Rozklad ruské armády signalizuje rozpad státu

9. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
V měsících před bolševickou revolucí byl ruský generál Anton Děnikin svědkem začátku rozpadu ruské armády - a takový vývoj vždy předchází kolapsu státu, píše Vladimir Pastuchov.

Ruská armáda se také nyní "pomalu, ale jistě rozpadá". S formováním ilegálních armád, jako jsou ty čečenská Ramzana Kadyrova a Prigožinova Wagnerova skupina, stejně jako další menší síly, které jsou placeny státem, ale přistupují k hlavnímu velení s opovržením.

Tyto "soukromé" vojenské skupiny jsou co do počtu a z hlediska běžné výzbroje srovnatelné s tím, Moskva se na začátku roku 2022 shromáždila, aby napadla Ukrajinu a obsadila Kyjiv. A jsou plně financovány státem, i když jejich velitelé, kteří berou peníze od státu, jsou extrémně nepoddajní.

Výsledkem je, že ruská armáda, nepřipravená na velkou válku, se ocitla ve stejné pozici, v jaké byla v předvečer bolševické revoluce, kdy vojenské výbory strhávaly nárameníky důstojníkům a rozhodovaly o tom, kdy postoupit a kdy ustoupit. Jediný rozdíl je nyní v tom, že místo samotných vojáků představují rozkladný prvek gangsterská uskupení.

Takový armáda, i když je vybavena hypersonickými raketami a jadernými zbraněmi, nemůže být dlouhodobě životaschopná.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3930

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023