Johnson odchází s ostudou - reakce britských politiků

10. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
 
- Labouristický poslanec Chris Bryant, předseda výboru pro standardy Dolní sněmovny,v sobotu ráno vystoupil v pořadu BBC Breakfast.


Řekl, že Johnson byl donucen odejít na základě zprávy výboru, v němž měli většinu konzervativci, a v období, kdy mají v Dolní sněmovně většinu rovněž toryové, což ukazuje, že odchází jako "zneuctěný" bývalý premiér.

   " Ve vší té bezdechosti je snadné zapomenout, o jak významný okamžik se jedná.

    Předpokládám, že odstoupil proto, že jako jediný člověk, který viděl návrh  zprávy výsadního výboru, ví, že sněmovna rozhodne, že lhal parlamentu a že to je vážné pohrdání parlamentem, a proto by měl být vyloučen ze sněmovny.

    To se ještě nikdy žádnému premiérovi nestalo. Takže byl nejen sesazen z funkce předsedy vlády, ale poté vyhozen z Dolní sněmovny... výborem, který měl konzervativní většinu, a sněmovnou, která má výraznou konzervativní většinu.

    Takže odchází jako zneuctěný premiér."
 
- Stojí za povšimnutí, že zatímco labourističtí a liberálnědemokratičtí poslanci  v sobotu ráno  Borise Johnsona houfně kritizují, pozoruhodně chybí hlasy konzervativců - ať už na podporu, nebo na kritiku bývalého premiéra.

 

- Johnsonův seznam vyznamenaných osob obsahuje některé z nejvíce zdiskreditovaných lidí v britské politice, říká Chris Bryant

O Chrisi Bryantovi a jeho názoru na Johnsonovu rezignaci jsme informovali již dříve.

"Skutečně mě překvapuje, proč, pokud Sunak věděl, že Johnson pravděpodobně odstoupí, schválil jeho rezignační seznam vyznamenání. Proč tedy proboha dovolil, aby člověk, který je zneuctěným bývalým premiérem, měl rezignační seznam vyznamenání, který je plný  zdiskreditovaných lidí? Tohle všechno prostě smrdí."

 
- V Guardianu napsal Hugh Muir k Johnsonově seznamu vyznamenání:

Nic nevypovídá o politické hnilobě, kterouJohnson  urychlil, víc než seznam vyznamenání, který se za ním táhne, a jeho oznámení v pátek večer, že opustí parlament, když mu bylo řečeno, že mu hrozí potupné vyloučení.

Projít si seznam, který byl pravděpodobně jeho posledním činem v první linii politiky, znamená znovu prožít éru kamarádíčkování a špatné správy, kterou Johnson zemi způsobil. Johnson nově pozměnil samotnou myšlenku vyznamenání jako odměny za veřejnou službu a nahradil ji lacinou laskavostí, kterou se obdarovávají přátelé, když jim koupíte klobouk u moře nebo zajdete s nimi do hospody.

Uprostřed pokračujícího hledání odpovědí na otázku, proč byla reakce Johnsonovy vlády na covid tak chabá, zveřejnil Johnson seznam obsahující vyznamenání a preference pro některé ze svých pomocníků, kteří se k němu  připojili v premiérském úřadě a ignorovali bezpečnostní pravidla, jež vnutili zbytku populace. 

Mezi vyznamenanými je i Martin Reynolds, který dohlížel na zahradní party v Downing Street během covidového lockdownu v roce 2020, a Jack Doyle, jeho bývalý ředitel komunikace, s nímž probíral, jak tuto kauzu bagatelizovat.

Labouristé uvedli, že seznam se rovná "odměnám pro ty, kteří se snažili zakrýt porušování pravidel",  liberální demokraté prohlásili, že jde o "odměny pro Johnsonovy kamarády z Partygate".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3875

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023