Britská analýza požaduje zdanění cukru a soli v potravinách v hodnotě 3 miliard liber
15. 7. 2021
Aktualizace: Britská vláda daně z cukru a soli nezavede, protože "nebude ještě více ztěžovat život už tak chudých lidí".
Právě zveřejněná britská Národní potravinářská strategie upozorňuje, že "nefunkční" volba toho, co Britové jedí, a špatná strava - spoléhání na nákup hotových jídel v supermarketech - tvoří nezvládnutelné problémy pro britské zdravotnictví a přispívají k předčasnému umírání 64 000 Britů ročně.
Dokument doporučuje, aby byla zavedena daň tří liber (cca 100 Kč) na každý kilogram cukru a daň šesti liber (200 Kč) na každý kilogram soli použitých v hotových jídlech, v restauracích a v jídelnách. Tak by se nově na daních vybralo 3,4 miliardy liber, jíž by se měly financovat školní obědy zadarmo pro dalších 1,1 milion britských dětí a změnu britské kultury stravování a vaření.
Nová strategie také poukazuje na to, jakou škodu působí potravinářský a zemědělský sektor přírodě a klimatu. "Naše zvyky ohledně toho, co jíme, ničí životní prostředí, a to pak ohrožuje bezpečnost dodávek potravin. Největší šok výrobě potravin zcela zjevně bude způsoben klimatickou katastrofou, výroba potravin bude postižena extremním počasím a katastrofickým selháváním úrody."
Konzumace masa a extremně zpracovaných hotových potravin musí do roku 2032 poklesnout o třetinu a konzumace ovoce a zeleniny stoupnout o 30 procent.
Snížení současné míry konzumace masa by vedlo ke snížení emisí skleníkových plynů a k omezení dalších ekologických škod od dobytka. Uvolnilo by to zemědělskou půdu pro vznik lesů a rašelinišť, které absorbují CO2.
Školy by měly začít vyučovat jak správně jíst a vařit.
Podrobnosti v angličtině ZDE
Diskuse