Mezitím v Absurdistánu 39:

Polská katolická církev: Pozor, kondomy nefungují a způsobují záněty!

27. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
"Liberálně-levičácké organizace nejprve šíří nepřirozené postoje a vztahy mezi zranitelnými dětmi a mládeži a pak, když si tohoto dysfunkčního chování povšimnou jejich vrstevníci a v extremních případech to končí tragicky,  levicoví ideologové morální patologie obrátí celou věc vzhůru nohama a falešně a drze lamentují o 'vražedné nesnášenlivosti mládeže'. Nešiřte patologické chování a nikdo nebude umírat. Nedemoralizujte děti a mládež, nechte je na pokoji a dovolte jim, aby v souladu s přirozeností žili své dětství a mládí" - toto byla reakce poslankyně strany Právo a spravedlnost Krystyny Pawłowicz na smutný případ dalšího mladého homosexuálního školáka, který spáchal sebevraždu  poté, co ho šikanovali ve škole. Ve skutečnosti jsem se chystal ji ignorovat, a připojit se k jejímu bojkotu, vzhledem k tomu, že, jak se zdá,  Pawłowiczová žije z nenávisti - nejen z té, kterou šíří sama, ale také má zjevně radost i ze zuřivých reakcí na každý ze svých zvratků, které zveřejní na sociálních sítích.



Avšak v této sérii článků, i když často ironicky, se snažím ukazovat problémy, jimž dnes Polsko čelí za vlády strany Právo a spravedlnost. A nejde jen o vládu: Polsko zažívá obrovské společenské změny, kde skutečnosti, které by byly ještě před deseti lety nemyslitelné, se stávají normou, a i když je lidé dosud neschvalují, široce je přijímají jako něco, co se "prostě děje".

Podle mnoha stoupenců strany Právo a spravedlnost, nejde jen o to, že před dvěma lety došlo v Polsku ke změně vlády, vzhledem k tomu, že to se v civilizovaných zemích děje často. Byl to, abychom citovali senátora za PiS Waldemara Bonkowského  "čin Boží Prozřetelnosti", protože kdyby byla stále ještě u moci předchozí vláda, do Polska by bylo vpuštěno určité množství uprchlíků, což by podle Bonkowského byl velký problém. "Vyvolali byste tu peklo, kdybyste sem vpustili tamtu kulturu" - oslovil opozici v Senátu. "Ty lidi prostě nelze zcivilizovat". On to ví, protože byl v Egyptě a ve Svaté zemi. "Byl jsem tam před lety a byl jsem tam teď. Doufal jsem, že se něco zlepšilo. Ale ono se to jen zhoršilo. Je to špína, špína, špína" - informoval tento zocelený cestovatel. "Nechci urazit polské prasečince, ale je to, jako byste přešli z obývacího pokoje rovnou do prasečince... Ne, v polských prasečincích je čistěji!"

Jestli je slyšet takovéto projevy od pultu v horní komoře polského parlamentu, která byla donedávna považována za tu civilizovanější, je někdo překvapen, že stíhání fašistického bývalého katolického kněze Jaceka Mędlara, který má zákaz vstupu do Británie, protože je to radikální ultrapravicový kazatel,  za šíření nenávisti bylo zrušeno, stejně jako stíhání dalších předáků nacionalisticko-fašistického hnutí před ním?

No, možná chápou, že děti potřebují někoho, kdo jim vysvětlí svět, a doufají, že to budou umět předáci nacionalistického hnutí? Protože se zjevně nedá očekávat, že polská škola po vládních reformách bude schopna děti naučit vůbec čemukoliv. Děti začaly teď v září chodit do vládou strany Právo a spravedlnost nově zreformované školy a internet zaplavily stížnosti o chybách v nových polských učebnicích. Nové školské normy nejsou schopny poskytnout ani takové základní věci, jako je mapa Evropy s vlajkami jednotlivých zemí. A například v učebnici němčiny bylo Polsko zaměněno s Monakem:



V učebnici zeměpisu se žáci polských škol nyní dočtou, že "usazování lidí různých náboženství a kultur může v budoucnosti vést k napětí, které je nyní zjevné v mnoha evropských zemích". Učebnice biologie je recyklovaná stará knížka, avšak s několika změnami. V nové učebnici se žáci dovědí, že antikoncepce je špatná. Tato informace nahradila původní větu, která zněla, že pilulky antikoncepce jsou efektivnější než "přirozená metoda plánování rodiny". Seznam chyb je nekonečný,  avšak některé změny byly, jak se zdá, učiněny záměrně. Můj přítel nalezl v učebnici dějepisu své dcery, že úryvek o tisku v Polsku je ilustrován koláží převážně pravicového tisku. Nejprominentnější pravicový deník má na titulní straně interview s Jarosławem Kaczyńskim. Je tam napsáno: "Občanská platforma vstoupila do bot socialistů. Vzdala se programu regenerace Polska." Že by to byla náhoda? Nemyslím.

