Jana Matesová a Karel Kryl v OVM

12. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

" V zásadě jde o selhání kolektivní představivosti mnoha chytrých lidí….,kteří nedohlédli rizika systému jako celku." Odpověď královně Alžbětě II. od rozpačitých profesorů na London School of Economics na její otázku: "Jak je možné, že jste neviděli, co přichází v širších souvislostech?"
(22. 7. 2009)

To opravdu nikomu nevadí, že ve veřejnoprávní televizi  se OBČANŮM představují každý týden pouze zástupci dnes již vlastně ve vyspělých západních zemích mrtvé, ekonomické, neoliberální školy se servilním moderátorem, který si se všemi tyká?

Jsem opravdu rád, že moje glosa minulý týden k špatné vyváženosti pořadu veřejnoprávní televize OVM opravdu zafungovala a k zásadní ekonomické debatě, která se týká například důchodové reformy - usedli tuto neděli - tři hosté, kteří opravdu představují všechny názorové (ekonomické) proudy v ČR.


Člen Nervu a bývalý viceguvernér ČNB pan Mojmír Hampl, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a poradkyně premiéra Petra Fialy, paní Helena Horská a bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance, paní Jana Matesová, která prohlásila hned na začátku (asi aby se pochlubila i kulturním přehledem) tuto neuvěřitelnou větu:

"Nikdy v historii solidárního penzijního důchodového systému u nás, od padesátých let minulého století, opakuji NIKDY nebyl tak vysoký poměr důchodu k průměrné mzdě jako je nyní, za totalitního režimu to bylo mnohem nižší - ten poměr náhradový a kdo si chce zalovit v populární kultuře, ať si poslechne píseň Karla Kryla "Důchodce".

Ano, tato věta mě fascinovala svojí ideologickou demagogii makroekonomických čísel a ještě zamotání chudáka Karla Kryla, který, kdyby dnes se mnou prošel ubytovny, kde často živoří staří, vážně nemocní lidé - dal by možná někomu z politiků - s dovolením - přes hubu…

Člověk nemusí být ekonom, stačí mu jen obyčejný, vlastně jednoduchý, selský rozum a odvaha vystoupit z makroekonomických pouček, aby si uvědomil úplnou "absurditu tohoto fachidiotismu čísel" určitě velmi vzdělané dámy.

A kdyby ve studiu seděl alespoň nezávislý moderátor, který není čtvrtý člen této myšlenkové party, hned by reagoval například těmito otázkami:
  • Nesvědčí tato fakta o neuvěřitelně nízké průměrné mzdě v ČR - červen 2023?

  • Nebyl ještě v roce 2019 starobní důchod pouze 39 procent průměrné mzdy a dnešní nárůst starobního důchodu svědčí o celkovém chudnutí pracujícího obyvatelstva a zdražování základních potravin a nákladů na bydlení, když ani více než 50 procent průměrné mzdy  nestačí k tomu, aby většina samostatné žijících důchodkyň a důchodců měla nárok na sociální dávky v systému na bydlení (velká většina seniorů, která se stydí za svoji chudobu, si ani nežádá) a přesto kolabují Úřady práce ČR. Jak to vysvětlíte divákům?

  • Když tato čísla převedeme do reality života třeba roku 1987, kdy nájemné a veškeré služby a energie v bytě ve Vršovicích u klientky, se kterou jsem pracoval, činilo 450,- Kčs, průměrný plat činil 3431,- Kčs, a průměrný důchod 1560,-Kčs, zjistíme, že  na její náklady na existenčně snesitelný reálný život (zaplatit nákladovost s bydlením a základní potraviny) ji velmi dobře stačil starobní důchod v tehdejší výši. Dnes jen náklady na bydlení jsou  velmi často stejné jako reálný důchod a důchodce žije v nedůstojné bídě a musí žádat o žebračenku na byt (takto to klienti nazývají). Jak toto vysvětlíte důchodcům, kteří naší televizi poslouchají - vážená paní Matesová?

To opravdu nikomu nevadí, že ve veřejnoprávní televizi (a zde je opravdu nutné rozlišovat média komerční a veřejnoprávní) - se OBČANŮM představují každý týden pouze zástupci dnes již vlastně ve vyspělých západních zemích mrtvé, ekonomické, neoliberální školy se servilním moderátorem, který si se všemi tyká? Pan doktor Moravec si vlastně tento veřejnoprávní pořad zprivatizoval a již ani nepředstírá jakoukoli nezávislost…

A o čem se bude příští týden mlčet?








4
Vytisknout
8658

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023