Revoluce a diktatura: Násilné počátky vytrvalého autoritářství

18. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Proč jsou nejodolnější diktatury světa produkty násilné revoluce?, zeptali se Steven Levitsky a Lucan Way.

Kniha Revoluce a diktatura zkoumá, proč jsou diktatury zrozené ze sociální revoluce – jako diktatury v Číně, na Kubě, v Íránu, Sovětském svazu a Vietnamu – mimořádně odolné, a to i tváří v tvář hospodářské krizi, rozsáhlému politickému selhávání, masové nespokojenosti a intenzivnímu vnějšímu tlaku.

Jen málo dalších moderních autokracií přežilo tváří v tvář tak extrémním výzvám. Steven Levitsky a Lucan Way na základě komparativní historické analýzy tvrdí, že radikální snahy o transformaci sociálního a geopolitického řádu spouští intenzivní kontrarevoluční konflikt, který zpočátku ohrožuje přežití režimu, ale nakonec podporuje jednotu a budování státu, které udržuje autoritářství.

Ačkoli většina revolučních vlád začíná jako slabá, napadá silné domácí i zahraniční aktéry, což často vyvolává občanské nebo vnější války. Tyto kontrarevoluční války představují hrozbu, která může zničit nové režimy, jako v případě Afghánistánu a Kambodže. Mezi režimy, které přežívají, však dlouhodobé konflikty dávají vzniknout soudržné vládnoucí elitě a mocnému a loajálnímu donucovacímu aparátu. To vede k pádu soupeřících organizací a alternativních center moci, jako jsou armády, církve, monarchie a majitelé půdy, a pomáhá to naočkovat revoluční režimy proti zběhnutí elit, vojenským převratům a masovému protestu – třem hlavním zdrojům autoritářského zhroucení.

Když se podíváme na řadu revolučních a nerevolučních režimů z celého světa, Revolution and Dictatorship ukazuje, proč vlády, které vznikly z násilného konfliktu, přetrvávají.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6718

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022