A to jsou učebnice, nad nimiž má kontrolu vláda, která ovšem nemá žádný vliv nad tím, co píše katolická církev ve svých náboženských knihách, vzhledem k tomu, že vyučování náboženství v polských školách, i když ho financují daňoví poplatníci, má de facto exteritoriální status. V učebnici náboženství se žáci doví,  že "antikoncepce proměňuje ženino lůno v odpadkový koš"  a že kondomy nejen nefungují, ale způsobují záněty. Také, podle polské katolické církve, je onanie horší než atomová bomba. Nevím jak vy, ale já bych byl raději, kdyby Trump a Kim Jong ul onanovali, třeba i vzájemně, než aby odpalovali atomové bomby na Pchyongyang a na New York...

No, není překvapující, že učitelé a rodiče nejsou nadšeni. Chtěli vědět, kdo je odpovědný za nové školské osnovy. Ministerstvo školství jim to odmítlo sdělit a poukázalo na to, že "experti" mají právo na soukromí, avšak školští aktivisté je žalovali, ministerstvo soud prohrálo  a bude muset jména "expertů" zveřejnit.

Mezitím tvrdí premiérka Szydłová, že "k reformě školství neslyšela žádné kritické hlasy".  Možná se dívá jen na propagandistickou televizi TVP? No, tyhle lži ale  vládě už nepomohou, protože reálná fakta se prosazují., Například ministryně školství tvrdí, že žádný učitel nepřijde v důsledku reformy školství o zaměstnání, zatímco podle školských odborů přišlo úplně o zaměstnání 10 000 učitelů a 20 000 má možnost nyní pracovat jen na část úvazku.  Další desetitisíce učitelů budou muset nyní dojíždět od školy ke škole a v každé z nich budou vyučovat jen asi dvě hodiny týdně, aby naplnili svůj pracovní úvazek. Mám vysvětlovat, jak nesmírně složité to bude pro ředitele škol a jejich žáky z logistického hlediska?

V každém případě, dopady školské reformy strany Právo a spravedlnost mohou být děsivé. Elity strany Právo a spravedlnost dostaly své vzdělání za starého systému a úroveň, jakou mají, je už teď strašná. Jak si možná pamatujete z předchozí kapitoly, Samuel Pereira, který se naučil jak být novinářem v pravicových magazínech, má základní problémy s počty. Jeho kolega, aktivista z PiS a v současnosti novinář v polské státní televizi TVP se zesměšnil, když obvinil Gazetu Wyborczu, že si tam  opoziční politici píší články sami o sobě. Gazeta Wyborcza mu vysvětlila zdvořilým otevřeným dopisem,  že jméno ředitele festivalu v Sopotech nad článkem není jménem autora článku, ale že je to tematický  nadtitulek, který pomáhá kategorizovat články na internetu. Píše, že chápe, jak toto nedorozumění mohlo vzniknout, protože na internetových serverech strany Právo a spravedlnost píší autoři pod pseudonymy jako "Anatomie manipulace"  nebo "Zajímavý názor", avšak když vyjde v Gazetě Wyborczej článek o filmovém festivalu v Gdynii nebo o občanském rozpočtu, nepíše ho ani sám festival, ani Rozpočet, ale novináři.

Reagovali tak asi proto, že Gazeta Wyborcza dosud má novináře, zatímco pravicová média musejí pracovat s propagandisty a s lidmi, kteří se stydí podepsat, neboť se stydí přiznat, že píší pro takové plátky...

A zřejmě proto se v Gazetě Wyborczej nedočteme "pravdu", jako že například ekonomika roste a dělníci se mají dnes v Polsku lépe než když předtím. Pokud to tedy nejsou otroci ze Severní Koreje, protože sdělovací prostředky informují, že polské zaměstnanecké agentury stále ještě používají stovky dělníků z KLDR. Lidskoprávní organizace bijí ohledně děsivých pracovních podmínek těchto zaměstnanců na poplach, avšak jediné, jak na to polská vláda reagovala, je to, že řekla, že kritika Polska není férová, protože jiné členské země EU také používají severokorejské zaměstnance. 

