Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina v některých oblastech pronikla skrze ruské linie, konstatuje Velká Británie

10. 6. 2023

čas čtení 17 minut
 
- Ukrajinské síly postoupily na části fronty u Bachmutu, sděluje ukrajinský činitel

Protiútočící ukrajinské síly postoupily v uplynulém dni až o 1 400 metrů na několika úsecích frontové linie u  města Bachmut, uvedl v sobotu vojenský představitel.

Tento postup je nejnovějším z řady podobných úspěchů, které Kyjev tento týden ohlásil u Bachmutu, který Rusko podle svých slov minulý měsíc plně dobylo po nejkrvavější a nejdelší bitvě od zahájení plnohodnotné invaze v únoru 2022.

"Snažíme se ... provádět údery na nepřítele, vedeme protiútoky. Podařilo se nám postoupit až o 1400 metrů na různých úsecích fronty," uvedl mluvčí východního vojenského velení na dotaz ohledně bojů u Bachmutu.

Tento úředník Serhij Čerevaty v televizním komentáři uvedl, že ruské síly se snaží o protiútok, ale že se jim to nedaří, uvedla agentura Reuters.

Dodal, že ukrajinské síly způsobily těžké ztráty ruským vojákům a zničily vojenskou techniku v oblasti.

 
- Kanadský premiér Justin Trudeau na Twitteru napsal, že je v Kyjevě, aby "potvrdil" závazek Kanady vůči Volodymyru Zelenskému a ukrajinskému lidu, "když udržují svůj odpor proti brutální ruské válce".



Prezident Zelenskyj k Trudeauově návštěvě na Twitteru rovněž uvedl, že "v našem vítězství budeme stát společně, stejně jako stojíme nyní - na cestě k obraně života a lidí".

- Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa informoval čínského kolegu Si Ťin-pchinga o chystané misi afrických lídrů do Ruska a na Ukrajinu, aby se pokusili zprostředkovat mír, uvedla v sobotu Pretorie.

Ramaphosa minulý měsíc oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj souhlasili s přijetím šestičlenné africké delegace, která by je měla navštívit tento měsíc.

V delegaci budou prezidenti  Konžské republiky, Egypta, Senegalu, Jihoafrické republiky, Ugandy a Zambie.

Ramaphosova kancelář neupřesnila, kdy se Siem hovořil, ale uvedla, že čínský vůdce "ocenil iniciativu afrického kontinentu a uznal dopad konfliktu na lidské životy a potravinovou bezpečnost v Africe", uvedla agentura Reuters.

Čína tvrdí, že je neutrální stranou, ale byla kritizována za to, že odmítá odsoudit Moskvu za její ofenzivu, a za své úzké strategické partnerství s Ruskem.

Africké země jsou od ruské invaze na Ukrajinu silně zasaženy rostoucími cenami obilí.

- Ukrajinská ofenzíva v Doněcké a Záporožské oblasti "nebyla úspěšná", tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že ukrajinské síly v uplynulých 24 hodinách pokračovaly v "neúspěšných" pokusech o útoky jižně od Doněcka a v Záporožské oblasti, jakož i v oblasti  města Bachmut.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že ukrajinské síly zahájily v intenzivních bojích na Ukrajině očekávanou protiofenzívu, ale všechny pokusy o postup selhaly, což si vyžádalo velké ztráty na životech. Tato informace nebyla nezávisle ověřena.

- Rusko pohrozilo, že odstoupí od černomořské dohody o vývozu obilí, pokud nebudou splněny požadavky na zlepšení vlastního vývozu potravin a hnojiv, uvedl v sobotu náměstek ministra zahraničí Sergej Veršinin.

Dohoda uzavřená v červenci loňského roku usnadňuje "bezpečnou plavbu" obilí, potravin a hnojiv - včetně čpavku - na vývoz na světové trhy.

- Prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uvedl, že na Ukrajině probíhají protiofenzivní a obranné operace, ale novinářům řekl, že neřekne, v jaké fázi se nacházejí.

Zelenskyj na tiskové konferenci v Kyjevě pokrčil rameny a pohrdavě zvedl obočí, když byl požádán o reakci poté, co ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že kyjevské síly určitě zahájily tolik opěvovanou protiofenzívu.

-Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že rozhodnutí Islandu pozastavit činnost svého velvyslanectví v Moskvě "ničí" dvoustrannou spolupráci, a dodalo, že tato akce vyvolá "odpovídající" reakci.


