiteli ukrajinské vlády a vůdci vzbouřenců uzavřeno příměří. V té době docházelo u Mariupolu na jihu země k dělostřeleckému bombardování. Rozhovory vedl v Minsku bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma s předáky samozvané doněcké a luhanské "republiky" za přítomnosti činitelů z Ruska a z OSCE.

Merkelová přesvědčila NATO, aby nerušilo pakt NATO-Rusko

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Angela Merkelová přesvědčila NATO, aby nerušilo Zakládající akt NATO-Rusko. Tato dohoda brání trvalému rozmístění bojových vojsk NATO ve střední a východní Evropě. Merkelová byla proti tomu - a přesvědčila ostatní, aby respektovali její názor.
  • Šéfové NATO bagatelizovali význam navrhovaného příměří na Ukrajině a dali najevo, že zavedou další kolo sankcí proti Rusku.
  • NATO rozhodlo, že součástí jeho mise bude kybernetická bezpečnost. Velký kybernetický útok proti jedinému členu NATO bude považován za útok na celé NATO.
  • NATO rozhodlo učinit kroky pro těsnější svazky s Gruzií, Jordánskem a Moldovou. Bude se také jednat o tom, zda by do NATO měla vstoupit Černá Hora.
  • Členové NATO souhlasili, že budou navzájem sdílet více informací o džihádistech, které se vracejí do jejich zemí z Blízkého východu.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že Amerika utvoří "koalici" 10 zemí k boji proti Isis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O politických náměstcích ministrů

5. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Prezident Zeman se zlobí na Václava Moravce za to, že Václav Moravec ve svém nedělním pořadu připomenul, že ve vládě tehdy ministerského předsedy Zemana byli političtí náměstci ministrů běžností (stopáž 48:00 a dál).

Otázky Václava Moravce z 31.8.2014: ZDE

Summit NATO odmítl přijmout závazný příslib, že jeho členové zvýší vojenské výdaje na 2 procenta HDP

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí představitelé NATO na summitu ve Walesu se neshodli na nových závazných cílech pro zvýšení výdajů na zbrojení. Tento problém patřil snad k nejspornější otázce, kterou zamýšlel summit ve Walesu letos řešit. Členské země NATO mají vydávat na zbrojení nejméně 2 procenta HDP. Činí to dosud z členských zemí NATO jen USA, Velká Británie, Řecko a Estonsko. Polsko a pobaltské země a několik dalších zemí přislíbilo, že své výdaje na zbrojení zvýší na 2 procenta HDP. Avšak mnoho velkých mocností NATO vydává na zbrojení daleko méně než 2 procenta HDP. Německo vydává 1,3 procenta svého HDP na obranu, Itálie 1,2 procenta a Kanada 1 procento.

Kromě toho, celá řada zemí, včetně Británie, provádějí škrty v armádě, takže jejich výdaje poklesnou pod 2 procenta HDP a celá řada dalších zemí měla až do nynějška provádět silné škrty ve vojenských výdajích. Summit NATO se dohodl pouze na tom, že další škrty se provádět nebudou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Totalitní reakce některých příslušníků české "levice"

5. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Aktualizace, pátek 15.45: Právě jsem obdržel další informaci, že zmínění "příslušníci české levice" jsou rozhněváni, že jsme zveřejnili níže uvedenou informaci. Proto prý mezi nimi a Britskými listy k dohodě asi nedojde.

Netuším, co si mysleli. Britské listy jsou nezávislý deník a nebudou s nikým nikdy uzavírat žádnou "dohodu". Představa, že snad někdo bude v zákulisí Britské listy vydírat, co mají či nemají publikovat, a Britské listy ani nebudou smět zveřejnit informace, že k tomuto pokusu o vydírání došlo, je poněkud šokující. V českém prostředí se to dějí pěkné věci. JČ

***

Podle zpráv organizují někteří příslušníci české "levice" autorský bojkot Britských listů, protože údajně nesouhlasí s tím, jak Britské listy informují o krizi na Ukrajině. Prý přesvědčují celou řadu dalších autorů, aby do Britských listů už nepsali.

Považujeme to za velké vyznamenání pro Britské listy. Víme totiž, že myšlení bolí, a pokud konfrontace s myšlenkami, které neodpovídají mé doktrinářské ideologii, vadí natolik, že začnu organizovat totalitní bojkot, je to pro bojkotované médium velká pocta.

