EU vloni otevřela vůči Portugalsku nejvíce nových procedur za špatné zavádění unijní legislativy

26. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • 55 případů selhání při zavádění unijní legislativy vyrovnalo "rekord" Británie, která už ale není členskou zemí EU.
  • Portugalsko reagovalo na některé případy včas, vyhnulo se tak soudům a na konci roku svou pozici zlepšilo. 

Portugalsko se vloni stalo členskou zemí EU s největším počtem nově otevřených případů špatného, opožděného nebo neprovedeného zavádění unijní legislativy. Celkem jich bylo 55.

Údaje zveřejnila Evropská komise ve výroční zprávě o monitoringu aplikace unijní legislativy, která byla publikována 23. července.

Portugalsko je zodpovědné za největší počet nových případů a v roce 2020 obdrželo 55 upozornění z Bruselu. Stejný počet upozornění směřoval také do Británie, ta však už není členskou zemí.

Podle Bruselu se 42 nových případů týká opožděného zavedení do portugalské legislativy.

Portugalsku se po varování podařilo vyřešit některé z případů zmíněných komisí v termínu, čímž se v některých případech vyhnulo soudu. A koncem loňského roku už nebylo v pozici nejhorší členské země.

Tuto pozici v minulosti zaujímaly Bulharsko, Itálie, Malta a Řecko. Posledně zmiňovaná země na konci roku 2020 zůstávalo na prvním místě v počtu nově otevřených případů nesprávně aplikované legislativy EU, zatímco Dánsko, Finsko, Irsko a Nizozemsko takových případů vykazovaly nejméně.

Celkem mělo Portugalsko vloni otevřených 73 případů (z loňska a předchozích let), z nichž 31 se týkalo opožděné aplikace unijních nařízení, 28 špatné aplikace a 14 porušení zákonů nebo nařízení EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4730

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021