Kreml omezuje zveřejňování údajů o kvalitě života v Rusku

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Moskva byla vždy málo ochotna zveřejňovat údaje nebo i vládní dekrety, ale v posledních letech Putinův režim zablokoval zveřejňování údajů, které byly dostupné v oblasti demografie, zdraví a životní úrovně, zejména na regionální úrovni, kde mají největší hodnotu, napsal Ivan Begtin.


Ředitel sdružení Informační kultura tvrdí, že dříve bylo mnohem snazší získat operační statistiku ohledně úmrtnosti, nemocnosti, HIV, tuberkulózy atd., kdežto nyní zůstávají informace do velké míry nezveřejňovány jak na federální, tak na regionální úrovni.

To se však méně týká koronavirové pandemie než absence kontroly během současného rozložení moci a absence mechanismů, které by ovlivnily exekutivu a přiměly ji zveřejňovat informace. Někdy režim omezuje přístup k informacím proto, aby nevypadal trapně, ale někdy tak činí z pouhé inercie.

Za nově zaváděnými omezeními však stojí ještě cosi znepokojivějšího. Nezveřejňováním informací z regionálních úrovní centrum získává ještě více moci. Regiony nemohou přesně hovořit o svých problémech a proto je ani nemohou řešit - a vše závisí a Moskvě, což si Kreml právě nyní přeje.

Současně s tím existují vážné problémy na druhé straně spektra: Ruská vláda dobře nechápe etický požadavek na ochranu osobních údajů. Málokdy existují dobré důvody takové údaje zveřejňovat, ale úředníci to dělají, protože oproti zveřejňování jiných typů informace nevidí žádný rozdíl.

Až dosud Rusové nevyšli do ulic protestovat. Ale patrně k tomu dojde, protože rozsah zveřejňovaných osobních informací paradoxně roste, zatímco obecných informací ubývá.

Omezující přístup režimu je spíše asijský než evropský. Moskva si myslí, že se může chovat jako Singapur, ale zapomíná, že tento městský stát se vyznačuje veřejnou důvěrou v režim na úrovni vyšší než 80 %, zatímco v Rusku je tento údaj daleko nižší - a režim jej svou nešikovností ještě dále snižuje.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6539

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020