Průběžné zpravodajství:

"Už je příliš pozdě." Umírající američtí pacienti úpěnlivě prosí o očkování proti covidu

23. 7. 2021

čas čtení 8 minut
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň sever (49,58 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně (Klatovy, Plzeň jih, Plzeň město), Praha (34,98) a okolí, Havlíčkův Brod, Kutná Hora. V pátek 23.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 192 denních nákaz. V ČR do 23.7. zemřelo 30 357 lidí. V nemocnicích je 41 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 672 340 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
První dávkou bylo v ČR očkováno  5 387 382osob, i druhou dávkou 4 428 493 osob. Proti nebezpečné variantě delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 56 procent obyvatelstva.


- Počet lidí v nemocnici s covidem v Anglii stoupl na nejvyšší míru za poslední čtyři měsíce, na 4401.

- Spojené státy zakoupily dalších 200 milionů dávek vakcíny Pfizer pro případ nutnosti posilujícího očkování a pro očkování pro mladší děti, uvedl Bílý dům.

- Po vlně nových infekcí zavádí Island nová omezení. Počet osob na veřejných shromážděních bude omezen na 200, znovu je zaváděn rozestup 1 metru a bary a restaurace budou muset uzavřít své dveře ve 23 hodin.

- Všechny země musejí spolupracovat při vyšetřování původu pandemie, zdůrazňuje Světová zdravotnická organizace, den  poté, co to Čína odmítla.

- V USA se šíří kontroverze ohledně amerického financování potenciálně rizikového výzkumu ve Wuhanském ústavu virologie. Dvě studie, jedna z roku 2015 a druhá z roku 2017 - zkoumala genetické pozměnění virů, aby byly nakažlivější.



- Nový Zéland zastavil cestování bez karantény do Austrálie na nejméně osm týdnů poté, co se tam šíří nákaza.

- Asi 100 z 613 amerických sportovců na olympijských hrách v Tokiu není očkováno.

- Mexiko v pátek registrovalo 16 421 nových nákaz a 328 nových denních mrtvých.

- Brazílie registrovala 108 732 nových nákaz a dalších 1324 denních mrtvých. V Brazílii bylo celkem nakaženo více než 19,5 milionů lidí a zemřelo tam více než 547 000 osob.

- Spojené státy do pátku proočkovaly 340 363 922 vakcín. 187 579 557 osob bylo očkováno jednou vakcínou, 162 435 276 osob oběma vakcínami. - Kay Ivey, republikánská guvernérka v Alabamě se vyjádřila, že "je nyní načase začít obviňovat neočkované občany" ze stoupajícího počtu onemocnění covidem-19. Zdůraznila, že vakcíny jsou "nejefektivnější zbraní, kterou proti covidu máme." "Očekává se, že občané budou mít zdravý rozum. Je načase začít obviňovat neočkované lidi, ne očkované lidi. Neočkovaní nás zradili." Iveyová dodala, že téměř všechny hospitalizace a všechna úmrtí jsou u neočkovaných osob. "Ti lidé si volí děsivý životní styl bolesti, kterou si sami vyvolávají." V Alabamě je očkována jen asi třetina občanů. Důvodem je také, že tamější černoši nedůvěřují zdravotnictví a vládě, v minulosti byli obětí neetického zdravotního experimentu ohledně syfilis. 

- Riziko nové nákazy variantou delta  po prodělání covidu je o 46 procent vyšší než u předchozí varianty alfa, tzv. britské varianty. Největší riziko je šest měsíců po prvním prodělání covidu, zjistila studie Public Health England analyzující nakažené britské zdravotníky. Riziko reinfekce je však stále nízké, došlo k ní jen v 1,2 procentech 83 197 analyzovaných nakažených osob. ZDE

- Od 21. června do 19. července 2021 bylo v Británii hospitalizováno 1788 lidí nakažených variantou delta. Z nich bylo 54 procent neočkovaných a 30 procent bylo očkováno oběma dávkami. Celkem bylo v Británii hospitalizováno 3692 lidí nakažených variantou delta. Z nich 2152 (58 procent) bylo neočkováno a 843 (23 procent) bylo očkováno oběma dávkami. Dr. Jenny Harries, ředitelka britské Health Security Agency, konstatovala, že to dokazuje, jak klíčový význam má očkování při ochraně občanů před vážným průběhem nemoci a před smrtí. ZDE
 