Island v pátek uvedl, že operace budou pozastaveny od 1. srpna kvůli "historicky nejnižší" úrovni obchodních, kulturních a politických vztahů

Ministerstvo obrany Spojeného království sděluje, že Ukrajina "pravděpodobně dosáhla v některých oblastech dobrého pokroku", ale že v jiných oblastech je pokrok "pomalejší"
 
- Ukrajina v některých oblastech pronikla skrze ruské linie, konstatuje Spojené království


Nejnovější zpravodajská aktualizace britského ministerstva obrany uvádí, že během posledních 48 hodin proběhly "významné" ukrajinské operace v několika sektorech východní a jižní Ukrajiny.

Ukrajinské síly "pravděpodobně dosáhly značného pokroku" a "pronikly do první linie ruské obrany", dodalo MO. V jiných oblastech však "ukrajinský postup byl pomalejší".

Výkon ruských jednotek "nebyl příliš efektivní", přičemž některé jednotky "pravděpodobně prováděly věrohodné manévrové obranné operace, zatímco jiné se v určitém nepořádku stáhly zpět, a to v souvislosti se zvýšenými zprávami o ruských ztrátách při ústupu přes vlastní minová pole".

Aktualizace dodává: "Ruské letectvo bylo neobvykle aktivní nad jižní Ukrajinou, kde je vzdušný prostor pro Rusko přípustnější než v jiných částech země. Zůstává však nejasné, zda byly taktické nálety účinné."




- Jižní tok řeky Dněpr se po protržení ukrajinské přehrady Kachovka tento týden pravděpodobně vrátí na své břehy do 16. června, uvedl v sobotu jeden z ruských představitelů.

Vladimir Saldo, který stojí v čele Ruskem kontrolované části, uvedl, že hladina vody v Nové Kachovce, městě sousedícím s přehradou na dolním toku, nyní klesla o 3 metry oproti úternímu maximu, informovala agentura Reuters.

"Začalo odčerpávání vody a odvoz odpadků z ulic," řekl a dodal, že ze zatopených čtvrtí Nová Kachovka a z Olešky a Hola Prystan bylo evakuováno více než 6000 lidí.

Uvedl, že podle předběžných výpočtů ruského výrobce vodní energie RusHydro se Dněpr vrátí do 16. června do svého obvyklého koryta pod nyní zničenou elektrárnou Kachovka
 
- Historik z Yale univerzity profesor Timothy Snyder, který píše o Ukrajině a Rusku a také o tyranii a erozi demokracie, řekl, že si nemyslí, že zničení přehrady Kachovka  ovlivní ukrajinskou protiofenzívu.

V pořadu Today rozhlasové stanice BBC 4 uvedl:

    Nemyslím si, že ... to bude mít prozatím zásadní důsledky pro ukrajinskou protiofenzívu.

    Odvádí to pozornost ukrajinských vojáků. Ukrajinští vojáci evakuují lidi. Ukrajinští vojáci používají  drony, které  shazují vodu na střechy pro uvízlé občany namísto granáty na  ruské tanky

    Myslím, že to na pár dní nebo týdnů něco změní, ale myslím, že je spousta jiných směrů, kterými se ukrajinská protiofenzíva měla ubírat, a je pozoruhodné, že se jimi stále ubírá.

Dodal, že je "pozoruhodné", že Ukrajina je schopna provádět protiofenzívu a záchrannou operaci zároveň.

Na otázku, zda věří, že protiofenzíva dobře pokročí, odpověděl:

    Vojenská historie nás učí, že tyto věci je velmi, velmi těžké předvídat, ale myslím, že hodně záleží, stejně jako obecně ve válce, na tom, zda ukrajinský postup vyvolá politický tlak v Moskvě a zda tento politický tlak povede zpět k panice v ruských frontových liniích.

    Obecně si myslím, že si Ukrajinci vedli lépe, než lidé očekávali, a opatrně bych předpověděl, že si povedou lépe, než lidé očekávali, i tentokrát.

- Rusko v noci na sobotu vypálilo rakety a útočné drony na středoukrajinskou Poltavskou oblast a podle regionálního gubernátora způsobilo "určité škody na infrastruktuře a vybavení" na vojenském letišti Myrhorod.

Útok s použitím balistických a řízených střel poškodil také osm soukromých obytných domů a několik vozidel, ale nebyly hlášeny žádné oběti.

- Němečtí vyšetřovatelé prověřují důkazy, které naznačují, že sabotážní skupina využila Polsko jako operační základnu k poškození plynovodu Nord Stream v Baltském moři v září, uvedl deník Wall Street Journal.

Vyšetřovatelé plně zrekonstruovali dvoutýdenní plavbu "Andromedy", bílé výletní jachty podezřelé z účasti na poškození potrubí, které dodává ruský plyn do Evropy.

