Mezitím v Absurdistánu 153:

Jak pokračuje boj proti covidu? Policie dál útočí na demonstrující ženy

3. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Moji milí čtenáři! Držte si klobouky, protože dnes je mimořádný den. Když si připravuji materiály pro své články, vždycky se snažím předložit vyvážený pohled, jenže obyčejně snaha najít něco pozitivního o straně Právo a spravedlnost je zcela marná. Ale ne tento týden! Existuje jeden poslanec strany Právo a spravedlnost, jehož lze jedině pochválit. Seznamte se s Marcinem Porzuckem,   málo známým poslancem strany Právo a spravedlnost z města Piła. Ten, když se dověděl, že na apel místní nemocnice, která prosila o dobrovolníky, přišla jen jediná reakce, tam začal sám pracovat jako dobrovolník a už čtrnáct dní tam tráví několik hodin denně, přebírá břemeno práce zdravotníků tak, že vykonává jednoduché úkoly, jako je dezinfekce dveřních klik a nábytku, myje nádobí po jídlech nebo myje záchody. V životě jsem neočekával, že bude něco takového kdy moci napsat někomu ze strany PiS, ale musím to udělat: Pane Porzucku, máte můj respekt!

 
A Porzucek není jediný člověk ve straně Právo a spravedlnost, kdo chápe, co je během pandemie nejdůležitější. Možná si vzpomínáte, že jsem minulý týden psal, že navzdory potřebě sociálního distancování zůstanou lyžařská střediska v Polsku otevřená? No, nyní víme, že to byl polský prezident, který zasáhl, aby otevřená zústala.  Duda je nadšený lyžař a nemá moc co na práci (protože kolik času potřebujete na to, abyste podepsali ty papíry, které chce Kaczyński, abyste podepsal) a je známo, že během zimní sezóny tráví hodně času na horách. Kdyby byla polská lyžařská střediska uzavřená, bylo by pro Dudu obtížné jet do zahraničí, a tak politikové ze strany Právo a spravedlnost nevidí na otevření lyžařských středisek nic špatného. "Pan prezident strašně rád lyžuje, takže je v jeho zájmu, aby zůstala lyžařská střediska otevřená,"  vysvětlit Ryszard Terlecki, předseda parlamentu. To je ale škoda, že nemá Polsko prezidenta, který by byl nadšeným zastáncem práva, a trval by na tom, aby jeho politická strana dodržovala ústavu!

Protože neexistuje žádná naděje, že by Ústavní soud byl schopen dělat svou práci. Julia Przyłębska, předsedkyně této instituce, dříve známé jako Ústavní soud - její instituci nyní média i experti běžně nazývají "Tribunál Przyłębské" - se vyjádřila, že pravidlo oddělení pravomocí v Polsku bylo skutečně porušeno... Porušil ho totiž parlament Evropské unie, tím, že odsoudil její verdikt zakazující práva na potrat. Mimochodem paní Przyłębské vůbec nevadí, že soudce Igora Tuleyu právě zbavila disciplinární komise Vysokého soudu jeho imunity  (Tuleya bude trestně stíhán za nějaké nesmysly - je to pomsta za jeho kritiku změn v polském soudnictví). Tato disciplinární komise Vysokého soudu je ono protizákonné těleso, které Evropský soudní dvůr suspendoval. Ani paní Przyłębské vůbec nevadí, že jsou lidé připravováni o své právo na spravedlnost - jako opoziční aktivista Arek Szczurek, který žaloval novináře z propagandistické televize TVP za pomluvu, jenže zjistil, že jeho žalobu "náhodou" dostal soudce vstřícný vůči straně Právo a spravedlnost, takže jeho žaloba byla odmítnuta, aniž by jakékoliv straně bylo vůbec dovoleno promluvit.

Mezitím demonstrace pokračují a policejní přítomnost stále roste. V Mszaně Dolné čekalo na tři demonstranty šest policejních vozidel (je dobbře, že v Polsku je tak nízká kriminalita, že policisté nemají nic lepšího na práci). Naštěstí to tentokrát mělo pokojný průběh, na rozdíl od Varšavy, kde se útoky policie na pokojné demonstranty staly každodenním jevem. Nedávno zaútočil policista pepřovým sprejem na další opoziční poslankyni:

Policie lhala, že prý proti ní policista použil pepřového spreje, protože se poslankyně pokusila prorazit policejní kordón, anebo že se policisté jí citili ohroženi. Toto tvrzení bylo rychle zesměšněno memem, který koloval na internetu:



Posléze vyšly najevo další záběry, z nichž vyplývá, že to byla policie, která poslankyni obklopila a postříkala ji pepřovým sprejem, když se poslankyně snažila policistům ukázat svou legitimaci:
Mezitím, když byla strana Právo a spravedlnost dotázána na policejní brutalitu, použila argumentace, že "Policie ve Francii také brutálně potlačila stávky žlutých vest". Jaksi nám činitelé strany Právo a spravedlnost zapomněli sdělit, že ve Francii byli policisté, kteří zneužívali svých pravomocí, postaveni před soud a odsouzeni - někteří z nich dokonce k dlouhým vězeňským trestům.  V Polsku mezitím trestá vláda ty, kdo nechtějí stíhat demonstranty - jako jednoho varšavského prokurátora, který byl degradován za to, že odmítl zatknout demonstrantku obviněnou z údajného útoku na policistu  (protože hodila prskavku směrem k němu. Zajímavé, že nikdo nikdy nebyl zatčen za užívání pyrotechnických výbušnin během demonstrací nacionalistů).

