O Babišově jakobínství

14. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

  • Babiš navzdory "rozchodu" se Zemanem a přes odpor Senátu podporuje ruský bankovní projekt v EU. 
  • Jedná se o projekt nanejvýš podezřelý, zřejmě kryje zpravodajské operace na Západě a praní špinavých peněz. Jde však o želízko v ohni Babišova spojence Orbána. 
  • Bývalý donašeč StB Babiš bojuje s Ruskem asi stejně věrohodně, jako s korupcí nebo nadbytečným úřednictvem - v souladu s podstatou své politiky, kterou je neustále se měnící účelový soubor simulaker. 

Premiér Babiš i po Vrběticích přes hlavu horní komory parlamentu dál podporuje členství ČR v podezřelé ruské bance - a také její přesun do EU. Žádná normální bankovní činnost přitom nevyžaduje diplomatické pasy pro personál a zákaz vstupu policie do budov instituce. Bezpečnostní experti jsou přesvědčeni, že Ruskem ovládaná Mezinárodní investiční banka s novým sídlem v Budapešti ve skutečnosti kryje zpravodajské operace proti Západu a podílí se na praní špinavých peněz.

Členství ČR v této instituci ovládané státem, který naši zemi zapsal na seznam nepřátel, nepřináší žádné výhody, jedině potíže - nicméně jedná se teď o důležitý projekt Babišova spojence, maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten si kromě mobilizace předpotopního xenofobního nacionalismu doma udělal byznys také ze zprostředkování ruského a čínského vlivu uvnitř EU. Vezměte kremelskou kritiku kultury a hodnot "prohnilého Západu", položte vedle ní "tradicionalistickou" iliberální ideologii maďarské vládnoucí strany Fidesz - a zkuste najít pět rozdílů... Hodně štěstí.

***

Pokud jste ještě potřebovali vysvětlení, proč by měl zákon výslovně stanovit, že ve špičkové politice nesmějí působit prolhaní donašeči tajné policie starého režimu, tohle je jedno z nich.


Ovšemže čistě teoreticky.

Aktuálně je politická realita v ČR takovému stavu na hony vzdálena.

Gang dobývačů renty jakoby politická strana jakoby vede k prosperitě zemi, jejíž aktiva a zdroje příjmů obral na kost, a jakoby přitom bojuje s ruským vlivem, zatímco vytrvale sune zemi na východ.

Babišovi jakobíni pochopitelně s radikálně republikánskými francouzskými předchůdci - nejvlivnějším politickým klubem Velké francouzské revoluce - nemají nic společného. Robespierrovské postavy byste u nich hledali marně. Předběžně vás snad ale navedou na cíl někdejší žvásty Václava Bělohradského o postmoderní "hluboké zkušenosti povrchu".

K pochopení ANOfertích jakobínů mnohem lépe než studium antikvované historie boje za svobodu a rovnost poslouží obraz Yayoi Kusamaové z roku 2013 nazvaný "Infinity Mirrored Room" reprodukovaný v úvodu tohoto textu.

Jakobíni po česku představují fenomén, v němž střídající se nezřetelné, vzdálené obrazy čehosi údajně vytouženého, heineovské cinkání rolniček a vábivé "Slyš, slyš!", jsou vším - zatímco katastrofální podstata byla ukryta tak důkladně, že ji při běžném povrchním pohledu vůbec nezahlédnete.

0
Vytisknout
8408

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021