Obrovské množství dezinformací o očkování proti covidu šíří na Facebooku jen 12 lidí

18. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
 

95 procent dezinformaci ohledně covidu Facebook ze svých stránek neodstraňuje.

Drtivá většina protiočkovacích dezinformací a konspiračních teorií v angličtině pochází jen od 12 lidí, konstatuje zpráva organizace Center for Countering Digital Hate (Středisko pro neutralizaci digitální nenávisti, CCDH), kterou cituje Bílý dům.

 

CCDH, britsko-americká nezisková a nevládní organizace zjistila letos v březnu, že těchto 12 dezinformačních aktivistů na sociálních sítí má celkem 59 milionů sledovatelů a nejvíce jich má na Facebooku. CCDH analyzovalo 812 000 materiálů na Facebooku a zjistilo, že 65 procent z nich pochází od těchto 12 osob. Viver Murthy, hlavní americký vládní zdravotník, a Joe Biden poukázali tento týden na dezinformace ohledně vakcín jako důvod, proč se v USA stále koronavirus šíří.

Jen na Facebooku je těchto 12 osob odpovědno za 73 procent veškeré protiočkovací propagandy, přestože americká vláda a vládní regulační zdravotnické orgány potvrdily, že jsou vakcíny bezpečné a účinné. A 95 procent dezinformaci ohledně covidu Facebook ze svých stránek neodstraňuje.

Mezi těmi dvanácti osobami jsou lékaři, kteří se dali na stranu pseudovědy, kulturista, blogger, který píše o zdraví, náboženský nadšenec a Robert F. Kennedy junior, synovec Johna F. Kennedyho, který tvrdí, že vakcíny vyvolávají autismus a spojuje je s mobilní sítí 5G. Kennedy byl odstraněn z Instagramu, nikoliv však z Facebooku.

CCDH požaduje od Facebooku, Instagramu, Twitteru a YouTube, aby stoprocentně zabránily přístupu na sociální sítě těmto dezinformačním dvanácti osobám, protože vyvolávají v klíčovém okamžiku pandemie odmítání vakcín u značné části veřejnosti.

Dodejme, že zatímco sociální sítě neodstraňují řádně dezinformace v angličtině, v neanglických jazycích je to ještě daleko horší.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
7323

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021