Jak čtenáři vědí, Britské listy zůstávají otevřené všem autorům. Během své dvacetileté historie se často setkávaly v důsledku své nezávislost se zuřivými reakcemi od nejrůznějších osob s uzavřenou myslí, které zjistily, v souvislosti s nezávislými informacemi, které přinášejí Britské listy, že myšlení bolí.

Rozhodnutí některých příslušníků "levice" bojkotovat Britské listy, protože nesouhlasí s informacemi a analýzami, které přinášejí, je pozoruhodným projevem totalitních tendencí. Dosud jsme se s takovým přístupem setkávali pouze u českých tzv. "pravičáků", se zájmem se dovídáme, že bigotně a totalitně se dokáže chovat i česká levice.

Posun k autoritářským tendencím v české společnosti je znepokojující, ale zároveň i komický.

NATO oznámilo, že vytvoří "jednotku rychlého nasazení" proti ruské hrozbě, čítající 4000 vojáků

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Velká Británie má do jednotky přispět 1000 vojáků. Zpočátku má být jednotka rozmístěna v pobaltských zemích, které se obávají po ruské intervenci na Ukrajině obdobné agrese proti nim. Jednotka rychlého nasazení by měla být podle britského premiéra Davida Camerona "použitelná kdekoliv na světě" do dvou až pěti dnů. NATO tímto rozhodnutím reagovalo na kritiku, že je příliš pomalé, neohrabané a irelevantní v současném světě. NATO doufá, že hlavní složky nové jednotky vzniknou do konce roku.

Zároveň byly zahájeny rozhovory o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou v Minsku, na něž však činitelé NATO zatím pohlížejí skepticky.

Británie také poskytne 3500 vojáků pro vojenská cvičení v pobaltských zemích a jinde ve východní Evropě.

NATO však nechce porušit smlouvu z r. 1997 uzavřenou s Ruskem, která zakazuje budování trvalých vojenských základem v pobaltských zemí. Tuto smlouvu obchází pořádáním trvalých vojenských cvičení, které víceméně uspokojují obavy vlád pobaltských zemí.

NATO není ochotno přímo vojensky podpořit Ukrajinu a namísto toho očekává, že Spojené státy a Evropská unie vytvoří na Rusko "tlak" prostřednictvím sankcí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V noci na pátek zažila Ukrajina těžké ostřelování

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Pouhých několik hodin před údajným příměřím na východní Ukrajině došlo východně od přístavu Mariupol v noci ze čtvrtka na pátek k těžkému ostřelování. Velitel ukrajinského dobrovolnického praporu v Mariupolu sdělil tiskové kanceláři Reuters: "Byli jsme pod palbou celou noc, ale stále ještě jsem udrželi povstalce ve vzdálenosti. Bojují proti nám tanky a dělostřeleckou palbou."

Primátor Mariupolu Jirij Chotlubej řekl v ukrajinské televizi 112 TV: "Přijelo sem naše dělostřelectvo a bojujeme jím proti vzbouřencům."

Human Rights Watch: Ukrajinští vzbouřenci podrobují civilisty nuceným pracím

5. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Povstalecké jednotky na Ukrajině zatýkají civilisty na základě obvinění z porušování veřejného pořádku a podrobují je nuceným pracím.

V některých případech jsou členové těchto "trestních brigád" biti anebo podrobování dalšímu krutému či ponižujícímu zacházení. V některých případech, které zdokumentovala organizace Human Rights Watch, byli civilisté nuceni pracovat na kontrolních stanovištích nedaleko frontových linií, kde byli ohroženi útoky ukrajinských vládních jednotek.

Edward Lucas: Rusko vítězí. Co dělat?

5. 9. 2014

čas čtení 6 minut

Edward Lucas je dlouholetý novinář, redaktor časopisu Economist a výzkumník ve Středisku pro evropskou politiku ve Washingtonu. 4. září vypracoval písemnou analýzu o nynější strategické situaci v Evropě pro výbor pro zahraniční vztahy britské Dolní sněmovny.

V něm argumentuje:

  • Rusko je revizionistická mocnost
  • Má schopnosti realizovat své cíle
  • Vítězí a
  • V budoucnosti leží velké nebezpečí.

