Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Globální počet mrtvých přesáhl 1,5 milionu. Začíná se organizovat očkování

4. 12. 2020

čas čtení 5 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 537 663 nakažených osob.  Ve čtvrtek 3.12. bylo registrováno dalších 4624 nákaz, zemřelo 8641 osob (od včerejška nárůst o 126 mrtvých), v nemocnicích je 4544 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.



Berlín oznámil v pátek plán na otevření šesti obřích očkovacích středisek ještě tento měsíc. Plánuje v nich očkovat vakcínou firem Pfizer a BioNTech asi 20 000 lidí denně. Vzhledem k tomu, že vakcína se musí skladovat při -70 stupních Celsia, není realistické, že by se očkování mohlo provádět v ordinacích obvodních lékařů a Německo připravuje obří očkovací centra po celé zemi. V Berlíně bude jedno z nich na zrušeném letišti Tegel a druhé na berlínském výstavišti. ZDE 

- Více než 1,5 milionu lidí zemřelo globálně na koronavirus, jeden člověk umírá každých devět sekund.

- V USA zemřelo za jediný den 2804 občanů na koronavirus, skoro tolik jako při teroristických útocích z 11. září. Donald Trump se k této děsivé celostátní krizi nevyjádřil. Zveřejnil však 46-minutový lživý blábol na videu, v němž znovu tvrdí, že prezidentské volby byly zfalšovány. Během deseti týdnů se počet nákaz v USA zdvojnásobil na 14 milionů. Ve středu bylo více než 100 000 lidí v nemocnici. Celkový počet mrtvých v USA je 275 000. Spojené státy mají 4 procenta světového obyvatelstva a 19 procent všech globálních úmrtí na koronavirus.  ZDE 

- Firma Moderna bude mít v prvním čtvrtletí roku 2021 k dispozici 100 - 125 milionů dávek vakcíny

- Joe Biden se připojil k bývalým prezidentům Obamovi, Bushovi a Clintonovi a nechá se také očkovat v televizi.

- Počet denních infekcí v Indii klesl už pátý den pod 40 000.

- Někteří evropští a američtí politikové, zdravotníci a komentátoři zpochybnili rozhodnutí Británie rychle schválit první koronavirovou vakcínu a kritizovali šovinistický tón, jímž to britští politikové oznámili. Zvlášť se předvedl neschopný britský ministr školství Gavin Williamson, který řekl v rozhlase, že Británie schválila vakcínu jako první, protože má nejlepší způsob schvalování vakcíny a Británie je "daleko lepší země" než Francie,  Belgie či Spojené státy. (K tomu: John Crace, Muž-dítě Gavin Williamson dosáhl rekordní hloubky své blbosti).   - Evropští činitelé se vyjádřili, že nejde o fotbalové mistrovství, a nemá smysl se hádat, kdo je lepší, jde o životy lidí. Americký epidemiolog dr. Anthony Fauci se omluvil, že kritizoval zbrklé schválení vakcíny v Británii.

- Počet mrtvých v Británii překročil 60 000. Britská vláda změnila strategii a nebude očkovat zdravotníky v první řadě, ale pracovníky pečovatelských domovů. Vyskytly se také obavy, že po první zásilce 800 000 vakcín další dlouho nepřijdou. Pfizer chtěl distribuovat do konce roku 2020 100 milionů vakcín, zvládne nyní však jen 50 milionů. Británie doufala, že do konce prosince bude moci očkovat 10 milionů lidí, nyní zřejmě bude moci očkovat jen 5 milionů.

- Pracovnice hostince v kanadském městě Alberta potřebovala v obličeji 14 stehů poté, co na ni zaútočila rozbitou sklenicí rozzuřená zákaznice, které bylo sděleno, že v hostinci nemůže být bez roušky a že po 22. hodině se už neprodává alkohol. Pracovníci hostinců protestují, že se od nich nemůže chtít, aby od zákazníků vyžadovali dodržování bezpečného chování.

- Během vánočního týdne by mohlo podle předpovědí zemřít až 20 000 Američanů.

- Nově zvolený americký prezident Joe Biden řekl v televizi CNN, že v den své inaugurace požádá Američany, aby nosili roušky po dobu 100 dní.

- V pásmu Gaza bude od tohoto víkendu zavedeno částečné uzamčení země poté, co tam roste počet infekcí.

- Facebook začal odstraňovat lži o vakcínách.

- Světová zdravotnická organizace zkoumá možné zavedení elektronických očkovacích certifikátů, které by umožnily testování.

- Američtí vědci se domnívají, že vakcína očkovaného pacienta ochrání nejméně po dobu tří měsíců.

- Itálie zaznamenala ve čtvrtek rekordní počet mrtvých - 993. Je to nejvyšší počet mrtvých od začátku pandemie.

- Obama, Clinton a Bush se chtějí nechat očkovat v televizi, aby dokázali, že je vakcína bezpečná.

- Podmínky v pečovatelských domovech v Madridu a v Katalánsku jsou "děsivé", varuje Amnesty International. Na začátku pandemie tam zemřely tisíce lidí.

- Podpora Švédů pro politiku švédské sociálnědemokratické vlády, která nezavedla uzamčení země, a počet infekcí a úmrtí tam stoupá, nyní klesá.

- Švýcarsko se nepodrobí nátlaku ze zahraničí, aby uzavřelo lyžařská střediska.

- Řecko rozšířilo uzamčení země do 14. prosince.

- Počítačová firma IBM odhalila globální hackerské spiknutí zaměřené proti organizacím spolupracujícím na "chladném řetězci", distribuční síti pro vakcíny. Hackerské útoky mají charakteristiky státního útoku. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5290

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020