Mezitím v Absurdistánu 76:

Dnešní Polsko: Všichni občané jsou si rovni, ale někteří občané si jsou rovnější

16. 7. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


V posledních několika týdnech jsem nebyl schopen psát v důsledku zranění, a mezitím se toho v Polsku odehrálo hodně. Probíhá poslední bitva za polské soudnictví a mezinárodní sdělovací prostředky o tom informují podrobně. Pokud jste v té věci poněkud zmateni a snažíte se jí porozumět, dovolte mi zjednodušené vysvětlení: Strana Právo a spravedlnost zavedla nový zákon, podle něhož musejí odejít soudci Nejvyššího soudu po dosažení věku 65 let do penze. Je to v jasném rozporu s Ústavou Polské republiky, neboť Ústava praví, že funkční období soudců nesmí být zkracováno. Avšak vzhledem k tomu, že polský Ústavní soud je nyní nahrazován loutkovým divadlem strany Právo a spravedlnost, není naděje, že by proti tomuto porušení ústavy zasáhl. Zejména vzhledem k tomu, že podle strany Právo a spravedlnost prý existuje precedens: jednou už přece bylo funkční období předsedy Nejvyššího soudu zkráceno, protože zemřel!  



Ti soudci, kteří budou donuceni odejít do důchodu, budou nahrazeni soudci, doporučenými stranou Právo a spravedlnost. A nebudou muset být mladší pětašedesáti let! Odchod do penze totiž není nutně jedinou volbou: soudce může požádat prezidenta o svolení dál pracovat jako soudce. Jinými slovy: Strana Právo a spravedlnost donutila soudce odejít do důchodu, avšak ti soudci, kteří se líbí straně Právo a spravedlnost, budou zřejmě moci pracovat dál.

Bude zřejmě nutné, aby někteří soudci pracovali dál, protože zatím je kvalita kádrů, navrhovaných stranou Právo a spravedlnost, nesmírně nízká. V rámci reforem chce strana Právo a spravedlnost dát v soudnictví hlas lidu: vytvořila novou funkci pro neprofesionální hodnotitele soudních případů u Nejvyššího soudu. Pohovory pro obsazení této funkce byly naprosto komické:  o funkci mělo zájem velmi málo lidí a většina z nich prezentovala hodně neortodoxní přístup. Přišel jeden člověk ve vietnamkách a v krátkých kalhotách a řekl "Někdo doporučil mou kandidaturu, protože to zřejmě dává smysl." Pak kandidoval také jeden člověk, kterého hledá policie, a dále i lidé, kteří "chtěli vidět, jak vypadá soudnictví z té druhé strany", jo a taky jedna paní, která přiznala, že "nevím toho moc o zákonech, ale ráda si o tom něco přečtu". Podle jejího názoru je pro tuto funkci plně kvalifikovnána, protože jako učitelka ve školce pracuje s tříletými dětmi a ty ji naučily rozdílu mezi tím, co je správné, a tím, co je špatné.

A ani tito lidé nechtějí pracovat pro stranu Právo a spravedlnost, protože vzhledem k tomu, že celou komedii opozice bojkotovala, jedna z jmenovaných kandidátek už odstoupila. 

Ale není nedostatek dobrovolníků, kteří chtějí zavádět pořádek. Ne, ne, nic se nezměnilo od mého posledního článku, v němž jsem psal, že nikdo nechce pracovat pro polskou policii. Kdo by se chtěl stát policistou v nudném Polsku, když člověk může vstoupit do Tábora národních radikálů a jet do slavného italského letoviska v italské Rimini. Polští nacionalisté ve spolupráci s fašistickou organizací Forza nuove totiž zorganizovali bezpečnostní hlídky, které mají chránit Evropany před islámskými násilníky, vzhledem k tomu, že loni v létě tam byla nějaká Polka znásilněna gangem muslimských imigrantů.