Lucas doporučuje Británii a jejím spojencům:

  • Vzdát se naděje, že by bylo se možno vrátit k normálním vztahům s Ruskem jako dříve
  • Posílit obranu pobaltských zemí a Polska
  • Odhalit ruskou korupci na Západě
  • Zavést vízové sankce proti ruské elitě
  • Pomoci Ukrajině a
  • Oživit Atlantickou alianci

Channel Four News: Ukrajina na východě země prohrává

5. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Matt Frei: Nejprve na Ukrajinu, kde, jak se zdá Rusko vítězí a svědci líčí ústup ukrajinské armády po celém východě Ukrajiny. Také přicházejí zprávy o intenzivních bojích nedaleko přístavu Mariupol na jihu. Proruští bojovníci se blíží k tomuto městu. Naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum strávila dnešek 25 kilometrů od ruské hranice, ve vzbouřenci ovládaném městě Luhansk, kde ukrajinská armáda byla na rychlém ústupu. Dnes večer je v Severodoněcku, v městě, které ovládá ukrajinská armáda. Lindsey?

NATO opatrně přivítalo dohodu o příměří pro Ukrajinu

5. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Předáci NATO opatrně přivítali to, co se zdá být pokrokem v pět měsíců trvajícím ukrajinském konfliktu poté, co ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeden z čelných separatistických proruských vůdců souhlasili, že v pátek nařídí příměří.

Avšak Porošenko, který o možném příměří vyjádřil opatrný optimismus, nepříjemně překvapil činitele z NATO, když prozradil, že přestože NATO Ukrajinu nevyzbrojuje, jedna nejmenovaná země jí dodává precizní zbraně.

O ukrajinském vojenském ústupu

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Celý den jsem sledovala, jak ukrajinská vojska ustupují z východní Ukrajiny směrem na západ, referuje reportérka Channel Four News Linsey Hilsum. Tanky rozdíraly povrch hlavní silnice a zanechávaly v asfaltu brázdy. Desítky ozbrojených transportérů, nákladních vozidel s vojáky a cisternové vozy s palivem s modrožlutými národními ukrajinskými vlajkami směřovaly na západ od ruské hranice.

"Naši velitelé jsou špatní," řekl Oleg, člen kyjevského praporu, který pracoval v Kyjevě jako právník, než v březnu začala válka. "Dal jsem se na vojnu, protože miluju svou zemi, ale dnes nám bylo řečeno, abychom ustoupili." Oleg jako mnozí jiní je dobrovolník v soukromě financovaném praporu, který podporuje profesionální vojáky.

ANALÝZA DOMÁCÍCH I MEZINÁRODNÍCH SOUVISLOSTÍ

Vrána k vráně

5. 9. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 14 minut

Dočetl jsem článek nazvaný Velká evropská deziluze autorů Řezanky a Sušové-Salminen a začal přemýšlet o některých doplňujících aspektech, týkajících se příčin evropské deziluze. Protože se ale objevila zpráva o strategii rozvoje Ukrajiny do roku 2020 "Ukrajina 3.0 - symbol nové Evropy" a reakce jejího premiéra Jacenjuka - akční plán "Obnova Ukrajiny", který je určen ke stabilizaci ukrajinského hospodářství, dávám přednost reflexi na tyto dvě „novinky“. Obě mají totiž mnoho společného s důvody evropské deziluze.

Strategie rozvoje se nechá shrnout do následujících slov: Sankce (ukrajinské proti Ruské federaci), Stěna na hranici s Ruskou federací (1 920 km dlouhá, za šest měsíců hotová stěna z kovových žaluzií bez oficiální demarkační dokumentace, uložené v OSN, za cenu 100 milionů euro), Soudy o náhradu škody na východě Ukrajiny a Krymu (s Ruskou federací) a Nová obranná doktrína Ukrajiny.

ZMATENÝ, AROGANTNÍ A NEÚČINNÝ SUMMIT NATO VE WALESU:

NATO neudělá pro Ukrajinu ani pro středovýchodní Evropu nic, proto Putin vítězí

4. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Z reportáží Channel Four News ze summitu NATO ve velšském Newportu ze čtvrtka večer a zejména z rozhovoru této stanice s polským ministrem zahraničí Radkem Sikorskim bylo navzdory kulantním slovům zjevné, že NATO pro Ukrajinu neudělá vůbec nic a pro středovýchodní Evropu jen velmi symbolické kroky, jimž se Putin může jen smát. Dobře ví, že ve své politice ochromování Ukrajiny může pokračovat, protože svět je tím zaskočen a neudělá nic.

V Americe byly zatčeny stovky demonstrantů protestujících proti nízkým mzdám

5. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve více než 100 amerických městech se konaly okupační stávky a demonstrace před restauracemi, požadující minimální mzdu 15 dolarů.