- Nejméně 99 procent všech Američanů, kteří za posledního půlroku zemřeli na covid, nebylo očkováno, konstatuje ředitelka  amerických Středisek pro prevenci a zvládání nemocí (CDC) dr. Rochelle Walensky. To, co Spojené státy nyní nazývají "pandemií neočkovaných osob", se odehrává bolestným způsobem, protože si mnozí uvědomují až příliš pozdě, že se měli nechat očkovat, zatímco trpí v nemocnici uprostřed vlny nových nákaz covidem, způsobené rozšířením varianty delta v USA. V republikánských státech se očkování velmi zpomalilo, například v Alabamě bylo plně očkováno jen 33 procent obyvatel, přestože v USA už na covid zemřelo více než 610 000 lidí. ZDE 

Delší interval mezi očkováními vakcínou Pfizer vede k silnější imunitě. Studie financovaná britským ministerstvem zdravotnictví zjistila, že prodlouží-li se interval mezi očkováním první a druhou dávkou vakcíny Pfizer na 8-10 týdnů, vede to k zvýšené imunitní reakci organismu. Tento delší interval mezi očkováním vede k silnější imunitní reakci a k vyššímu počtu buněk typu T. Zároveň očkování s větším intervalem chrání více proti variantě delta. Nevýhodou je, že po prvním očkování není očkovaný ještě chráněn proti variantě delta. ZDE 

- EU uvádí, že 200 milionů Evropanů bylo plně očkováno, je to více než polovina dospělého obyvatelstva, ale stále nebylo dosaženo letního cíle 70 procent očkovaných. Evropské státy přitom darovaly jen absolutně minimální množství vakcín chudým zemím.

- Státní daňový úřad v Indii provedl razii v redakcích jednoho z nejpopulárnějších indických deniků, poté, co list dlouhé měsíce kritizuje postoj indické vlády vůči pandemii.

- Asociace britských lékařů požaduje, aby britská vláda "naléhavě změnila svou covidovou strategii" protože v  Anglii nechává virus "volně šířit". Vede to k obrovsky narůstajícím počtům nákaz, k většímu počtu hospitalizací a k většímu počtu lidí v karanténě. Ohrožuje to zdravotnictví. Vláda se musí probudit.

- Vakcína firmy Johnson & Johnson je daleko méně efektivní proti variantám delta a lambda, než byla proti původní variantě, konstatuje nová studie.

- Počet plně očkovaných lidí v nemocnicích poroste, ale to neznamená, že vakcíny nefungují. Vakcíny nejsou dokonalým štítem. Zpomalují šíření viru, brání onemocnění a snižují riziko úmrtí. Pandemii ale neukončí. V nadcházejících měsících skončí mnoho tisíc lidí v nemocnicích, i mnozí plně očkovaní. Vakcína Astra Zeneca má 92 procentní a vakcína Pfizer 96 procentní efektivitu proti hospitalizaci nakažené osoby. I když bude očkována převážná většina obyvatelstva, v několika málo procentech vakcíny nefungují a při očkování milionů to bude znamenat tisíce lidí v nemocnicích. Počet hospitalizací bude daleko nižší, než kdyby se neočkovalo, ale v nemocnicích skončí i mnozí, kteří bylo plně očkováni. Z 257 úmrtí v Británii na variantu delta od února do konce června 2021 zemřely jen dvě plně očkované osoby z 26 mrtvých pod padesát let. Z 231 úmrtí lidí starších 50 let jich bylo 116 plně očkováno. ZDE 

- Německé lékárny přestaly vydávat digitální osvědčení o vakcinaci proti covidu poté, co hackeři vytvořili falešná potvrzení.

- Bílý dům konstatoval, že rozhodnutí Číny odmítnout požadavek Světové zdravotnické organizace na druhou fázi vyšetřování vzniku pandemie, která by se více zaměřila na možnost úniku koronaviru z laboratoře, je "neodpovědné a nebezpečné".

- Mexiko ve čtvrtek registrovalo 16 244 nových nákaz, nejvyšší denní nárůst od ledna 2021, a 419 dalších denních mrtvých. V Mexiku dosud na covid zemřelo 237 626 osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8472

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2021