Naštěstí nemusejí tito polští neonacisté cestovat polskými aeroliniemi LOT, to by možná neodletěli. Polská letadla totiž zaznamenala nepříjemný řetězec technických problémů a cestující zůstali opuštěni na letištích. Mezitím dvě nová letadla, namísto aby byla rychle uvedena v běžný provoz, byla použita jako dekorace pro jedno gala, určenému k oslavě dalšího úspěchu LOTu, jíž se účastnili politikové ze strany Právo a spravedlnost a vysílalo se to živě na státní polské televizi TVP:



Takže, víte, když jste jen normální cestující, nikoho nezajímáte, jak to dokazují i polské železnice. Odmítly jednomu cestujícímu vrátit peníze za zpožděný vlak, protože měl nárok jen na 9,80 zlotých (59 Kč), což je tak malá částka, že se jí přece nevyplatí poškozenému zaplatit.  Je to tak napsáno v provozním řádu železnice, takže je všechno v pořádku. Před mnoha lety bylo uvedeno v provozním řádu polských železnic, že "Vlaky se zpožděním do 15 minut se nepovažují za zpožděné vlaky" - tomu jsme se smáli, když jsem jako teenager navštěvoval technickou železniční školu. Zjevně, pokud jde o péči o cestující, se toho na železnici moc nezlepšilo.

Ale jestliže jste ze strany Právo a spravedlnost - no tak to je přece něco jiného! Symbolem předchozí vlády strany Právo a spravedlnost je zmodernizované nádraží ve Włoszczowé - politikové ze strany PiS chtěli mít pohodlné spojení z jejich města, kde žije 10 000 lidí, do Varšavy, a tak po modernizaci malé venkovské stanice uprostřed lesa bylo nařízeno rychlíkům, aby tam začaly zastavovat. Už jsme se zmínili o změnách v jízdním řádu, v jejichž rámci byly odkloněny dálkové vlaky z hlavního nádraží slezské aglomerace Katowice na malé městečko Brzeszcze, které je náhodou domovským městem premiérky Szydłové. Nedávno vyšel najevo další příklad, vzhledem k tomu, že vlak InterCity z Terespolu do Varšavy nyní zastavuje v miniaturní vesničce Morzy. Tam už jezdí Koleje Mazowieckie, varšavské příměstské vlaky, ty tam zastavují každou půlhodinu, avšak nový zaměstnanec ministerstva infrastruktury přece nebude jezdit příměstským vlakem jako nějaký plebejec, že?

A tak to pokračuje pořád. Není jediné známky o tom, že by ze objevily nové vrtulníky pro armádu (psali jsme o tom v jedné z prvních kapitol tohoto seriálu), zatímco nová letadla pro "význačné osoby" byla zakoupena bez jakéhokoliv váhání. Zatímco vojáci jsou nuceni pojídat vepřové z konzerv, maso z prasat, která musela být usmrcena, protože byla nakažena africkým prasečím morem, bylo zjištěno, že restaurace v parlamentě objednává slávky, langustiny, kaviár a calamari (je to komické, když si vzpomeneme, jak strana Právo a spravedlnost intenzivně bubnovala na varovný buben, že si Radek Sikorski v restauraci objednal calamari "na úkor daňových poplatníků"). A tak dále, a tak dále, asi tomu už rozumíte.

Vojenský kuchař prozradil zdroj toho masa, a vojáci se vzbouřili.    Možná, kdyby to maso požehnal nějaký kněz, situace by byla jiná? Na tom požehnání by nebylo nic nezvyklého, konec konců nový McDonald v Nakło nad Notecią byl pokropen svěcenou vodou.  Podle kněze Dominika Ostrowského, PhD, "je možné žehnat výdejny jídla a restaurace, zejména na žádost jejich majitelů a zaměstnanců, protože je to uvědomuje o realitě a chrání je to před špatnými nadpřirozenými jevy". Ale já si myslím, že o důležitějším faktoru se zmínil biskup Adam Bałabuch, který řekl: "Když se nějaké místo požehná, je tím vyloučeno z veřejného užívání a je zahrnuto do svatých věcí." Takže v podstatě jde o anexi veřejného prostoru církví. Dobře. Napadá mě zvyklost psů, kteří také označují svou močí oblast, kterou považují za "svoji".