Celostátní protesty proti nízkým mzdám v americkém fastfoodovém průmyslu skončily ve čtvrtek zatčením stovek demonstrantů. Aktivisté požadovali vyšší plat a lepší pracovní podmínky pro zaměstnance firem, jako jsou McDonalds, Burger King a KFC.

Složitosti současného světa a jejich řešení

5. 9. 2014 / Miroslav Polreich

čas čtení 49 minut

Říkat pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.(George Orwell)

Vývoj ke globální odpovědnosti

Po mnoho dekád jsme si zvykli vnímat mezinárodní bezpečnostní prostředí prizmatem rozděleného bipolárního světa. Ten udržoval mírovou rovnováhu a jistý stav soužití dokonce pomocí atomových zbraní. Jednalo se o stabilitu založenou na nejistotě. Do mezinárodních vztahů vstoupila tak obava jako stabilizující faktor. O rovnováze můžeme hovořit ve smyslu možných důsledků. Svět nebyl však jednoznačný. Byly zde země neangažované a již vlivný třetí svět. Stále však platilo, a to až donedávna, že "Might is Right". Prostě mocní mají nejenom moc, ale i podmaňují si pravdu.

O reakcích západní Evropy na vojenská ohrožení

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

(velmi přesné, pozn. JČ):

Angličané se vzhledem k teroristickým hrozbám z poslední doby cítí ohroženi, a zvýšili proto stupeň pohotovosti z "Rozladění" na "Namíchnutí". Stupeň pohotovosti však může být brzy znovu zvýšen na "Podráždění" nebo dokonce na "Mírné naštvání". Angličané nebyli "mírně naštvaní" od roku 1940, kdy během bombardování Londýna téměř došly zásoby čaje. Teroristé byli přeřazeni z kategorie "Únavní" do "Zatracená nepříjemnost". Britové naposledy vydali varování před "zatracenou nepříjemností" v roce 1588, když hrozil útok španělského loďstva.

Skoti zvýšili svůj stupeň pohotovosti z "Nasrání" na "Jdem těm hajzlům rozkopat držky". Jiné stupně neznají. Proto jsou také už 300 let nasazováni do předních linií britské armády.

Francouzská vláda včera oznámila, že zvýšila stupeň pohotovosti z "Utíkejte" na "Schovejte se". Vyšší stupně jsou už jenom "Kolaborujte" a "Vzdejte se".

Gaza Global!

5. 9. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 16 minut

Rozmlouvat rozzuřenému davu jeho nejoblíbenějšího nepřítele je nejen nevděčná, ale i nebezpečná činnost. O to víc, je-li zuřivost předem naplánovanou, kalkulovanou a manipulovanou součástí záměrů těch, kdo jsou od počátku neochvějně rozhodnuti jít do toho. Rozmlouvat v předvečer první světové války Němcům, Francouzům, Angličanům, že svaté válečné nadšení je jen nástrojem těch, kdo touží po nových koloniích a že přinese zkázu a smrt desítek milionů by vedlo rovnou před soud pro vlastizradu.

Česko a vláda pevné ruky

5. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

V ČR se po "pevné ruce" nevolá momentálně a kvůli nějaké deziluzi, volá se tu po ní neustále velmi dlouho, stačí si projít průzkumy veřejného mínění za poslední léta a do toho zasadit obdiv "levice" pro laskavé tatíčky Klause, Zemana, Castra, Cháveze, Orbána a Putina. Česká společnost se ráda chová jako stádo, ze kterého starostlivý pastýř vyřazuje "slabší kusy".

Pouze přestává fungovat protitlak, který autoritářské tendence do jisté míry držel na uzdě. Z části šlo dokonce o pouhý povrchní konformismus vůči západním normám.

"Jen desítka našich vojáků přežila" -- zprávy ruských médií o padlých ruských vojácích a tajných pohřbech

4. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Nezávislá ruská média nashromáždila již hory faktů, která vyvracejí oficiální propagandu

Ruská televize Dožď (Дождь Optimistic Channel / TV Rain) věnuje padlým a zmizelým stránku Naši vojáci / Наши солдаты. Гражданское расследование. Список погибших, раненых и пленных. Shromažďuje zde jména na východní Ukrajině padlých, zajatých a pohřešovaných ruských vojáků. Zveřejněná jména patří (zatím) k sedmi oddílům ruské armády.

Holandské úřady zveřejní 9. září předběžné výsledky vyšetřování katastrofy malajského letadla

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandské úřady, které stojí v čele mezinárodního vyšetřování sestřelení malajského letu MH17 nad východní Ukrajinou plánují zveřejnit příští týden svou předběžnou zprávu.

