Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo teplotu 54,4 stupňů Celsia

13. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Západní Spojené státy jsou nadále postihovány extremním horkem a tzv. Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo zřejmě nejvyšší teplotu na planetě Zemi - 54,4 stupňů Celsia.

Po celé řadě veder v Kanadě, na severozápadě USA, v severní Evropě a na Sibiři jejich vážnost podtrhuje nebezpečný dopad lidmi způsobeného globálního oteplování a vede vědce k obavám, že jejich počítačové modely klimatu podnebné změny podcenily.

 
Americký meteorologický úřad zaznamenal ve Furnace Creek v Údolí smrti v sobotu teplotu 54,4 stupňů Celsia. Pokud to bude potvrzeno, vyrovná se to rekordu registrovaném na témže místě loni. Před sto lety v době, kdy technické zařízení nebylo tak přesné, byla na tomto místě zaznamenána ještě trochu vyšší teplota.

Vlna horka je ostrá a dlouhá. Už po dobu tří dní je ve Furnace Creek teplota vyšší než 53,3 stupně Celsia. V noci teplota nepoklesne pod 32 stupňů Celsia.

Vedro však postihuje daleko širší oblast. Rekordy byly překročeny v několika komunitách v Kalifornii a v Nevadě. Zároveň v obrovském suchu dochází k velkým požárům v krajině. V jižním Oregonu požár, který zuří od minulého úterka, vypálil 58 000 hektarů a ohrozil více než 1000 domovů. Řada lidí byla evakuována.

Úřady varují zranitelné obyvatelstvo, starší lidi a lidi s kardiovaskulárními nemocemi, aby přijali ochranná opatření.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Experti varují, že celý americký západ se dostal do začarovaného kruhu vlny rekordních veder, sucha a požárů, výrazně zhoršených klimatickou krizí.

Hasičí bojují s požáry od Arizony až po stát Washington. Extremní vedra vedla k rychlému odpařování vody z vodních rezervoárů. Vyschlá krajina se rychle ohřívá, veškerá vegetace uschne a stává se lehkou obětí požárů.

Postihuje to také obyvatele. Nejprve trpí vedrem. Pak nedostatkem vody. Posléze v důsledku požárů nedýchatelným vzduchem. ZDE 

2
Vytisknout
6759

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021