Politováníhodný populismus převlečený za rádoby rozhořčenou spravedlnost

Politika ODS: Táta do krimu, máma do chudoby, děti do děcáku

15. 7. 2021 / Daniel Münich, Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
- Asociální zákon, v jehož důsledku mají být v ČR chudým lidem odebírány sociální dávky, trestá celou chudou rodinu

- Motivací je populismus, pudy a rasismus

- Poslanci, kteří pro něj hlasovali, by se měli stydět

Tohle považuji za populistické sbírání politických bodů, píše výzkumník CERGE-EI Daniel Münich. Ta navržená redukce dávek se totiž netýká provinilé osoby, ale celé její rodiny, tedy dětí a manžela/ky. Zavedlo by to druh kolektivní viny. Je to politika: Táta do krimu, Děti do děcáku, Máma do chudoby nebo do Perlovky. Celkové by to vyšlo daňové poplatníky na dodatečných výdajích a ušlých daních diametrálně dráž, než by se ušetřilo na dávkách to málo, co se na ně dnes vyplácí. Ale to už jen tak každý nedomyslí.

Navíc je to sociální pokusnictví. Za tím návrhem totiž nejsou žádné výzkumy ani analýzy, ale spíše jen prostinké dojmy a primární pudy.

Investor a lokální politik Jiří Hlavenka dodává: "Je to čistokrevný populismus, kdy vůbec nejde o věc. Nad věcí samotnou nikdo z proponentů nepřemýšlí, protože přesně namodelovat důsledky tohoto kroku stejně nikdo neumí a maximum co dovedou jsou prvoplánově emoční úvahy typu "přinutí je to pracovat!!!". 
Prostě jen ty populistické a rádobypravicové strany viděly vzestup policajtského hnutí Šlachty, který je ztělesněním toho, že na lidi je potřeba hlavně přísnost, a chtěly mu zabrzdit růst preferencí, aby se to neurvalo z řetězu. Že to odnese pár desítek tisíc chudáků? No a co. Hlavní je vyhrát volby."

1
Vytisknout
7031

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021