Holandská Rada pro bezpečnost konstatovala ve čtvrtek, že zpráva bude obsahovat věcné informace, založené na dosažitelných zdrojích. Mluvčí rady Wim van der Weegen uvedl, že těmito zdroji jsou mj. záběry ze satelitů, radarové podrobnosti a data z černých skřínek letadla.

Porošenko nařídí od pátku příměří, pokud budou zahájeny rozhovory v Minsku

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že nařídí od pátku od 14 hodin místního času příměří, pokud bude potvrzeno, že budou zahájeny rozhovory v Minsku.

Na okraji vrcholné schůzky NATO ve Walesu Porošenko řekl: "Ve 14 hodin místního času v pátek, pokud se budou konat rozhovory v Minsku, nařídím generálnímu štábu bilaterální příměří a doufám, že realizace mírového plánu začne zítra."

Pražská média činí veřejnosti opravdu medvědí službu

4. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je politováníhodné, že lidé jako Pavel Šafr údajně souhlasí s mou kritikou Štěpána Kotrby. Je to nesmírně pokrytecké, protože právě lidi jako Šafr nesou přímou zodpovědnost svým ideologickým psaním za vyvolávání extremismu - obojího druhu - v České republice. Neschopnost kritické sebereflexe i u něho je šokující.

Nezbývá než opakovat, jak škodlivou roli provádějí pražská média. Jejich protiruská hysterie je otevřeným rasismem. Samozřejmě, že se na hysterickém protiruském rasismu podílejí i četní, především pravicoví politici. V něm - čtvrt století po pádu komunismu - hraje politováníhodnou roli dosud stále ještě nezpracované trauma antikomunismu, kdy četní politikové i novináři jednají, jako by žili v roce 1981 a nikoliv v úplně změněné situaci r. 2014.

Kýčem k bohatství

2. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Přednášku o kýči v české politice, pravicové i levicové, měl v sobotu 23. srpna 2014 Jan Čulík na Letní žurnalistické škole Karla Havlíčka v Havlíčkově Brodě. Videozáznam přednášky i následné diskuse naleznete ZDE. Klikněte na záložku "Archiv", na levou záložku v záhlaví "Kultura" a přednášku i diskusi pak naleznete v pravém sloupci.

Vidím dopad protiruské hysterie českých médií i na sobě

4. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, souhlasím s Vaším názorem v článku "Pražská média činí veřejnosti opravdu medvědí službu", píše Jaroslav Široký.

Dle mého názoru, ač nejsem profesí psycholog, ale právník, stav, kdy se demokraticky a levicově smýšlející lidé částečně přiklánějí a podléhají propagandě Ruska (sám to na sobě pozoruji), nepochybně a zcela určitě souvisí s podvědomou psychologickou reakcí na protiruský rasismus a hysterii.

Zabijte je všechny

4. 9. 2014

čas čtení 18 minut

Přinášíme shrnutí rozsáhlé reportáže z Ukrajiny, která vyšla v týdeníku London Review of Books.

Michail Mišin je z Makejevky, velkého města nedaleko Doněcka. Nemá moc talent na jazyky, tak se nikdy dost dobře nenaučil ukrajinsky. Ruština mu stačila v jeho práci, v níž organizoval fotbalové zápasy pro děti. Vydělával 300 dolarů měsíčně. Auto neměl, bydlel u rodičů.

Když koncem loňského roku začaly v Kyjevě protesty na Majdanu, Mišin je sledoval s rostoucími obavami. Sledoval, jak mladí muži v maskách a se symboly starých ukrajinských fašistických hnutí útočili na pořádkovou policii - jejíž někteří příslušníci byli z oblasti kolem Doněcka - Molotovovými koktejly. Viděl, jak guvernéři západních provincií byli vytaženi ze svých kanceláří a zbiti zuřivými davy. Zdálo se, že země propadá chaosu. Po práci začal jezdit autobusem do centra Doněcku a stát tam s demonstranty, kteří si říkali anti-Majdan.

Human Rights Watch: Německo ohrožuje Evropu tím, že ignoruje ruský útok na lidská práva

4. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Od Putinova návratu do Kremlu r. 2012 praktikuje Rusko nejhorší potlačování lidských práv od ukončení sovětské éry. Němečtí politikové to ignorují, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Toto je ale jádrem veškerých problémů. Během ukrajinské krize se tento útlak v Rusku podstatnou měrou zvýšil. Kreml označuje veřejně lidi, kteří nepodporují roli Ruska na Ukrajině, za "národní zrádce". V Rusku je daleko častěji slyšel státem provozovanou hysterickou propagandu než nezávislou novinářskou práci. Byla zahájena jedovatá kampaň s účelem démonizovat některé významné ruské kulturní osobnosti, které kritizují roli Ruska na Ukrajině.