Na základě údajů z rádiového a navigačního vybavení Andromedy, satelitních a mobilních telefonů, účtů Gmailu "a vzorků DNA zanechaných na palubě, které se Německo pokusilo přiřadit k nejméně jednomu ukrajinskému vojákovi", bylo zjištěno, že se jachta odchýlila od svého cíle a vydala se do polských vod.

Německý Spolkový kriminální úřad a polský Úřad kancléře předsedy vlády na žádosti o komentář bezprostředně nereagovaly.

Deník Washington Post tento týden uvedl, že USA se dozvěděly o ukrajinském plánu útoku na plynovody tři měsíce před jejich poškozením podvodními výbuchy.   Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj německým médiím řekl, že Ukrajina na plynovody Nord Stream neútočila.

- Tři mrtví a nejméně 10 zraněných při útoku v Oděské oblasti


Podle ukrajinského velení na jihu země zabil útok ruských sil bezpilotním letounem v sobotu brzy ráno v Oděské oblasti tři lidi a nejméně 10 dalších zranil.

Trosky z útoku zasáhly výškovou obytnou budovu a způsobily požár, který byl uhašen. Výbuchová vlna poškodila také okolní obytné budovy.

Podle záchranných služeb bylo zraněno 27 lidí, včetně tří dětí, ale požár byl rychle uhašen a z budovy bylo zachráněno 12 osob.

Ruské síly použily k útoku v oblasti bezpilotní letouny íránské výroby, které byly podle zpráv ukrajinských sil všechny sestřeleny.

- Vrchní představitelka OSN pro obchod Rebeca Grynspanová se setkala s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Veršininem v době, kdy Moskva hrozí, že odstoupí od dohody umožňující bezpečný vývoz potravin a hnojiv z Ukrajiny.


Aby byla Moskva přesvědčena, aby souhlasila s paktem známým jako černomořská obilná iniciativa - zprostředkovaným OSN a Tureckem v červenci loňského roku - byla současně uzavřena tříletá dohoda, v jejímž rámci se představitelé OSN dohodli, že pomohou Rusku s jeho vlastním vývozem potravin a hnojiv.

Mluvčí OSN Stephane Dujarric uvedl, že "uplynulé měsíce ukázaly hmatatelný pokrok" při zlepšování ruského vývozu, ale dodal: "Výzvy přetrvávají, ale nebudeme šetřit síly, abychom překonali všechny zbývající překážky."

Ruský velvyslanec v Turecku uvedl, že Moskva sice pokračuje v rozhovorech s OSN o dohodě o černomořském obilí, ale nejsou důvody pro její prodloužení po 17. červenci.

- Wagnerova skupina byla obviněna z rozdmýchávání "anarchie" na ruských frontách poté, co jeden z vojenských velitelů Kremlu prohlásil, že žoldnéři Jevgenije Prigožina unesli a mučili jeho vojáky během bitvy o Bachmut.

Na videu zveřejněném na internetu podplukovník Roman Venevitin rovněž obvinil vojáky Wagnera z krádeže zbraní, nucení mobilizovaných vojáků k podpisu smluv s Wagnerem a z pokusu vylákat zbraně od ruského ministerstva obrany výměnou za propuštění unesených vojáků.


- Rusko a Ukrajina se přetahují o kontrolu nad ukrajinským  ofenzivním narativem,  Moskva i Kyjev hlásily těžké boje v jihozápadní části Záporožské oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil zahájení ukrajinské ofenzívy, ale uvedl, že vojáci "nedosáhli svých cílů v žádném sektoru". Ukrajinský prezident Voldymyr Zelenskyj se o vývoji na bojišti přímo nezmínil, ale pochválil "hrdinství" svých vojáků.

Zatímco někteří blogeři popsali první pozorování německých a amerických obrněných vozidel, která signalizovala, že ukrajinská protiofenzíva je v plném proudu, z frontových linií prakticky neexistují žádné nezávislé zprávy.

Očekává se, že do ukrajinské protiofenzívy se nakonec zapojí tisíce vojáků vycvičených a vybavených Západem. USA v pátek oznámily dodatečnou bezpečnostní pomoc ve výši 2,1 miliardy dolarů, včetně protivzdušné obrany a munice.

- Humanitární krize na Ukrajině se po protržení přehrady Kachovka "nesmírně zhoršila", říká šéf humanitární pomoci OSN


Nejvyšší představitel OSN pro humanitární pomoc Martin Griffiths varoval, že Ukrajina čelí po zhroucení Kachovské přehrady "nesmírně horší" humanitární situaci než dříve.