Ale zatímco tedy polská vláda nemá nic co říci ku prospěchu těchto ubohých otroků Kim Jong una, možná by Polsko chtěli jeho jižní sousedi někdy navštívit z vlastní vůle? Pokud ano, mám pro vás pro Čechy, Slováky, Maďary a Rakušany dobrou zprávu! Dojde k určitým změnám v polském vlakovém jízdním řádu. Od nynějška totiž mezinárodní vlaky Intercity z Vídně do Varšavy budou stavět, stejně jako dva další mezinárodní vlaky, z Budapešti do Krakova a z Prahy do Krakova - v domovském městysu premiérky Szydłové jménem Brzeszcze, který má 12 000 obyvatel. Podle polských státních železnic má tamější nádraží "velký potenciál". Zjevně tak velký, že to stojí za to, aby byla do městysu Brzeszcze odkloněna trasa mezinárodních vlaků z Katowic, kde už ty vlaky nebudou stavět. Katowice jsou město s 300 000 obyvateli. Je to ohnisko Hornoslezské městské oblasti, v níž žijí téměř 3 miliony lidí. Není ale zatím jasné, zda vlaky budou stavě na nádraží v Brzeszcze:




anebo na nádraží Brzeszcze Jawiszowice:



takže tu uvádím obrázky Google Streetview obou těchto nádraží, abyste je mohli porovnat s nádražím v Katowicích a sami posoudit "potenciál" těchto stanic:



A tohle není jediná dopravní revoluce, kterou připravuje vláda strany Právo a spravedlnost. Pamatujete na to centrální letiště, které strana PiS plánuje, přestože všichni varují, že to nemůže být ekonomicky udržitelné (více o tom ZDE ) No, tak tento problém se vyřeší lehce. Oni prostě zruší letiště Okęcie, největší letiště v Polsku, které používá téměř  40 procent polských leteckých cestujících, jímž prošlo jen od ledna do srpna 2017 více než 10 milionů cestujících. A až se vytvoří na trhu takto velká poptávka, určitě někdo přijde na nové letiště, které se bude stavět od základu v Baranówě, ve vesničce na půl cestě mezi městečky Grodzisk Mazowiecki a Sochaczew…

Ale neměli bychom pořád kritizovat jen stranu Právo a spravedlnost. Tento týden se děly zajímavé věci i na opačné straně politického spektra. Poté, co jeden pravicový poslanec se vyjádřil, že "feminismus končí tam, když je zapotřebí vynést ledničku po schodech do výše čtyř pater". Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z mladé sociálnědemokratické strany Razem požadovala, aby tedy Jakubiak přišel k ní domů a vynesl jí tam tu ledničku, když je takový macho.  Celá levice jásá, jak mu to Dziemianowicz-Bąk "ukázala", ale já si nejsem tím tak jist. Pokud chtěla dokázat, že nemá pravdu, neměla spíš tu ledničku vynést sama?

Naštěstí jiné feministky mu rychle dokázaly, že nemá pravdu. Novinářky z ženské sekce portálu wp.pl zveřejnily fotoreportáž, jak tu ledničku si vynesly samy. Musely to nést ve čtyřech,  takže to moc kauzu feminismu taky nepodpořilo, protože někteří lidé začali uvažovat:  když je pro nějakou práci, kterou normálně udělají dva muži, zapotřebí čtyř žen, to přece ospravedlňuje nižší platy pro ženy?

No, pro mě je to celé blbost. Bydlím jen v třetím patře, ale nedávno jsme sem sami, jen  s přítelkyní nesli těžký kus nábytku. Protože na vynesení ledniček a dalších těžkých věcí do vysokých pater nepotřebujete ani feministky, ani machistické muže. Potřebujete prostě dva lidi, bez ohledu na to, jak jsou navzájem odlišní, a aby spolupracovali v zájmu dobré věci. Je možné, že by si polští politikové někdy vůbec dokázali uvědomit tuto pravdu?

DODATEK NA POSLEDNÍ CHVÍLI: Čerstvé zprávy: Ve věci reformy soudnictví došlo k novému vývoji. Prezident Andrzej Duda předložil vlastní návrh zákona, který by, podobně jako návrh zákona z PiS, taky porušil ústavu. Ale jen trochu. Takže by stačilo udělat jen pár drobných změn a všechno by bylo v pořádku - navrhl. Problém je, že Duda chce ty změny provést v ústavě, ne v navrhovaném zákoně...

K jeho velkému překvapení jeho návrh neudělal na nikoho zrovna dojem...


1
Vytisknout
9494

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017