Bývalí úhlavní nepřátelé Spojené státy, Írán a Saúdská Arábie, se spojují v boji proti Islámskému státu

4. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta



Moderátor Channel Four News Jon Snow informuje z Teheránu o překvapivém vývoji na Blízkém východě, kdy se na nedávné porážce islámského státu v iráckém městě Amerli podílely společně Írán a Spojené státy. Írán nyní také jedná o společném boji proti Islámskému státu se svým úhlavním nepřítelem Saúdskou Arábií. Podle Jona Snowa bude nová spolupráce mezi USA a Íránem mít zřejmě pozitivní vliv i na jejich společné vyjednávání o íránském jaderném programu.

Zbytečná smrt neinformovaného člověka

4. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vinu za zbytečnou smrt Ivo Stejskala z Brna v bojích na Ukrajině nesou ti, co mu vymyli mozek a přiměli ho, aby ve jménu "boje proti fašismu" bojoval po boku ruských fašistů z Hnutí Eurasia, Národně bolševické strany, Ruské národní jednoty a dalších ruských extremistických organizací. Zdravím soudruha Kútu a brněnské národní bolševiky, napsal na Facebooku Karel Dolejší. O tvrdě totalitních praktikách separatistických bojovníků na východě Ukrajiny (stejně jako o totalitních tendencích kyjevské vlády) píše výmluvně dlouhá reportáž očitého svědka, německého novináře v britském týdeníku London Review of Books.

Od pyramid k barikádám

4. 9. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Divný svět, v němž tak často vodí obětní beránky na porážku volové.

Jacob van Blom

Egyptské pyramidy, první z tradičních divů světa, ještě stojí. Civilizace, která je vybudovala, dávno zanikla, ale tyhle podivuhodné památníky její slávy se vzpírají času. Stojí tu, roky nad nimi letí jako stěhovaví ptáci a mizí za obzor paměti. Stojí a trvají, zatímco nad naší civilizací se pomalu smráká. Co asi po ní zbude, až na náš svět padne tma. Co po sobě zanecháme budoucím archeologům?

Trojský kůň Jiřího Pehe

4. 9. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Politické zakotvení Jiřího Pehe -- aspoň pokud jde o mezinárodní vztahy -- je zřejmé už v titulku jeho komentáře (Právo 3. tm.) "Střední Evropa trojským koněm?" Autor totiž vidí svět bipolárně, když do Tróje "euroatlantického" souručenství vjíždí (je vtlačován?) kůň střední Evropy, a rýsuje tak obraz obleženého města - obleženého nepřáteli, kteří je chtějí zevnitř rozložit.

Ruský voják: Raději ať nemáte ponětí, protože pravda je hnusná

4. 9. 2014

čas čtení 7 minut

Navzdory popírání Moskvy ukrajinské jednotky svědčí o bojích s ruskou armádou v Ilovajsku nedaleko Doněcku

"V televizi to nevidíte, neslyšíte to v rádiu ani si to nepřečtete v novinách. Na internetu nenajdete nic, co vám vysvětlí, co se skutečně děje tam, kde jsme teď my. Upřímně řečeno, je lepší, že nic nevíte, protože pravda je hnusná," napsal Zdrok na svou stránku 26. srpna.

Zakrvácení, špinaví a zapáchající, ukrajinští vojáci, kteří v sobotu dopoledne procházeli městem Komsomolské, byli v hrozném stavu. Ale tito vojáci měli štěstí, podařilo se jim uniknout zaživa před útokem, který, jak uvádějí, prováděly regulérní jednotky ruské armády, píší reportéři deníku Guardian z východní Ukrajiny.

Amatérský záznam velké kolony ruských tanků daleko ve vnitrozemí Ukrajiny

3. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta



Britské televizní zpravodajství Channel Four News odvysílalo ve středu večer tento amatérský záznam z autobusu na Ukrajině, který podle ukrajinského serveru je údajným "stoprocentním důkazem" o tom, že hluboko v ukrajinském vnitrozemí operují ruské tanky. Ukrajinské území je identifikovatelné podle ukrajinských silničních značek.

