Pořád se vedou řeči o pravici a levici, ale ty pojmy nedávají už vůbec žádný smysl

22. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
Vím, že tohle tady ví úplně každý, tak to prosím berte jako brblání staré ženy, která si prostě nemůže pomoct a připravuje si půdu pro nekonečné "já jsem vám to říkala".
Babiš není příčina problému, ale důsledek.

Z těchhle postojů vyrostl a tyhle postoje ho u moci udržují.

Politicky se bohužel chováme jako malá děcka, která nedokážou odolat oslintanému kokinu, které jim někdo podává ušmudlanou rukou, i když by za to momentální odřeknutí mohla dostat celý sáček bonbónů.

Projevuje se to v přístupu k životnímu prostředí, k chudým lidem, k vlastnímu zdraví, ke vzdělání, k migraci...

Věci, ze kterých máme krátkodobé a velmi, velmi přechodné uspokojení, pro nás znamenají v dlouhodobém horizontu obrovskou zátěž.

Ještě větší zchudnutí nejslabších sociálních vrstev bude znamenat mnohem větší náklady pro celou společnost. Sebereme lidem dávky na jídlo a bydlení - a všichni budeme řešit v mnohem větší míře dopady kultury chudoby (ještě horší vzdělání dětí, ještě horší zdravotní stav, vyšší kriminalitu, zhoršení veřejného prostoru...).

Celý život jsem slýchala, že základem všeho je dobré vzdělání. (Ne pro všechny, jistě, i tady byla a je základem zásluhovost - nenarodíš se do správného prostředí, buď rád, že tě pustíme do zvláštní školy.) Dneska se mohutně vzývá kult učňáků, vysocí politici otevřeně znevažují univerzitní vzdělání a lid v diskusích jim nadšeně tleská. Zuřivá touha nedopřát lidem lepší příležitosti dojemně sjednocuje vrstvy nevzdělané i ty privilegované.

Neochotou přistoupit na trochu nižší pohodlí uživatelů motorové dopravy si zaděláváme na neskutečný průser pro všechny. Jasně že namalování pár cyklopruhů a přechodů pro chodce nezmění klima, ale může pomoct změnit náhled, uvažování - a změna myšlení už může nějaké reálné výsledky přinést. Neomarxistické (ve skutečnosti pravicové) vlády na západě si uvědomují, že je potřeba něco dělat, u nás jedou vtipy na Gretu.

Ubráníme zemi před migranty - a tím si zařízneme zdroj (pardon my French) pracovní síly, která by podržela ten náš vzývaný svatý průmysl i personálně podvyživenou sociální oblast. A nejde jen o uprchlíky z válečných oblastí, kterým bychom měli bez mrknutí oka nabídnout bezpečné útočiště (jak se píše už v bibli), ale i o pracovní, ekonomickou migraci, kde český stát s vydatnou pomocí lokálních agenturních mafií dělá všechno proto, aby zájemce o práci u nás vyždímal až na dřeň a vzdělané lidi zaměstnatelné v technologicích, zdravotnictví, sociální oblasti... dostal pokud možno k pásu za 100 na hodinu.

Pořád se vedou řeči o pravici a levici.

Ty pojmy mně nedávají už vůbec žádný smysl.

Tzv. pravice prosazuje řešení, která jsou z ekonomického pohledu jednoznačně nevýhodná pro celou společnost - jsou na to studie, existují zkušenosti ze zahraničí. Zdánlivou úsporou pár kaček vygenerujeme problémy milionkrát dražší.

Tzv. levice ochotně podporuje opatření a zákony, které porušují principy rovnosti, poštvávají chudé proti ještě chudším a podporují xenofobii.

Populisti mezi tím proplouvají a hážou uslintané bonbóny vybraným skupinkám, které se pak můžou přetrhnout, aby nedejbože nedostal oslintaný bonbón ještě někdo jiný.
Národní sebevědomí bylo už dávno nahrazeno národní zbabělostí, soucit a solidarita jsou neznámé pojmy, mentální buranství se stalo všeobecnou etiketou.
Pořád přemýšlím, kde se to takhle posralo.

A proč se spousta deklaratorně demokratických stran snaží Babiše dohnat a předehnat. Proč není slyšet hlasitý odpor části ODS, KDU-ČSL, ČSSD (ehm) proti demagogii, populismu a náznakům fašismu v těch stranách.

A proč se těch pár stran a uskupení, kterým ještě hrozně moc chceme věřit, že přemýšlejí v intencích 21. století, tak strašně snaží nedávat to najevo, mlžit a přizpůsobovat se většinovému diskurzu.

Možná je to nějaký způsob kolektivní prolongované sebevraždy.

Možná nám národní podvědomí dává najevo, že to prostě máme zabalit.

Strašně bych se v tom chtěla plést, ale bojím se, že mám - už zase, jako vždycky - pravdu. A v říjnu sem budu muset psát "já jsem vám to říkala".

0
Vytisknout
5808

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021