Situace se zdá být ve slepé uličce a strana Právo a spravedlnost má, zdá se, dvojí volbu: buď se svým rozhodnutím ustoupit a přiznat, že tribunál Przyłębské není skutečný Ústavní soud, anebo plně začít napodobovat Lukašenka a reagovat na protesty ještě silnějším policejním násilím. Zatím se nerozhodli - bijí sice demonstranty, ale zároveň ještě (protizákonně) nezveřejnili své rozhodnutí o zákazu potratů.

Ona však existuje jedna strategie, kterou by polská vláda mohla přijmout k tomu, aby se vykopala ze své nynější díry. Jak si možná vzpomínáte, před dvěma lety vyšlo najevo, že někdo staví na jezeře uprostřed lesů obrovský zámek, v oblasti chráněné projektem Natura 2000 (o tom více ZDE) kde jsou takové stavby zakázány. Polská vláda, když už nebylo možné tuto záležitost déle protahovat, (během kteréžto doby stavba zámku pokračovala) konečně rozhodla, že stavba zámku sice porušila zákon, ale bude dovoleno, aby byl dostavěn.  Jedinou osobou, která ponese nějakou odpovědnost, bude činitel, který stavbu zámku dovolil. Možná by se dalo něco podobného udělat i s tím zákazem potratů? Vláda by mohla oznámit, že jsou potraty sice protizákonné, ale dovolit, aby se konaly. To jsou, zjevně právní normy za vlády strany Právo a spravedlnost.

A chaotický způsob zavádění nových zákonů situaci nijak nezlepšuje. Ukázalo se, že nový zákon proti covidu (pamatujte, to je neustále novelizovaný gigantický zákon, do kterého se dávají ustavičně  nejrůznější přílepky pod záminkou boje proti pandemii) má nyní dva paragrafy označené 48a  Právníci se nedokáží rozhodnout, zda ten nový přílepek, upravující právo paramediků brát vzorky covidu od pacientů, nahrazuje starý přílepek, který trestal lidi ignorující předpisy o sociálním distancováni, anebo zda by měly být oba přílepky respektovány zároveň.

A jak vůbec pokračuje boj proti covidu? No, pravda je: vůbec nevíme. Poté, co vláda zakázala veřejnosti přístup k informacím (viz můj článek z minulého týdne), oficiální data tvrdí, že dochází k poklesu počtu infekcí - jenže  nikdo už vládě nevěří. Skutečností je, že ve větších městech musejí lidé čekat ve frontě na  pohřeb až čtrnáct dní -  někdy dokonce i déle: známý mé matky zemřel 28. listopadu a jeho pohřeb se bude konat atž 15. prosince. A to navzdory skutečnosti, že pohřební ceremonie v kapli hřbitova už byly radikálně zkráceny, aby se pohřbívání zrychlilo.

Chaotické reakce polské vlády dál každým dnem naštvou někoho dalšího. Dnes jsou rozčílení lékaři a zdravotníci: nový zákon zaručující zdravotníkům bojujícím s covidem stoprocentní zvýšení platu byl tak osekán, že se nyní týká jen těch zdravotníků, kteří byli zmobilizováni vládou.  Ti, kteří pracují proti covidu od samého začátku, nedostanou nic. Mezitím, poté, co se ukázalo, že vlajková proticovidová nemocnice strany Právo a spravedlnost na Národním stadionu ve Varšavě je jen Potěmkinova vesnice, ministerstvo zdravotnictví se od tohoto projektu distancovalo, že prý s ním nemá vůbec nic společného.