Obama: Spojené státy "rozloží a zničí Islámský stát"

3. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Obama uvedl, že se Spojené státy nedají zastrašit "děsivým" násilím, které páchají extremisté z Islámského státu poté, co byl sťat už druhý americký novinář, Steven Sotloff.

Obama se ve středu zapřísáhl, že Spojené státy vybudují koalici s cílem "rozložit a zničit" Islámský stát. Na tiskové konferenci v Estonsku Obama zdůraznil: "Absurdně tvrdili, že zabíjejí jménem náboženství, avšak byl to Steven, který hluboce miloval islámský svět. Cokoliv si tito vrazi myslí, že zabíjením nevinných Američanů jako Steven dosáhnou, už selhali. Naším cílem je rozložit a zničit Isis, aby už nebyla hrozbou ani Iráku, ale ani regionu a ani Spojeným státům."

Obama však nezveřejnil žádný časový plán, v jehož rámci budou Spojené státy bojovat proti Isis.

Podle informací Channel Four News ze středy večer se vrcholná schůzka NATO v Newportu bude především zabývat přípravou reakce Severoatlantického společenství proti Islámskému státu, který je v současnosti považován za největší hrozbu Evropě a USA. Ukrajina bude v Newportu jen okrajovým tématem.

Porobnosti v angličtině ZDE

Francie zastavila dodávku válečné lodi Mistral Rusku

3. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Francie konstatovala, že podmínky pro dodávku první z útočných válečných lodí Mistral Rusku "nejsou správné". Prezident Francois Hollande obvinil z toho nedávné akce Moskvy na Ukrajině. Francie dosud odmítala zastavit dodávku těchto francouzských útočných lodí Rusku. Korespondenti uvádějí, že EU je víceméně bezradná ohledně toho, jak utužit sankce proti Rusku. Nové sankce se očekávají během několika dní. Útočná loď Vladivostok, první z dvou křižníků vybavených vrtulníky, měla být dodána do Ruska koncem října.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k protiruským k sankcím

3. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

V napjaté situaci, kdy na východní Ukrajině denně umírají další lidé, včetně stovek nevinných civilistů, kdy místo diplomatického jednání o okamžitém příměří a o mírovém vyřešení daného konfliktu, napětí stále eskaluje, haraší se zbraněmi a předkládají se stále přísnější sankce, chceme vyjádřit podporu současnému postoji premiéra Bohuslava Sobotky. Český premiér si vyhradil právo na připomínky vůči nejnovějšímu návrhu Evropské komise na další kolo protiruských sankcí a zdůraznil, že nechce roztáčet spirálu sankcí, které mohou ztížit nebo i znemožnit diplomatické řešení konfliktu.

Česká pravice zcela nelogicky nazvala statečný postoj premiéra zbabělstvím a podporou politiky tzv.appeasementu.

Velká evropská deziluze

3. 9. 2014 / Marek Řezanka, Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 39 minut

Žijeme ve světě, kdy přicházíme o iluze a kde hodnoty, v něž jsme věřili, ztrácejí na svém významu. Žijeme v době, která může v lecčems připomínat léta, kdy Oswald Spengler publikoval svůj Untergang des Abendlandes (Soumrak Západu, do češtiny překládán jako Zánik Západu). Procházíme etapou, kdy víra v demokracii je v západním světě značně oslabena a zhoršující se sociální situace středních vrstev v kombinaci s nedůvěrou v politické představitele a demokracii jako takovou vede k volání po pevné ruce.

Angličané za skotskou nezávislost píší Anglii

3. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Milá Anglie,

během této kampaně před referendem o nezávislosti Skotska vám bylo sděleno mnoho zkreslených pravd a výmyslů o Skotsku a o tom, proč lidé ve Skotsku hlasují pro nezávislost. Novináři vám tvrdí, že motorem ve Skotsku pro nezávislost jsou protianglické emoce ve Skotsku, anebo že lidé ve Skotsku chtějí hlasovat pro nezávislost, protože se chtějí odtrhnout od Angličanů. Organizace jako Aliance daňových poplatníků a euroskeptická strana UKIP vám tvrdí, že Skotsko má až drogovou závislost na dotacích a že vykořisťuje anglické daňové poplatníky, aby dokázalo platit za své všeobecně přístupné veřejné služby.