Podle Griffithse potřebuje pitnou vodu "mimořádných" 700 000 lidí a zaplavení zemědělské půdy v jedné z nejdůležitějších světových obilnic způsobí "kaskádu problémů", včetně nižšího vývozu obilí, vyšších cen potravin na celém světě a méně jídla pro miliony lidí v nouzi.

OSN, která pracuje především prostřednictvím ukrajinských skupin poskytujících pomoc, se dostala k 30 000 lidí v zaplavených oblastech pod ukrajinskou kontrolou. Griffiths uvedl, že se setkal s ruským velvyslancem OSN kvůli přístupu do oblastí kontrolovaných Ruskem, aby mohl pomoci obětem záplav.

- Hladina vody v částech jižní Ukrajiny, které byly zaplaveny po zničení přehrady Kachovka, podle úředníků postupně ustupuje. Mezitím přibývá důkazů, že přehrada byla vyhozena do povětří poté, co seismické údaje ukázaly, že v úterý v časných ranních hodinách došlo na místě k výbuchu. Norská seismická síť Norsar uvedla, že signály z regionální stanice v Rumunsku ukazují na výbuch ve 2.54 hodin. Norsar nevyvozoval závěry o tom, kdo je za výbuch zodpovědný.

- USA uvedly, že Rusko zřejmě prohlubuje obrannou spolupráci s Íránem a obdrželo stovky  útočných dronů, které používá k úderům na Ukrajinu. S odvoláním na nově odtajněné informace Bílý dům uvedl, že drony byly vyrobeny v Íránu, přepraveny přes Kaspické moře a poté použity ruskými silami proti Ukrajině.

-  Island oznámil, že od 1. srpna pozastaví práci na svém velvyslanectví v Rusku, což učinil jako první země, a požádal Rusko, aby omezilo své operace v Reykjavíku. "Současná situace jednoduše neumožňuje, aby malá islandská zahraniční služba provozovala velvyslanectví v Rusku," uvedla ministryně zahraničí Thordis Gylfadottirová.

- Rusko zahájí rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku poté, co budou 7. a 8. července připravena zařízení, řekl Putin svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi v pátek na setkání v ruském Soči.

- Spojenci NATO v pátek odsoudili rozhodnutí Ruska odstoupit od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE).

-  Maďarsko v pátek uvedlo, že přijalo z Ruska skupinu ukrajinských válečných zajatců, což Ukrajina uvítala a zároveň vyjádřila znepokojení nad tím, že o tom nebyla informována.


-  Volodymyr Zelenskyj poděkoval Joe Bidenovi za balíček bezpečnostní pomoci ve výši 2,1 miliardy dolarů.  V tweetu Zelenskyj uvedl, že tento příspěvek je "důležitější než kdy jindy" od zřícení přehrady Kachovka.
- Japonský premiér Fumio Kišida v pátek Zelenskému sdělil, že Japonsko po zničení přehrady Nová Kachovka nabídne mimořádnou humanitární pomoc v hodnotě asi 5 milionů dolarů, uvedl mluvčí japonské vlády.

- Ukrajinská domácí bezpečnostní služba (SBU) v pátek uvedla, že zachytila telefonický hovor, který dokazuje, že ruská "sabotážní skupina" vyhodila do povětří vodní elektrárnu a přehradu Kachovka na jihu Ukrajiny.
V jedenapůlminutovém zvukovém záznamu údajného rozhovoru na jejím kanálu Telegram se objevili dva neidentifikovaní muži, kteří podle všeho rusky diskutovali o následcích katastrofy. Jeden z mužů řekl: "Je tam naše sabotážní skupina. Touto přehradou chtěli vyvolat strach. Nevyšlo to podle plánu. Víc, než plánovali."

- Kreml v pátek obvinil ukrajinské síly, že při opakovaných ostřelováních zabily civilní oběti záplav způsobených zřícením přehrady Kachovka na jihu Ukrajiny, včetně jedné těhotné ženy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil údajné útoky za "barbarské". Rusko neposkytlo žádné důkazy na podporu svých tvrzení.

- Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v pátek prohlásil, že zničení přehrady Kachovka nebude mít vliv na zásobování Krymu vodou a poloostrov má dostatečné zásoby vody na 500 dní. Kanál ze zničené nádrže přiváděl na poloostrov pitnou vodu. Kyjev odřízl přístup ke kanálu v roce 2014 poté, co se Rusko nezákonně zmocnilo Krymu a prohlásilo, že jej anektuje.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3598

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023