Jinak vláda podporuje boj proti covidu svým klasickým známým způsobem, jako že dala další 2 miliardy zlotých (12 miliard Kč) své propagandistické televizi TVP.  A to v době, kdy polská vláda zoufale hledá peníze ve státním rozpočtu (ale zároveň poskytuje velké daňové úlevy firmám, které budou spolupracovat s americkými vojsky rozmístěnými v Polsku). Zdá se, že dávný nápad Zbigniewa Ziobar ohledně tzv. "preventivních konfiskací" konečně dostane zelenou. Podle tohoto návrhu by stačilo, aby vás prokuratura podezřívala z trestné činnosti a už na základě pouhého podezření by vám zkonfislovaka majetek, nemovitosti, firmy. Anebo by je zkonfiskovala od nevinných lidí, jimž jste ten majetek prodali. Ano, vím, že by mohlo být dobrým nápadem vyřešit problém kriminálníků skrývajících své bohatství, ale jak známe stranu Právo a spravedlnost, skončí to tak, že vám policie sebere vaše auto, protože jste ho před pěti lety koupil od někoho, kdo dnes kritizuje vládu, tak se ho prokuratura z něčeho snaží falešně obvinit. A ve snaze tyhle praktiky realizoavt, vláda má získat právo na informace o finančních záležitostech všech občanů - banky budou muset mít povinnost předávat finanční informace o vás celé řadě vládních úřadů, od pohraničníků až po vojenskou policii.

Protože většina Poláků nemůže dnes ani doufat, že se jim dostane řádné lékařské péče, mohou se obrátit jinam. Naštěstí byla vystavena nová relikvie druhého řádu týkající se svatého papeže Jana Pavla II. Vystavena byla na malém varšavském předměstí. Je to stříbrný vůz Opel Vectra, který papež používal 11 let jako svůj soukromý automobil. Bohužel je auto vystaveno ve skleněné kleci, takže pokud jste doufali, že budete uzdraveni dotykem svaté puklice, polibkem posvátného stěrače anebo vdechováním svatého vzduchu z papežových vlastních pneumatik, máte smůlu. Nikdo vám ale nebrání, abyste se k papeženskému automobilu nemodlil.

Také vznikl problém se sportovní halou v městě Gryfice. Zjevně, když byla před sedmi lety požehnána, byla požehnána nesprávným knězem. Byl to kněz ze Štětína, ne místní kněz, takže je to vykropení zřejmě neplatné a bude nutno ho zopakovat. Zjevně ti, kdo říkají, že je polská katolická církev jako mafie, mají pravdu : stačí jen sledovat ty lokální války mezi donem Kazimierzem z Gryfice a donem Wiesławem ze Štětína. Budou ulice v Gryfici svědkem gangů ministrantů s vodními děly, střílejícími svěcenou vodu a házejícími po sobě kadidelnicemi?

Kéž by jen stromy rostly rychleji... Stání lesy právě oznámily, že zasadily les v tvaru kříže ze stromů vzrostlých ze semen požehnaných papežem. Ještě musím zjistit, jakým způsobem je takový čin vhodný jako oslava 75. výročí založení místního úřadu správy Státních lesů, ale usuzuji, že to jaksi má učinit Polsko lepším...

Protože pokud věříme současné vládě, všechno zlo v Polsko lze zlikvidovat tím, že se navrátíme ke křesťanskému způsobu všeho. Naštěstí máme experty právě v oborech, které potřebujeme, jako Urzsulu Dudziakovou, profesorku z Katolické univerzity v Lublinu (to je alma mater současného polského ministra školství). Dudziaková byla hostem v této sérii článků už jednou, když jsme se od ní dověděli, že hlavním zdrojem nevěry a rozvodů je antikoncepce. Teď, když davy žen demonstrují v ulicích za svá práva, nám profesorka Dudziaková laskavě vysvětlila v televizi Otce Rydzyka, jak být v dnešním světě ženou. Tak poslouchejte, holky: Máte prostě dvě možnosti. Buď se stát matkou, anebo zůstat pannou. Pokud se rozhodnete zůstat pannou, máte zase dvě možnosti: buď budete dělat dobročinnou činnost, nebo se stanete jeptiškou. Tak vidíte, a někteří tvrdí, že ženy v dnešním světě mají obtížnou volbu!

Samozřejmě, polské katolictví je příliš dobré na to, abychom si ho ponechávali jen sami pro sebe, a tak ho šíříme po celém světě. A tak polský biskup v diocézi Doumé-Abong’ Mbang  v Kameronu zakázal svým ovečkám, aby očkovaly dívky proti viru HPV. Protože, víte, ten virus se přenáší pohlavním stykem, tak proč by někdo chtěl zbytečně očkovat mladou dívku, která stejně nemá praktikovat sex (jedině s knězem, samozřejmě). Zvlášť když chce zůstat pannou! (Zejména když to rozhodnutí za ni učinil její kněz.)

Mnoho Poláků se nemůže dočkat konce roku 2020. Doufají, že příští rok bude lepší. Naštěstí se už prodávají nové kalendáře. Skuteční vlastenci si jistě opatří kalendář, který vydala místní mlékárna v Kamienné Góře, který zaznamenává oslavy všech vlasteneckých výročí. Například se podívejme, na stránku na srpen, která oslavuje boj varšavského povstání. Ano, zemřely tisíce lidí a nacisté pak srovnali polské hlavní město se zemí, ale radujte se, tady máte krásné koťátko!



1
Vytisknout
7434

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2020