Nikdo neví, co Putin zamýšlí, ale sankce Západu proti Rusku jsou vážnou chybou

3. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Řeč západních politiků je bojovná, ale ve skutečnosti je Vladimír Putin jediným boxerem v ringu. Vypracoval si nový typ vedení války na Ukrajině, který Západ uvedl v chaos a zmatek. Vyhýbá se ranám jako Muhammad Ali, jednu chvíli tvrdí, že na separatisty nemá žádný vliv, v jinou chvíli jim nařídí, aby propustili "obklíčené" ukrajinské jednotky. Co má za lubem? Nikdo neví, píše v deníku Guardian dlouholetý moskevský reportér televize BBC a někdejší student češtiny na Glasgow University Angus Roxburgh. (Po odchodu z BBC pracoval Angus Roxburgh několik let v Kremlu, kde ho Putin najal aby "zlepšoval" obraz Ruska na Západě. Podle prohlášení Anguse Roxburgha to bylo "nemožné", protože se Kreml choval tak, že žádná PR kampaň to na Západě nemohla uhladit.)

Kdyby Skoti hlasovali proti nezávislosti, bylo by to nepochopitelné sebepoškozování

3. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Představte si otázku o skotské nezávislosti obráceně, píše v deníku Guardian George Monbiot. Zeptáte se nezávislého státu, zda chce odevzdat svou suverenitu ve prospěch unie s větším státem. Dostal by určitou míru autonomie, ale nejdůležitější části jeho vlády by byly předány většímu státu. Dominantní moc by ho zneužívala jako vojenské základny a menší stát by byl přivázán k ekonomice, nad níž by neměl žádnou kontrolu.

Co byste tedy řekli zemi, která by se vzdala své nezávislosti bez rozkladu ani bez nucení, která nemá žádné zjevné nepřátele, má v podstatě zdravou ekonomiku a široce fungující demokracii, avšak tu by vyměnila za vzdálenou vládu dědičné elity jiného národa, podřízené korupčnímu finančnímu centru?

Některým lidem chybí i obyčejný stud

2. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Někteří účastníci facebookových diskusí od února excelovali apodiktickými tvrzeními typu "Putin nepošle armádu na východ Ukrajiny, není blbej" (=na rozdíl od těch, co tvrdí opak). Nicméně teď když tam vojska jsou a eskalace pokračuje směrem k pravděpodobnému nasazení ruského letectva a možná raketových vojsk na Ukrajině během příštích dvou tří týdnů, nijak to nebrání těm samým lidem stále všechny kolem halasně poučovat, jak to prý s Ruskem vlastně je - protože oni tomu samozřejmě rozumí, na rozdíl od zastánců jiných názorů. Ne že bych tušil, kde se bere naprostý nedostatek sebereflexe i obyčejného studu.

Ale mělo by snad být nezaujatému pozorovateli jasné, že by byla ztráta času komunikovat s "odborníky" na mezinárodní politiku spamujícími Facebook nekompetentními názory a osobně atakujícími mluvčí s jinými postoji, stále dokola vymýšlejícími údajná vlastní "fakta" atd.

Některá slova nemají už žádnou váhu, a čím umíněněji a hlasitěji jsou opakována, tím jsou směšnější. I to počasí venku stojí za víc. I tak pochybná kauza jako obhajoba akceptace ruského imperialismu z pozice pohodlného čecháčkovského švejkování vyžaduje větší kompetenci a intelektuální poctivost, než které jsme většinově svědky. Pěkný večer všem, napsal na Facebooku Karel Dolejší a já to stoprocentně podepisuji. Panoptikum, jehož jsme svědky, je neuvěřitelné, poznamenává Jan Čulík.

Šokující rozhovor na Parlamentních listech

2. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Parlamentní listy, které častěji publikují různé emocionální výkřiky bez racionální redakční práce a ověřování faktů, vydaly nyní pozoruhodně šokující rozhovor se Štěpánem Kotrbou, v němž autor nekriticky a propagandisticky omlouvá vojenské akce Ruska na území cizího státu, a zcela pozoruhodně dokonce nyní obdivuje protofašistického maďarského premiéra Orbána, který nedávno prohlásil, že demokracie už není zřízení, které je záhodno budovat v Maďarsku. Rozhovor je znepokojující ukázkou posunu některých představitelů myšlení v ČR k protofašistickému extremismu. Kotrbova ostrá xenofobie je v znepokojující míře signalizována už i ostře bulvárním titulkem článku. Je nepochopitelné, že lidé, kteří se dosud označovali za levičáky, se dnes otevřeně chovají xenofobně a sympatizují s autoritářstvím a protofašismem. Určitá část české levice ovšem vždycky flirtovala s pravicí a nyní se to projevuje otevřeně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
82221