Průběžné zpravodajství:

Británie schválila vakcínu firem Pfizer/BioNTech a začíná očkovat příští týden

2. 12. 2020

čas čtení 4 minuty
 

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 528 474 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v úterý 1.12. dalších 5176 nákaz, zemřelo 8407 osob, v nemocnicích je 4741 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Británie se stává první západní zemí, která poskytla licenci vakcíně proti covidu a zahajuje příští týden masové očkování, počínaje nejvíce ohroženými osobami. Vakcínu schválila pro krizové použití britská Medicines and Healthcare products Regulatory Authority (MHRA). Británie zakoupila asi 40 milionů dávek této vakcíny a první dávky mají přijít příští týden. Vakcína v testech prokázala 95 procentní účinnost. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že prvních 800 000 dávek vakcíny bude v Británii k dispozici příští týden. Dodal, že používání vakcíny bude značně obtížné, protože musí být udržována v teplotě -70 stupňů Celsia. Síť prvních padesáti nemocnic je připravená začít očkovat a Británie buduej specializovaná očkovací střediska. Ministr uvedl, že vakcína bude k dispozici i u některých obvodních lékařů a v některých lékárnách, pokud mají příslušné mrazicí zařízení. Peter Liese, lékař zasedající ve zdravotnickém výboru Evropského parlamentu, označil rozhodnutí Británie za probnlematické, protože schvalovací proces byl tam "příliš spěšný". "Doporučuji, aby evropské země tento proces neopakovaly." Regulační úřad EU na to konstatoval, že schvalovací proces pro léky je v EU bezpečnější než v Británii. O schválení vakcíny firem Pfizer/BioNTech rozhodne evropský schvalovací úřad 29. prosince.  ZDE 

- Polsko překročilo hranici 1 milionu nákaz.

- Rusko zaznamenalo dosud nejhorší den na úmrtnost, ve středu oznámilo 589 dalších úmrtí. Celkový počet mrtvých v Rusku je 41 053. Za posledních 24 hodin bylo také v Rusko nakaženo dalších 25 345 osob.

- Francie bude provádět náhodné pohraniční kontroly s cílem zabránit, aby se občané nakazili covidem cestováním do lyžařských středisek v zemích, kde budou tato střediska otevřena.

- Spojené státy zaznamenaly v každý listopadový den dalších více než 100 000 nákaz.

- Evropské země dostaly v úterý jasný časový rámec pro zahájení svých očkovacích programů. Regulační orgán EU pro schvalování léků uvedl, že rozhodne 29. prosince, zda poskytnout mimořádné svolení pro první očkování proti covidu-19. Francie začne očkovat nejzranitelnější skupiny obyvatelstva v lednu 2021, Německo v prvním čtvrtletí 2021. Británie bude zřejmě první evropskou zemí, která schválí užívání vakcíny proti koronaviru a zahájí očkování o mnoho týdnů dříve než ostatní Evropa. Británie má schválit vakcínu firem Pfizer/BioNTech do několika dnů.

- Brazílie dá při očkování přednost starým lidem, zdravotníkům a domorodcům, uvedlo v úterý tamější ministerstvo zdravotnictví.

- Ve Francii bylo v úterý už třetí den nakaženo méně než dalších 10 000 lidí, což je nejméně od září. Vláda rozvolňuje karanténní opatření zavedená 30. října a o víkendu dovolí všem obchodům, aby otevřely.

- Rakousko zakáže o Vánocích lyžování. Podrobilo se nátlaku z Německa, Francie a z Itálie.

- Irina Antonova, která zpřístupnila lidem v Sovětském svazu utajovaná mistrovská díla malířů, zemřela na koronavirus ve věku 98 let. 52 let byla ředitelkou Puškinova muzea v Moskvě. V roce 1974 uspořádala v muzeu výstavu dlouho zakazovaných mistrů kubismu a impresionismu ze Západu i z Ruska. ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8775

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020