Jinými slovy, Polsko se vrací do doby temna. Ze všech stran na nás útočí magické artefakty - a to nemluvím o svěcené vodě. Ústav národní paměti dal dobrovolníkům, kteří pomáhali při hledání hrobů obětí stalinského režimu, na znamení díků suvenýr. Dostali lahvičku se zemí z těch masových hrobů. 

A to není všechno!! Dokonce stavíme i hrady!! Jak se ukázalo minulý týden, záhadný investor, údajně jeden z nejbohatších Poláků, buduje obrovský hrad, který by zostudil i slavný hrad teutonských rytířů v Malborku. Dalo by se říct, "proč by si to nevybudoval, když má ty peníze." No, pár důvodů proč ne existuje. Zaprvé, ten hrad se staví v chráněné oblasti Natura 2000. Zadruhé místní územní plán musel být pozměněn, aby začal vyhovovat potřebám stavebníka. Zatřetí, jezero, na němž je hrad stavěn, muselo být prohloubeno, aby se tam daly postavit základy pro umělý ostrov. Samozřejmě existují regulérní procedury a experti by měli tomuto všemu zabránit, ale peníze mají moc a dokonce i profesor, který bojoval za záchranu Bělověžského pralesa, vydal pozitivní posudek, podle něhož stavba gigantického hradu o velikosti Cheopsovy pyramidy  nebo menšího města vůbec záporně nepostihne chráněné ptactvo žijící v této oblasti. Je nutno podotknout, že povolení k stavbě tohoto hradu bylo vydáno už  v roce 2014, během předchozí vlády, takže útočit na stranu Právo a spravedlnost, že to dovolila, není férové. Avšak někteří poukazují na to, že poté, co strana Právo a spravedlnost převzala v zemi moc, první, co udělala, bylo, že provedla audit práce předchozí vlády. Někteří lidé říkají, že si měla nová vláda takovýchto skandálů povšimnout, avšak jak víme dnes, celý audit byl jen formalitou, reklamní akcí a navzdory tomu, že Beata  Szydło a  Jarosław Kaczyński vykřikovali o hrozné korupci a zločinnosti předchozí vlády a činitelů Občanské platformy, žádná konkrétní obvinění nebyla nikdy vznesena.

A dokonce i pan premiér Morawiecki tomu propadá. Nedávno přislíbil, že se Polsko stane světovým vůdcem v automobilovém průmyslu a vyrobí milion elektromobilů. Dlouho jsme o tomto projektu neslyšeli nic, a nyní se pan premiér prezentuje jako velký milovník vozů tažených koňmi. Podle něho prý byli za předchozích vlády polské vozy tažené koňmi zneužívány k obrazu Polska jako zaostalé země, avšak Polsko by mělo být na své vozy tažené koňmi hrdé!



Faktem ale je, že strana Právo a spravedlnost pomalu ztrácí vliv. Z průzkumů veřejného mínění stále vyplývá, že ji její stoupenci velmi silně podporují, avšak v ostatní společnosti sílí hněv. A to ani nemluvím o těch otevřeně opozičních občanech, jimž jde o takové abstraktní věci, jako jsou práva žen, dělba moci, nebo demokracie. I příjemci dotací od vlády strany Právo a spravedlnost si začínají všímat, že i když dostávají 500 zlotých (3000 Kč) přídavků na děti na každé dítě, všechno je stále dražší a dražší a k tomu všemu ještě strana Právo a spravedlnost zavádí nové daně, jako je daň z pohonných hmot.   Mezitím proti straně PiS zuří pravice, že prý strana Právo a spravedlnost porušila své sliby a i když oficiálně stojí proti Evropské unii v otázce uprchlíků, tiše dovolují stále větším počtům imigrantů z jiných zemí přicházet do Polska.

Levice zuří proti porušování lidských práv, pravice zuří proti imigraci, strana Právo a spravedlnost je neschopná splnit své sliby dané svým voličům, a tak není divu, že se tak zoufale snaží ovládnout Nejvyšší soud. Protože je to právě Nejvyšší soud, který dohlíží na volby a bez nezávislé kontroly všeobecných voleb bude daleko jednodušší je zfalšovat.


0
Vytisknout
8697

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018