Některým lidem chybí i obyčejný stud

2. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Někteří účastníci facebookových diskusí od února excelovali apodiktickými tvrzeními typu "Putin nepošle armádu na východ Ukrajiny, není blbej" (=na rozdíl od těch, co tvrdí opak). Nicméně teď když tam vojska jsou a eskalace pokračuje směrem k pravděpodobnému nasazení ruského letectva a možná raketových vojsk na Ukrajině během příštích dvou tří týdnů, nijak to nebrání těm samým lidem stále všechny kolem halasně poučovat, jak to prý s Ruskem vlastně je - protože oni tomu samozřejmě rozumí, na rozdíl od zastánců jiných názorů. Ne že bych tušil, kde se bere naprostý nedostatek sebereflexe i obyčejného studu.

Ale mělo by snad být nezaujatému pozorovateli jasné, že by byla ztráta času komunikovat s "odborníky" na mezinárodní politiku spamujícími Facebook nekompetentními názory a osobně atakujícími mluvčí s jinými postoji, stále dokola vymýšlejícími údajná vlastní "fakta" atd.

Některá slova nemají už žádnou váhu, a čím umíněněji a hlasitěji jsou opakována, tím jsou směšnější. I to počasí venku stojí za víc. I tak pochybná kauza jako obhajoba akceptace ruského imperialismu z pozice pohodlného čecháčkovského švejkování vyžaduje větší kompetenci a intelektuální poctivost, než které jsme většinově svědky. Pěkný večer všem, napsal na Facebooku Karel Dolejší a já to stoprocentně podepisuji. Panoptikum, jehož jsme svědky, je neuvěřitelné, poznamenává Jan Čulík.

0
Vytisknout
9729

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014